Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КОНЦЕРТА®
Назва: КОНЦЕРТА® | Шукати КОНЦЕРТА® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Methylphenidate
Виробник: АЛЗА Корпорейшн (виробництво нерозфасованого продукту), США Янссен-Сілаг Мануфекчуринг ЛЛС (виробництво нерозфасованого продукту, первинна та вторинна упаковки), США Янссен Фармацевтика Н.В., Бельгія
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки пролонгованої дії по 18 мг № 28, № 30 у флаконах
Діючі речовини: 1 таблетка пролонгованої дії містить метилфенідату гідрохлориду 18 мг
Термін придатності: 3 роки.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/14199/01/01
Термін дії посвідчення: з 26.01.2015 по 26.01.2020
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КОНЦЕРТА®
АТ код: N06BA04
Наказ МОЗ: 32 від 26.01.2015


Інструкція для застосування КОНЦЕРТА®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування лікарського засобу


КОНЦЕРТА®

CONCERTA®


Cклад:

діюча речовина: 1 таблетка пролонгованої дії містить метилфенідату гідрохлориду 18 мг, 36 мг або 54 мг;

допоміжні речовини: поліетиленоксид 200К,  поліетиленоксид 7000К, повідон, кислота янтарна, кислота стеаринова, кислота фосфорна концентрована, заліза оксид жовтий (Е 172), заліза оксид чорний (Е 172), бутилгідрокситолуол (Е 321), натрію хлорид, целюлози ацетат, полоксамер, гіпромелоза, віск карнаубський, макрогол 400, чорнило Opacode чорне, лактози моногідрат, титану діоксид (Е 171), триацетин, (таблетки по 54 мг – заліза оксид червоний (Е 172)).


Лікарська форма. Таблетки пролонгованої дії.

Основні фізико-хімічні властивості:

18 мг – жовті капсулоподібні  таблетки з написом «alza 18» з одного боку;

36 мг – білі капсулоподібні таблетки з написом «alza 36» з одного боку;

54 мг – коричнево-червоні капсулоподібні таблетки з написом «alza 54» з одного боку.


Фармакотерапевтична група. Психостимулюючі та ноотропні засоби. Симпатоміметики центральної дії. Код АТХ N06B A04.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Механізм дії.

Метилфенідату гідрохлорид – м’який стимулятор центральної нервової системи (ЦНС). Механізм його терапевтичної дії при лікуванні синдрому дефіциту уваги з проявами гіперактивності (СДУГ) до кінця не відомий. Вважається, що метилфенідат блокує зворотне захоплення норадреналіну та допаміну в пресинаптичній ділянці нейрона та збільшує вивільнення цих моноамінів до екстранейронального середовища. Метилфенідат є рацемічною сумішшю d- та l-ізомерів. d-ізомер має більшу фармацевтичну активність, ніж l-ізомер.

Фармакокінетика.

Абсорбція

Метилфенідат швидко абсорбується. Після перорального прийому препарату Концерта® верхній шар таблетки під оболонкою швидко абсорбується, забезпечуючи максимальну початкову концентрацію протягом 1 години. Метилфенідат, що міститься в наступних двох внутрішніх шарах таблетки, поступово вивільняється протягом декількох наступних годин. Максимальна концентрація метилфенідату в плазмі крові досягається через 5-9 годин, після чого поступово знижується. Прийом препарату Концерта® один раз на день дає змогу отримати мінімальні коливання концентрації метилфенідату в крові порівняно з триразовим прийомом аналогічних препаратів з метилфенідатом негайного вивільнення. Рівень абсорбції препарату Концерта®, у разі прийому один раз на день можна порівняти з рівнем абсорбції препаратів швидкого вивільнення.

Після прийому препарату Концерта® 18 мг один раз на день групою пацієнтів з 36 дорослих середні фармакокінетичні параметри були такими: максимальна концентрація (Cmax) – 3,7 ± 1,0 (нг/мл), час досягнення максимальної концентрації (Tmax) – 6,8 ± 1,8 (год), площа під кривою концентрації (AUC) – 41,8 ± 13,9 (нг.год /мл) та період напіввиведення (t1/2) 3,5 ± 0,4 (год).

Не було виявлено різниці у фармакокінетиці препарату після першого або повторного застосування його один раз на день, що підтверджує відсутність будь-якої значимої кумуляції. Площа під кривою концентрації (AUC) та період напіввиведення (t1/2) після повторного застосування один раз на день відповідали таким після прийому першої дози препарату Концерта® 18 мг.

Після прийому дорослими однієї дози 18, 36 та 54 мг препарату на день максимальна концентрація (Cmax), площа під кривою концентрації (AUC) метилфенідату виявлялись пропорційними дозуванню.

