Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КЕТОПРОФЕН
Назва: КЕТОПРОФЕН | Шукати КЕТОПРОФЕН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ketoprofen
Виробник: "Terapia" S.A. та "Ethypharm Industries", Румунія/Франція
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули пролонгованої дії по 200 мг № 10
Діючі речовини: 1 капсула містить кетопрофену - 200.0 мг
Допоміжні речовини: Мікрогранули цукру та крохмаль кукурудзяний; сополімер (етилакрилат/метилметакрилат) 2:1 [ЕУДРАГІТ НЕ 30Д]; сополімер (етилакрилат/ метилметакрилат/триметиламонійетилметакрилату хлорид) 1:2:0,1[ЕУДРАГІТ РС 30Д]; сополімер (етилакрилат/метилметакрилат/триметиламонійетилметакрилату хлорид) 1:2:0,2 [ЕУДРАГІТ РЛ 30Д]; триетилцитрат; кремнію діоксид колоїдний безводний, тальк
Фармакотерапевтична група: Нестероїдні протизапальні препарати
Показання: Ревматоїдний артрит, анкілозуючий спондиліт, псоріатичний артрит, реактивний артрит, подагра, псевдоподагра, артрози, позасуглобовий ревматизм, післяоперацийний біль, первинна дисменорея, біль у кістках при метастазах пухлин, посттравматичний біль.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/1705/01/02
Термін дії посвідчення: з 06.08.2004 до 06.08.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КЕТОПРОФЕН
АТ код: M01AE03
Наказ МОЗ: 402 від 06.08.2004


Інструкція для застосування КЕТОПРОФЕН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КЕТОПРОФЕН

(KETOPROFEN)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ketoprofen;3-бензоїл-альфа-метилбензооцтова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: капсули 100 мг: тверді желатинові капсули зпрозорим тілом і ковпачком білого кольору, що містять сферичні мікро гранулимайже білого кольору. Розмір капсули № 3.

Капсули 200 мг: тверді желатинові капсули з непрозорим тілом білого кольору та непрозорим ковпачком сірого кольору, що містять сферичнімікро гранули майже білого кольору. Розмір капсули № 1;

Cклад: 1 капсула містить кетопрофену 100 мг або 200 мг;

допоміжні речовини: мікро гранули цукру та крохмаль кукурудзяний; сополімер (етил акрилат/метилметакрилат) 2:1 [ЕУДРАГІТ НЕ 30Д]; сополімеретил акрилат/ метилметакрилат/триметил амонійетилмета крилату хлорид)1:2:0,1[ЕУДРАГІТ РС 30Д]; сополімер (етил акрилат/метилметакрилат/триметил амонійетилмета крилату хлорид) 1:2:0,2[ЕУДРАГІТ РЛ 30Д]; триетилцитрат; кремнію діоксид колоїдний безводний, тальк.

Форма випуску. капсули тверді, пролонгованої дії.

Фармакотерапевтична група. Не стероїдні протизапальні та протиревматичні засоби.

Код АТС M01A E03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Має аналгезуючу, протизапальну та жарознижуючу дію. Механізм дії пов’язаний з інгібуванням синтезу простагландинів на рівніциклооксигенази. Крім того, кетопрофен інгібує ліпооксигеназу, маєантибрадикінінову активність, стабілізує лізосомальні мембрани, викликає значне гальмування активності нейтрофілів у хворих на ревматоїдний артрит.

Виражена аналгезуюча дія кетопрофену зумовлена двома механізмами: периферичним (опосередковано, через пригнічення синтезу простагландинів) і центральним (зумовленим інгібуванням синтезу простагландинів у центральній та периферичній нервовій системах).

Фармакокінетика. Вивільнення активної речовини не залежить відрівня рН. Мікро гранули кетопрофену поступово диспергуються у шлунково-кишковому тракті.

Абсорбція: після застосування внутрішньо кетопрофен майже повністю абсорбується з шлунково-кишкового тракту, але метаболізується при першому проходженні крізь печінку.

Після введення 200 мг кетопрофену максимальна концентрація в плазмі крові наближена до 2,7 мкг/мл, досягається протягом 6 годин; значні концентрації спостерігаються і через 24 години. Препарат не акумулює після повторного застосування. Споживання їжі не впливає на ступінь абсорбції.

Розподілення: до 99% кетопрофену зв’язується з білками плазми.

Кетопрофен проникає в синовіальну рідину, де досягає більших концентрацій, а у плазмі більш як через 4 години від моменту застосування. Проникає крізь плацентарний бар’єр.

