основні фізико-хімічні властивості: плоди горобини звичайної (Sorbus aucupariaL.) містять кислоту аскорбінову, вітаміни Р, К, каротин, кислоти органічні (лимонна, яблучна, сорбінова), пектинові сполуки, гіркі речовини, спирт сорбіт, сорбозу.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Полівітамінні засоби. Засоби, що регулюють метаболічні процеси. Код АТС А 16АХ 10.
Фармакологічні властивості. Препарати із плодів горобини є полівітамінним засобом. Мають в'яжучу, сечогінну, жовчогінну та кровозупиннудію.
Показання для застосування
Застосовують для профілактики та лікування цинги. Також використовують як сечогінний та кровоспинний засіб.
Спосіб застосування та дози. 10 г плодів (1 столова ложка) кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хвилин, охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають до процідженого настою, і об’єм останього доводять перевареною водою до початкового об’єму 200 мл. Приймають внутрішньо по 1/2склянки 2-3 рази в день після їжі. Курс лікування залежить від характеру захворювання, його виразності, характеру комплексної терапії.
Побічна дія. Відсутня.
Протипоказання. Не встановлені.
Передозування. Не спостерігалося.
Особливості застосування. Слід дотримуватися способу приготування настою зметою збереження активності вітаміну С.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена. Источник
Умови та термін зберігання. Плоди зберігають у сухому, захищеному від світла місці, при кімнатній температурі (15-25°С). Термін придатності - 2 роки.