Розподіл

Плазмова концентрація метилфенідату у дорослих пацієнтів і підлітків після перорального прийому знижувалась біекспоненційно. Період напіввиведення препарату Концерта®  у дорослих пацієнтів і підлітків після перорального прийому становив близько 3,5 години. Метаболізм

Основним шляхом метаболізму метилфенідату у людини є деетерифікація до альфа-феніл-піперидин оцтової кислоти (РРА, приблизно 50-кратна різниця порівняно з рівнем незміненої речовини), що має низьку або взагалі не має фармакологічної дії. У дорослих, які приймають препарат Концерта® один раз на день, рівень метаболізму до РРА відповідає такому у пацієнтів, що приймають препарати метилфенідату тричі на день. Метаболізм одноразової та багаторазових доз препарату Концерта® однаковий.

Виведення

Період напіввиведення препарату Концерта® у дорослих після перорального прийому становив близько 3,5 години. Після перорального прийому препарату близько 90 % дози екскретується з сечею і від 1 до 3 % – з калом у вигляді метаболітів протягом 48-96 годин. Незначна кількість метилфенідату (<1 %) реабсорбується з сечі. Основним метаболітом, що виділяться з сечею, є альфа-феніл-піперидин оцтова кислота (60-90 %).

Після перорального прийому міченого радіоактивною міткою метилфенідату близько 90 % радіоактивності було зафіксовано у сечі (у людей). Головним метаболітом сечі була PPA, що становила приблизно 80 % дози.

Вплив їжі

Не спостерігалося різниці у фармакодинаміці та фармакокінетиці препарату Концерта® після прийому його під час їди, багатої на жири, або натще.

Взаємодія з алкоголем

Для вивчення впливу алкоголю на вивільнення метилфенідату з таблетованої форми препарату Концерта®, 18 мг, було проведено дослідження in vitro. При концентрації алкоголю до 40 % не відбувалося збільшення вивільнення метилфенідату під час першої години. Результати, отримані у ході дослідження таблетованої форми препарату Концерта®, 18 мг, вважаються репрезентативними для таблетованих форм, що містять інші дози препарату.

Особливі групи пацієнтів

Стать

У здорових дорослих середнє значення показників AUC(0-inf) для відкоригованих дозувань препарату Концерта® становило 36,7 нг.год/мл для чоловіків та 37,1 нг.год/мл для жінок без вагомих відмінностей між двома групами.

Расова приналежність

У здорових дорослих показники AUC(0-inf) для відкоригованих дозувань препарату Концерта® узгоджувались для всіх етнічних груп; однак, можливо, обсяг вибірки був недостатнім для визначення етнічних варіацій у фармакокінетиці.

Вік

Збільшення віку призводить до збільшення явного кліренсу при пероральному прийомі (58 % збільшення серед підлітків порівняно з дітьми). Ці відмінності можуть бути частково пов’язані з різницею у масі тіла між даними віковими групами. Можна припустити, що суб’єкти з більшою масою тіла можуть мати нижчу концентрацію загального метифенідату за умови однакового дозування. Фармакокінетика препарату Концерта® не досліджувалась у дітей віком до 6 років.

Пацієнти з порушенням функції нирок

Немає даних щодо застосування препарату Концерта® пацієнтам з нирковою недостатністю. Після перорального застосування радіоактивно міченого метилфенідату він інтенсивно метаболізувався і близько 80 % радіоактивності виділялося з сечею у формі РРА. Оскільки нирковий кліренс не є важливим шляхом екскреції метилфенідату, вважається, що ниркова недостатність не матиме значного впливу на фармакокінетику препарату Концерта®.

Пацієнти з порушенням функції печінки

Досвіду застосування препарату Концерта® пацієнтам з печінковою недостатністю немає.


Клінічні характеристики.

Показання.

Синдром дефіциту уваги з проявами гіперактивності

Препарат Концерта® показаний для лікування дітей віком від 6 років та дорослих пацієнтів віком до 65 років з синдромом дефіциту уваги з проявами гіперактивності (СДУГ).

Синдром дефіциту уваги з проявами гіперактивності передбачає наявність симптомів гіперактивності та імпульсивності, а також неуважності, які спричинили погіршення стану та були наявними у віці до 7 років. Симптоми повинні спричиняти клінічно значуще порушення функцій, наприклад, соціальних, навчальних або професійних, та проявлятися у двох або більше навколишніх середовищах, наприклад у школі (на роботі) та вдома. Симптоми не повинні бути спричинені іншими психічними розладами. При неуважному типі синдрому дефіциту уваги принаймні 6 із зазначених далі симптомів повинні проявлятися протягом  щонайменше 6 місяців: недостатність уваги до деталей/недбалі помилки; недостатність тривалості уваги; нездатність слухати інших; нездатність доводити завдання до кінця; погана організованість; уникання завдань, що вимагають тривалої концентрації уваги; втрата речей; відволікання уваги; забудькуватість. При гіперактивно-імпульсивному типі СДУГ принаймні 6 із зазначених далі симптомів повинні проявлятися протягом  щонайменше 6 місяців: метушливість; непосидючість; неадекватний біг/пересування по кімнаті; складнощі у виконанні «тихих» завдань; знаходження у постійному русі; надмірна балакучість; швидка відповідь до завершення запитання; нездатність чекати своєї черги; нав’язливість. При комбінованому типі СДУГ повинні бути наявні симптоми обох типів: неуважного та гіперактивно-імпульсивного.