Метаболізм: біо трансформація кетопрофену відбувається у печінці шляхомглюкуронізації з утворенням складних ефірів з глюкуроновою кислотою та шляхомгідроксилювання.

Виведення: кетопрофен виводиться головним чином через нирки. Менше 1% виводиться із сечею в незміненому вигляді та 65 - 75% - у вигляді метаболітів. Виведення проходить швидко, 50% - у перші 6 годин, незалежно від шляху введення. Форма з пролонгованим вивільненням не впливає на виведення через нирки. Період напів виведення із плазми – приблизно 7 годин.

Після застосування внутрішньо протягом 5 днів 75 - 90% дози виводиться нирками та 1 - 8% - калом.

Виведення кетопрофену знижено у хворих похилого віку, в яких періоднапів виведення з плазми подовжений. При нирковій недостатності періоднапів виведення з плазми подовжується пропорційно ступеню тяжкості цієї недостатності.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування запальних, запально-дегенеративних і метаболічних захворювань суглобів: ревматоїдногоартриту, анкілозуючого спондиліту, псоріатичного артриту, реактивного артриту, остеоартрозу, подагричного артриту.

Поза суглобовий ревматизм (тендиніт, бурсит, капсуліт).

Спосіб застосування та дози. Кетопрофен приймають внутрішньо, капсули треба ковтати цілими, один раз на добу, під час їди, з великою кількістю води.

Рекомендована доза для дорослих становить 200 мг кетопрофену на добу.

Хворим похилого віку, пацієнтам з хронічними хворобами серця, хворобами нирок (кліренс креатінину 30 - 50 мл/хв) або з захворюванням печінки рекомендовано зниження добової дози до 100 мг кетопрофену.

Побічна дія. З боку шлунково-кишкового тракту: нудота, блювання, діарея, запори, біль у животі, шлунково-кишковий дискомфорт; підвищення активності печінкових трансаміназ, рідко – гепатит. Інші побічні ефекти: пептична виразка, шлунково-кишкова кровотеча, перфорація кишечнику. Частота кровотечі збільшується зі збільшенням дози.

Алергічні та шкірні реакції: поодинокі випадки ангіо невротичногонабряку та анафілактичного шоку; шкірний висип (макуло-папульозного, рідше –везикулярного або бульозного характеру; поліморфна еритема), свербіж; напади бронхіальної астми, особливо у хворих з відомою алергічною реакцією наацетил саліцилову кислоту та інші не стероїдні протизапальні засоби).

З боку нервової системи та органів чуття: головний біль, запаморочення, сонливість, порушення поведінки, дзвін у вухах, затьмареність зору.

З боку сечовидільної системи: порушення функцій нирок, гостра ниркова недостатність, інтерстиціальный нефрит, нефротичний синдром.

З боку серцево-судинної системи: застійна серцева недостатність, артеріальна гіпертензія. Рідко, особливо у хворих на гіпертонію можуть виникати набряки.

З боку органів кровотворення: відмічено декілька випадків помірної анемії; лейкопенія, тромбоцит опенія, панцитопенія та агранулоцит оз.

Інші: фото чутливість, облисіння.

Протипоказання.

Гіпер чутливість до кетопрофену;

виразкова хвороба шлунка або дванадцяти палої кишки у фазі загострення;

тяжка печінкова недостатність;

важка ниркова недостатність;

діти до 15 років;

вагітність;

годування груддю;

напади бронхіальної астми в анамнезі, спричинені кетопрофеном, ацетил саліциловою кислотою або іншими НПЗЗ;

тяжкі, декомпенсовані захворювання серця;

шлунково-кишкові, цереброваскулярні або інші активні кровотечі.

Передозування.

Симптоми: головний біль, запаморочення, сонливість, нудота, діарея табіль у животі. У тяжких випадках можливі артеріальна гіпотензія, пригнічення дихання та шлунково-кишкова кровотеча.

У разі передозування хворого потрібно госпіталізувати у відділення інтенсивної терапії, де буде розпочато симптоматичне лікування. Завдяки пролонгованій дії кетопрофен буде продовжувати всмоктуватися протягом 16 годин після застосування. Для зменшення всмоктування кетопрофену, рекомендується промивання шлунка та застосування активованого вугілля. Не існує специфічного антидоту.

Особливості застосування. З обережністю призначати хворм на виразку шлунка абодванадцяти палої кишки в анамнезі – кожної миті під час лікування може виникнути шлунково-кишкова кровотеча або виразка (з перфорацією або без) без ознак. Припояві шлунково-кишкової кровотечі або виразки лікування потрібно терміново припинити.