Специфічна етіологія цього синдрому невідома, єдиного діагностичного тесту не існує. Постановка відповідного діагнозу вимагає використання медичних та спеціалізованих психологічних, освітніх та соціальних ресурсів. Здатність до навчання може бути як порушена так і не порушена. Діагноз необхідно встановлювати відповідно до критеріїв керівництва з діагностики і статистики психічних захворювань DSM-IV або керівництва Всесвітньої організації охорони здоров’я ICD-10 на основі повної історії хвороби пацієнта та медичного обстеження.

Комплексна лікувальна програма повинна включати психологічні, освітні, соціально-оздоровчі заходи. Лікування препаратом Концерта® не можна призначати всім без винятку дітям та дорослим з діагнозом СДУГ, рішення про його застосування повинно базуватись на дуже ретельній оцінці тяжкості симптомів та їх хронічного перебігу. Важливим є відповідне освітнє навантаження, зазвичай потрібне також і психосоціологічне втручання. Лише коли лікувальні заходи виявляються недостатніми, рішення про призначення стимуляторів повинно ґрунтуватись на ретельному вивченні тяжкості симптомів пацієнтів.


Протипоказання

  • Гіперчутливість до метилфенідату або допоміжних речовин, що входять до складу  препарату;

  • глаукома;

  • одночасне застосування з неселективними незворотними інгібіторами моноаміноксидази (МАО), а також протягом щонайменше 14 днів після їх відміни (для можливості запобігання розвитку гіпертензивного кризу) (див. розділ «Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій»);

  • наявні зараз або в анамнезі психотичні симптоми, такі як тривога, напруга, ажитація, оскільки прийом препарату може посилити ці симптоми;

  • наявний зараз або в анамнезі синдром Туретта або моторні тики.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Є дані, що метилфенідат може пригнічувати метаболізм кумаринових антикоагулянтів, протисудомних препаратів (наприклад фенобарбіталу, фенітоїну, примідону) та деяких антидепресантів (трициклічних та селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну). На початку застосування метилфенідату або під час його відміни може бути потрібна корекція дози таких лікарських засобів та контроль їх концентрації в плазмі (або часу згортання крові, для кумаринів).

Фармакодинамічна взаємодія

Інгібітори МАО

У зв’язку зі здатністю викликати гіпертонічний криз, метилфенідат не слід застосовувати пацієнтам, які лікуються (на даний момент або протягом попередніх 14 днів) неселективними незворотними інгібіторами МАО (див. розділ «Протипоказання»).

Антигіпертензивні препарати

Метилфенідат може зменшувати ефективність препаратів, призначених для лікування гіпертонії.

Препарати, що підвищують артеріальний тиск

Метилфенідат слід з обережністю застосовувати пацієнтам, які одночасно приймають будь-який препарат, що підвищує артеріальний тиск (див. також інформацію про серцево-судинні та цереброваскулярні розлади у розділі «Особливості застосування»).

Алкоголь

Алкоголь може посилювати побічні реакції на психоактивні лікарські засоби, включаючи метилфенідат, з боку ЦНС. Тому під час лікування препаратом пацієнтам рекомендується утримуватись від вживання алкоголю.

Галогеновмісні засоби для наркозу

Існує ризик раптового підвищення артеріального тиску під час хірургічного втручання. У разі планування хірургічних операцій прийом метилфенідату в цей день слід відмінити.

Агоністи альфа-2-адренорецепторів центральної дії (наприклад клонідин)

Безпека довготривалого застосування комбінації метилфенідату та клонідину або інших агоністів альфа-2-адренорецепторів центральної дії не була ретельно досліджена.

Допамінергічні препарати

Метилфенідат слід приймати з обережністю разом з допамінергічними препаратами, включаючи антипсихотичні препарати (нейролептики). Оскільки основною дією метилфенідату є підвищення міжклітинного рівня допаміну, метилфенідат може асоціюватись з фармакодинамічними взаємодіями при одночасному застосуванні з прямими та непрямими агоністами допаміну, включаючи ДОПА та трициклічні антидепресанти, або з антагоністами допаміну, включаючи антипсихотичні препарати.


Особливості застосування.

Лікування препаратом Концерта® не можна призначати всім без винятку пацієнтам з діагнозом СДУГ, рішення про його застосування повинно базуватись на дуже ретельній оцінці тяжкості симптомів та їх хронічного перебігу.

Діти

При застосуванні стимуляторів центральної нервової системи у звичайних дозах були зареєстровані випадки раптової смерті у дітей зі структурними серцевими патологіями або серйозними серцевими захворюваннями у деяких з них. Хоча деякі серйозні захворювання серця самі по собі можуть спричинити підвищений ризик раптової смерті, застосування стимуляторів не рекомендується для лікування дітей та підлітків зі структурними серцевими патологіями, кардіоміопатіями, серйозними порушеннями серцевого ритму в анамнезі через підвищений ризик симпатоміметичних ефектів, пов’язаний із застосуванням стимуляторів.

Дорослі

Були зареєстровані випадки раптової смерті, інсульту та інфаркту міокарда серед дорослих, які отримували терапію стимуляторами ЦНС для лікування синдрому дефіциту уваги та гіперактивності. Незважаючи на те, що роль стимуляторів у цих випадках не було встановлено, дорослі пацієнти більш схильні до серйозних порушень з боку серця, кардіоміопатії, серйозних порушень серцевого ритму, захворювань коронарної артерії та інших порушень серцевої діяльності, ніж діти. Дорослим з подібними захворюваннями не рекомендовано лікування із застосуванням стимуляторів.

Артеріальна гіпертензія та інші серцево-судинні порушення

Застосування препаратів метилфенідату дітьми та підлітками зі СДУГ може призвести до підвищення систолічного та діастолічного тиску (на 2-4 мм рт. ст.) та прискорення серцевого ритму (на 3-6 уд/хв). Наслідки короткотривалого та довготривалого впливу на серцево-судинну систему дітей та дорослих при лікуванні цим препаратом невідомі. З обережністю рекомендується лікувати пацієнтів, стан здоров’я яких може погіршитися внаслідок підвищення артеріального тиску чи прискорення серцевого ритму, тобто пацієнтів з артеріальною гіпертензією, серцевою недостатністю, нещодавно перенесеним інфарктом міокарда або вентрикулярною аритмією.

Серцево-судинні розлади

У разі прийняття рішення про призначення пацієнту стимуляторів, необхідно ретельно дослідити історію хвороби (включаючи вивчення історії раптової серцевої смерті або смерті невизначеної етіології, або злоякісної аритмії у сімейному анамнезі) та провести медичний огляд з метою виявлення серцевих захворювань, у разі виявлення останніх пацієнту потрібно пройти ретельне обстеження у кардіолога. Пацієнти, у яких були виявлені такі симптоми, як сильне серцебиття, біль у грудній клітці під час фізичного навантаження, втрата свідомості невиявленої етіології, диспное або інші симптоми серцевих захворювань, повинні пройти ретельне обстеження у кардіолога.

Психічні розлади

Наявні психічні розлади

Застосування стимуляторів ЦНС може погіршувати симптоми перебігу вже існуючих розладів поведінки та мислення у пацієнтів з уже наявними психотичними розладами.

Біполярні розлади

З особливою обережністю метилфенідат необхідно застосовувати для лікування СДУГ у пацієнтів із супутнім біполярним розладом (включаючи нелікований біполярний розлад І типу та інші форми біполярних розладів) через можливість змішаних/маніакальних епізодів у таких пацієнтів. Перед початком лікування метилфенідатом пацієнти із супутніми депресивними симптомами повинні пройти належне обстеження з метою виявлення ризику біполярного розладу; таке обстеження повинно включати детальне вивчення історії психічних захворювань, включаючи історію самогубств, біполярного розладу та депресій в сімейному анамнезі.

Поява нових психотичних або маніакальних симптомів

Звичайні дози метилфенідату можуть спричинити психотичні симптоми (візуальні/тактильні/слухові галюцинації і марення) у дітей та підлітків без психотичних хвороб або манії в анамнезі. Якщо виникають маніакальні і психотичні симптоми, їх причиною може бути застосування метилфенідату і, можливо, доцільним буде припинення лікування.

У пацієнтів із психотичними розладами прийом метилфенідату може посилити симптоми порушення поведінки та розлади мислення.

Агресивна або ворожа поведінка

Поява або посилення агресії чи ворожості може бути спричинено лікуванням стимуляторами. Появу або посилення агресивної або ворожої поведінки у пацієнтів, які приймають метилфенідат, потрібно контролювати на початку лікування, при кожному коригуванні дози, а потім щонайменше кожні 6 місяців при кожному візиті до лікаря. Лікарі повинні оцінювати необхідність у коригуванні режиму лікування пацієнтів зі зміною поведінки та брати до уваги необхідність зменшення або збільшення дози препарату. Може бути доцільним припинення лікування.

Судоми

Пацієнтам з епілепсією метилфенідат слід застосовувати з обережністю, оскільки метилфенідат може знижувати судомний поріг у пацієнтів з епілептичними нападами в анамнезі, у пацієнтів з відхиленнями ЕЕГ в анамнезі та рідко за наявності відхилень ЕЕГ без епілептичних нападів, а також рідко у пацієнтів з судомами в анамнезі, але без відхилень ЕЕГ. Якщо частота епілептичних нападів зростає або з’являються раніше відсутні епілептичні напади, лікування метилфенідатом необхідно припинити.