Ризик шлунково-кишкової кровотечі відносно вищий в осіб похилого вікута ослаблених хворих, у хворих з порушенням функції тромбоцитів та у хворих, які застосовували антикоагулянти або антиагреганти.

Під час довго тривалого лікування рекомендований контроль гемограми, ниркової та печінкової функцій.

Кетопрофен, як і будь-який інший НПЗЗ, може маскувати симптоми інфекційних захворювань.

Кетопрофен капсули пролонгованої дії є формою з контрольованим вивільненням, і саме тому не є адекватним, коли необхідно отримати швидкий ефект.

У хворих на бронхіальну астму в комбінації з хронічним ринітом, хронічним синуситом, поліпами порожнини носа алергічні реакції після застосування ацетил саліцилової кислоти або інших НПЗЗ виникають набагато частіше ніж, у інших хворих. Застосування даного лікарського засобу може провокувати розвиток нападів бронхіальної астми.

Пацієнтам із захворюваннями ШКТ в анамнезі (виразковий коліт, хворобаКрона) Кетопрофен необхідно застосовувати з обережністю та під суворим наглядом.

Клінічний стан пацієнтів із серцевими захворюваннями може погіршитисьчерез водно-сольову затримку, особливо у хворих похилого віку. Необхідний суворий контроль серцевої та ниркової функцій у цих хворих.

Необхідний ретельний контроль діурезу та ниркової функції у хворих, які приймали діуретики, у хворих з хронічною серцевою, печінковою або нирковою недостатністю, після великих хірургічних втручань, що призводять догіповолемії, особливо у людей похилого віку.

Необхідно пильне спостереження хворих з фото чутливістю абофото токсичними реакціями в анамнезі.

З обережністю потрібно застосовувати препарат водіям транспортних засобів і людям, професії яких пов’язані з підвищеною концентрацією уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не рекомендовані комбінації:

інші НПЗЗ (включаючи саліцилати у великих дозах): підвищений ризик шлунково-кишкової виразки і кровотечі (синергічний ефект);

прямі та непрямі антикоагулянти: підвищений ризик кровотечі (інгібування функції тромбоцитів разом з ураженням слизової оболонки ШКТ);

літій: підвищення плазматичної концентрації літію, котра може досягати токсичних показників (шляхом зниження ниркової екскреції літію). Необхідний ретельний контроль плазматичної концентрації літію, а його дозу треба зменшити;

метотрексат (дози ≥ 15 мг на тиждень): посилюєтьсягемато токсичність метотрексату (знижується нирковий кліренс метотрексату, метотрексат витісняється із зв’язку з білками плазми). Метотрексат потрібно приймати не менше 12 годин до або після припинення лікування Кетопрофеном;

-тиклопідин: підвищений ризик кровотечі (синергічний ефект інгібування функції тромбоцитів).

Комбінації, які потребують обережності:

діуретики, інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту, інгібітори рецепторів ангіотензину II: може виникнути гостра ниркова недостатність у зневоднених хворих (клуб очкова фільтрація знижена через зниження ниркового синтезу простагландинів); зменшується антигіпертензивна дія;

метотрексату (дози < 15 мг на тиждень): посилюєтьсягемато токсичність метотрексату (знижується нирковий кліренс метотрексату, метотрексат витісняється із зв’язку з білками плазми). Рекомендуєтьсящотижневий контроль гемограми протягом перших тижнів комбінованого лікування.

Необхідно ретельне спостереження при появі порушень функції нирок (навіть помірних) і у літніх хворих;

пентоксифілін: підвищений ризик кровотечі. Необхідно клінічне спостереження і контроль часу кровотечі;

- зидовудин: посилюється токсичний вплив наеритроцитарный паросток (діє на ретикулоцити), і виникає тяжка анемія через 8днів від початку лікування НПЗЗ. Рекомендується контроль гемограми і визначення кількості ретикулоцитів через 8 – 15 днів від початку лікування НПЗЗ;

- бета-адреноблокатори: зниженняантигіпертензивної дії (шляхом ингібування синтезу судинорозширювальнихпростагландинів);

циклоспорин, такролимус: нефротоксичний ризик, особливо у немолодих хворих;

- внутрішньо матковий протизаплідний пристрій: існує можливість зниження ефективності внутрішньо маткового протизаплідного пристрою;

- тромболітики: підвищений ризик кровотечі.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 30°С, в оригінальній упаковці. Источник

Термін придатності - 3 роки.

Смотрите также: Цены на Кетопрофен в аптеках




На сайті також шукають: Полокард, Материнки трава інструкція, Застосування препарату Сон-норма, Інструкція з використання Нервохеель, Показання для застосування Белара, Худія побічні дії, Седасен протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Стоптусин