Периферійні захворювання судин, включаючи феномен Рейно

Застосування стимуляторів, у т.ч. препарату Концерта®, для лікування СДУГ пов’язане із виникненням васкулопатії, зокрема феномену Рейно. Ознаки та симптоми зазвичай мають періодичний та помірний характер. Втім ускладнення дуже рідко включають дискретні виразки або розрив м’яких тканин. Випадки периферійної васкулопатії, а також феномен Рейно спостерігалися у ході постмаркетингових досліджень у різний час та при різному дозуванні у всіх вікових групах впродовж курсу лікування. Ці ознаки та симптоми зазвичай коригувалися шляхом зменшення дози чи повної відміни препарату. Детальне спостереження дискретних змін необхідне під час лікування синдрому дефіциту уваги та гіперактивності із застосуванням стимуляторів. Для певних пацієнтів може бути доцільним подальше медичне спостереження (наприклад направлення до ревматологічного відділення).

Довготривале пригнічення росту

Ретельний моніторинг росту та маси тіла у дітей віком від 7 до 10 років, яких було поділено на групу, що отримувала лікування метифенідатом впродовж 14 місяців, та контрольну групу, а також натуралістичну підгрупу дітей, що нещодавно розпочали лікування препаратом метифенідат, та субгрупу, що отримувала немедикаментозну терапію впродовж 36 місяців (вік до 10-13 років), продемонстрував, що у дітей, які отримують регулярне медикаментозне лікування (наприклад 7 днів на тиждень впродовж року), спостерігається сповільнення росту (в середньому їх зріст на 2 см нижчим, а маса  на 2,7 кг менша за трьох річний прийом препарату) без ознак «стрибків» росту впродовж цього періоду розвитку. Опубліковані дані недостатні для визначення, чи хронічне застосування амфетамінів може спричинити подібне пригнічення росту. Втім, очікується, що вони чинять подібну дію. Таким чином, потрібно вести ретельний моніторинг росту під час терапії із застосуванням стимуляторів, а пацієнтам з ознаками затримки росту та збільшення маси тіла варто відмінити препарат.

Розлади зору

Повідомлялося про випадки порушення акомодації та нечіткості зору під час терапії стимуляторами.

Можливість шлунково-кишкової непрохідності

Оскільки таблетки Концерта®  не піддаються деформації та відчутно не змінюють своєї форми в шлунково-кишковому тракті (ШКТ), їх не слід призначати пацієнтам з діагностованим гострим викривленням ШКТ (патологічним або ятрогенним) або пацієнтам з дисфагією чи труднощами при ковтанні таблеток. Відомі поодинокі випадки розвитку обструктивних симптомів у пацієнтів зі стриктурами ШКТ під час прийому лікарських форм пролонгованої дії, що не піддаються деформації у ШКТ.

Для забезпечення пролонгованої дії препарату Концерта® таблетки потрібно застосовувати лише пацієнтам, які здатні проковтнути їх цілими. Пацієнтів слід поінформувати про необхідність ковтати таблетку Концерта® цілою, запиваючи невеликою кількістю рідини. Таблетки не можна розжовувати, ділити або кришити. Активна речовина поступово і контрольовано вивільняється із нерозчинної оболонки. Оболонка таблетки виводиться з організму; тому пацієнти не повинні хвилюватись, якщо помітять у своїх випорожненнях що-небудь схоже на таблетку.

Гематологічні ефекти

Під час тривалої терапії рекомендується регулярно проводити розгорнутий та диференційний аналіз крові, а також визначати кількість тромбоцитів.  

Пацієнти літнього віку

Метилфенідат не слід призначати пацієнтам літнього віку. Безпека та ефективність препарату не вивчались у даної категорії пацієнтів.

Діти віком до 6 років

Метилфенідат не можна застосовувати дітям віком до 6 років. Безпека та ефективність препарату не вивчались у даної категорії пацієнтів.

Ниркова або печінкова недостатність

Немає даних щодо застосування метилфенідату пацієнтам з нирковою або печінковою недостатністю.


Концерта® містить лактозу. Пацієнти з рідкісними спадковими хворобами, такими як непереносимість галактози, дефіцит лактази Лаппа або синдром мальабсорбції глюкози і галактози, не повинні застосовувати цей лікарський засіб.

Пацієнтів потрібно ретельно контролювати з приводу неправильного застосування препарату.

Метилфенідат потрібно з обережністю призначати пацієнтам з відомою наркотичною або алкогольною залежністю.

Хронічне зловживання метилфенідатом може призвести до помітного зниження чутливості та психологічної залежності із різноманітними проявами порушень поведінки. Можуть розвинутися виражені психотичні епізоди, особливо при парентеральному застосуванні.

Рішення про вибір лікування метилфенідатом при лікуванні СДУГ необхідно приймати з огляду на вік пацієнта, наявність факторів ризику розладів (таких як супутній опозиційно-зухвалий розлад, поведінковий розлад та біполярний розлад) спричинених прийомом психоактивних речовин, попередніх та наявних випадків неправильного прийому препарату. З обережністю препарат потрібно призначати емоційно нестабільним пацієнтам, наприклад пацієнтам з відомими випадками наркотичної або алкогольної залежності, оскільки такі пацієнти можуть підвищити дозу з власної ініціативи.

Для деяких пацієнтів з високим ризиком неправильного прийому препарату призначення метилфенідату та інших стимуляторів може бути недоцільним, слід розглянути можливість лікування без застосування стимуляторів.


Застосування у період вагітності або годування груддю.

Вагітність

Метилфенідат виявив тератогенну дію під час досліджень на кролях при застосуванні у дозуванні 200 мг/кг/день, що приблизно у 100 та 40 разів перевищує максимальну рекомендовану дозу для людини, виражену у мг/кг та мг/м2 відповідно.

Дослідження репродуктивності на щурах не виявило доказів шкоди для плода при пероральному прийомі доз до 30 мг/кг/день, що перевищує у 15 та 3 рази відповідно рекомендовану дозу препарату Концерта® для людини, виражену у мг/кг та мг/м2. Приблизний вміст метилфенідату та його основного метаболіту РРАА у плазмі у вагітних щурів був в 1-2 рази більшим, ніж у добровольців та пацієнтів, які приймали найбільшу рекомендовану дозу препарату Концерта®, базуючись на показнику середньої концентрації у сечі.

Безпека метилфенідату під час вагітності не визначена. Не було проведено доцільних та добре контрольованих досліджень за участю вагітних жінок. Метилфенідат не рекомендується застосовувати під час вагітності, окрім випадків, коли очікувана користь від застосування для майбутньої матері переважає потенційний ризик для плода.

Годування груддю

Невідомо, чи проникає метилфенідат у грудне молоко. Оскільки багато лікарських засобів проникають у грудне молоко, слід бути обережними при застосуванні препарату Концерта® жінкам, які годують груддю.

Необхідно вирішити питання про доцільність припинення годування груддю або припинення прийому препарату, враховуючи ступінь його важливості для матері.

Фертильність

У ході доклінічних досліджень не спостерігалося впливу на фертильність.


Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Метилфенідат може спричиняти запаморочення, сонливість та розлади зору, включаючи труднощі з акомодацією, диплопію та нечіткість зору. Все це може впливати на здатність керувати автомобілем або працювати з механізмами. Пацієнтів необхідно попередити про можливі побічні реакції та порадити уникати потенційно небезпечної діяльності, такої як керування автомобілем або робота з механізмами.


Спосіб застосування та дози.

Лікування препаратом потрібно призначати та проводити під пильним наглядом лікаря-психіатра з досвідом роботи лікування дитячих/підліткових поведінкових розладів.

Таблетку Концерти® необхідно ковтати цілою, запиваючи рідиною, таблетку не можна жувати, ділити на частини або кришити (див. розділ «Особливості застосування»).

Препарат Концерта® можна приймати незалежно від прийому їжі.

Препарат Концерта® потрібно приймати 1 раз на день, вранці.

Пацієнти, які застосовують метилфенідат вперше.

Рекомендована початкова доза препарату Концерта® для пацієнтів, які не застосовували метилфенідат раніше або які застосовують інші стимулятори, становить 18 мг один раз на добу для дітей та 18 або 36 мг один раз на добу для дорослих (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Вік пацієнта Рекомендована початкова доза Діапазон доз
Діти 6-12 років 18 мг один раз на день Від 18 до 54 мг один раз на день
Діти 13-17 років 18 мг один раз на день Від 18 до 72 мг один раз на день (але не більше ніж 2 мг/кг/день)
Дорослі 18-65 років 18 або 36 мг один раз на день Від 18 до 72 мг один раз на день

Титрування дози

На початку лікування необхідне ретельне титрування дози препарату Концерта®. Титрування дози потрібно починати з найменшої можливої дози. Дозу можна змінювати, збільшуючи її на 18 мг з тижневим інтервалом, для пацієнтів, у яких не досягнуто бажаного терапевтичного ефекту. Добова доза вище 54 мг у дітей та 72 мг у підлітків та дорослих пацієнтів не досліджувалася та не рекомендується.


Довготривале застосування (довше ніж 12 місяців) у дітей та підлітків.

Безпека та ефективність довготривалого застосування метилфенідату (більше 7 тижнів) не були достатньо вивчені в ході контрольованих досліджень. Спеціалісти, які вважають, що довготривале застосування препарату Концерта® є необхідним для лікування пацієнтів зі СДУГ, повинні проводити періодичний перегляд доцільності тривалого застосування препарату для кожного пацієнта індивідуально і з періодами відміни препарату для оцінки стану пацієнта.

Зниження дози та відміна препарату

Якщо покращення стану пацієнта не спостерігається протягом одного місяця після відповідного підбору дози, лікування препаратом слід припинити. У разі парадоксального посилення симптомів або інших серйозних побічних реакцій дозу препарату потрібно знизити або зовсім відмінити препарат.


Передозування.

При оцінці стану пацієнта та для ефективності усунення передозування необхідно пам'ятати про те, що це препарат пролонгованого вивільнення лікарської субстанції.

Ознаки та симптоми

Гостре передозування, головним чином через надмірну стимуляцію центральної та симпатичної нервової системи, може призвести до блювання, збудження, тремору, гіперрефлексії, м’язових посмикувань, судом (що можуть передувати комі), ейфорії, сплутаності свідомості, галюцинацій, марення, надмірного потовиділення, припливів, головного болю, гіпертермії, тахікардії, сильного серцебиття, серцевої аритмії, артеріальної гіпертензії, розширення зіниць та сухості слизових оболонок.

Лікування

Специфічного антидоту метилфенідату не існує.

Необхідно вжити загальних підтримуючих заходів.

Пацієнта потрібно захистити від можливості самотравмування та ізолювати від зовнішніх подразників, що можуть погіршити стан існуючої гіперстимуляції ЦНС. Якщо симптоми передозування не дуже серйозні та пацієнт знаходиться у свідомості, йому можна викликати блювання або провести промивання шлунка. Промивання шлунка можливе лише після встановлення контролю над судомами і збудженням та за умови впевненості у захисті дихальних шляхів. Інші заходи детоксикації можуть включати прийом активованого вугілля або проносних засобів. У разі тяжкої інтоксикації перед проведенням процедури промивання шлунка постраждалому дають ретельно підібрану дозу бензодіазепіну.

Слід забезпечити і підтримувати добру прохідність та вентиляцію дихальних шляхів; при явищах гіперпірексії може бути потрібним охолодження пацієнта.

Ефективність перитонеального діалізу та гемодіалізу при передозуванні метилфенідатом не встановлена.


Побічні реакції.

Найбільш частою побічною реакцією, що спостерігалась у ході подвійних клінічних досліджень (>5 %)  у дітей, був біль у верхній частині живота. Найбільш частими побічними реакціями, що спостерігались у ході  подвійних клінічних досліджень (>5 %) у дорослих пацієнтів, були: зниження апетиту, головний біль, сухість у роті, нудота, безсоння, тривога, запаморочення, зниження маси тіла, дратівливість, підвищення потовиділення. Найбільш частими побічними реакціями (≥ 1 %), що призводили до переривання лікування як у дітей, так і у дорослих пацієнтів, були: тривога, дратівливість, безсоння, підвищення артеріального тиску.

У клінічних випробуваннях Концерти® брало участь 3906 пацієнтів. Результати досліджень у дітей і дорослих зі СДУГ були оцінені в ході 6 контрольованих клінічних досліджень та 11 відкритих клінічних досліджень. Безпека оцінювалася за побічними реакціями, життєво важливими ознаками, масою тіла, ЕКГ, а також шляхом проведення медичних оглядів та лабораторних аналізів. У наведеній нижче таблиці 2 зазначено побічні реакції, виявлені у ході клінічних досліджень за участю дітей, підлітків та дорослих, а також побічні реакції з постмаркетингових спонтанних повідомлень про клінічні випадки, пов’язані із застосуванням препарату Концерта®.

Частота побічних реакцій класифікована як: дуже часто (≥ 1/10), часто (≥ 1/100 та <1/10), нечасто (≥ 1/1000 та <1/100), рідко (≥ 1/10000 та <1/1000), дуже рідко (<1/10000) і невідомо (не можна оцінити на основі наявних даних).

Таблиця 2

Класи систем органів/ частота Побічні реакції
Інфекції та інвазії
Часто Назофарингіт, інфекції верхніх дихальних шляхів, синусит
З боку крові та лімфатичної системи
Дуже рідко Анемія
З боку імунної системи
Нечасто Алергічні реакції, такі як ангіоневротичний набряк, анафілактичні реакції,  набряк вушних раковин, бульозні стани,   ексфоліативні стани, кропив’янка, свербіж, висипання
З боку метаболізму та порушення харчування
Часто Анорексія, зниження апетиту
Психічні розлади
Дуже часто Безсоння, знервованість
Часто Афективна лабільність, агресія, ажитація, тривога,  депресія, перепади настрою, посмикування, первинне безсоння, пригнічений настрій, депресія,  зниження лібідо, напруженість, бруксизм, панічні атаки
Нечасто Гнів, зміна настрою, занепокоєння, плаксивість, логорея, гіпернастороженість, порушення сну
Рідко Манія, дезорієнтація, сплутаність свідомості
З боку нервової системи
Дуже часто Головний біль
Часто Запаморочення, дискінезія, психомоторна гіперактивність,
сонливість, парестезія,  головний біль напруги
Нечасто Седація, тремор, летаргія
Дуже рідко Судоми
З боку органів зору
Часто Розлади акомодації
Нечасто Неясність зору, сухість очей
Рідко Порушення зору, диплопія
Невідомо Розширення зіниць
З боку органів слуху
Часто Вертиго
З боку серця
Часто Аритмія, відчуття серцебиття
Рідко Стенокардія
Невідомо Надшлуночкова тахікардія, брадикардія, шлуночкова екстрасистолія, екстрасистолія
З боку судин
Часто Артеріальна гіпертензія
Нечасто Припливи крові
Дуже рідко Церебральний артеріїт та/або оклюзії, Peripheral coldness, феномен Рейно
З боку дихальної системи
Часто Кашель, фаринголарингеальний біль
Нечасто Диспное
З боку травного тракту
Часто Біль у верхній частині живота, діарея, нудота,
відчуття дискомфорту у шлунку, блювання, сухість у роті, диспепсія
Нечасто Запор
З боку шкіри та підшкірних тканин
Часто Алопеція, висипання
Рідко Макулярні висипання, еритема
З боку м’язової та сполучної тканини
Часто Артралгія, скутість м’язів, спазми м’язів
Нечасто Міалгія
З боку репродуктивної системи
Часто Еректильна дисфункція
Загальні розлади
Часто Втома, дратівливість, відчуття нервозності, астенія, відчуття спраги
Нечасто Біль у грудях
Невідомо Дискомфорт у грудях, гіперпірексія
Дослідження
Часто Зміни артеріального тиску та частоти серцевих скорочень (зазвичай збільшення)
Нечасто Шум у серці, збільшення печінкових ферментів
Дуже рідко Збільшення рівня лужної фосфатази у крові, збільшення рівня білірубіну у крові, зменшення кількості тромбоцитів, відхилення у кількісті лейкоцитів

Окремі побічні реакції

Відміна препарату через небажані реакції

Побічні реакції, зареєстровані у ході 4 плацебо-контрольованих досліджень серед дітей та призвели до повної відміни препарату Концерта® у 2 пацієнтів,  включали депресію (1 пацієнт), головний біль та безсоння (1 пацієнт). Також побічні реакції виникли у 6 пацієнтів із групи плацебо: головний біль та безсоння (1 пацієнт), дратівливість (2 пацієнта), головний біль (1 пацієнт), психомоторна гіперактивність (1 пацієнт) та нервовий тик (1 пацієнт).

У ході двох плацебо-контрольованих досліджень через побічні реакції повна відміна препарату відбулась у 25 пацієнтів, які приймали препарат Концерта® (6 %), та 6 пацієнтів, які отримували плацебо (2,8 %). Побічні реакції з частотою виникнення >0,5 % включали: тривожність (1,7 %), дратівливість (1,4 %), підвищений артеріальний тиск (1 %) та знервованість (0,7 %). Побічні реакції з частотою виникнення >0,5 % у групі плацебо включали  підвищений артеріальний тиск та депресію (0,9 %).

Під час 11 відкритих досліджень за участю дітей та дорослих 266 (7 %) пацієнтів, які отримували препарат Концерта®, повністю припинили прийом препарату через побічні реакції. Побічні реакції з частотою виникнення >0,5 % включали: безсоння (1,2 %), дратівливість (0,8 %), тривожність (0,7 %), зниження апетиту (0,7 %) та нервовий тик (0,6 %).

Нервовий тик

У ході довготривалого неконтрольованого дослідження (n = 432 дітей) кумулятивна частота виникнення тиків була 9 % після 27 місяців лікування препаратом Концерта®.

У ході другого неконтрольованого дослідження (n = 682 дітей) кумулятивна частота виникнення тику була 1 % (9 з 682 дітей). Період лікування досягав 9 місяців із середньою тривалістю 7,2 місяці.

Збільшення артеріального тиску та прискорення серцевого ритму

У ході лабораторних клінічних досліджень за участю дітей (дослідження 1 і 2) застосування препарату Концерта® у дозуванні 1 раз/день і 3 рази/день підвищувало частоту пульсу у стані спокою в середньому від 2 до 6 уд/хв та призводило до збільшення систолічного та діастолічного тиску у середньому на 1-4 мм рт. ст. впродовж дня порівняно із плацебо. У ході плацебо-контрольованого дослідження серед підлітків (дослідження 4) середнє збільшення частоти пульсу у стані спокою порівняно із вихідним показником було на рівні 5 та 3 уд/хв в кінці подвійної сліпої фази серед пацієнтів, які отримували препарат Концерта® та плацебо відповідно. Середнє підвищення артеріального тиску порівняно із вихідним рівнем становило 0,7 та 0,7 мм рт. ст. (систолічний тиск) та 2,6 та 1,4 мм рт. ст. (діастолічний тиск) у кінці подвійної сліпої фази серед пацієнтів, які отримували препарат Концерта® та плацебо відповідно. Під час одного плацебо-контрольованого дослідження серед дорослих пацієнтів (дослідження 6), які отримували лікування препаратом Концерта®, спостерігалось дозозалежне середнє збільшення частоти пульсу у положенні стоячи від 3,9 до 9,8 уд/хв порівняно із вихідним рівнем у кінці подвійної сліпої фази порівняно з аналогічним підвищенням на 2,7 уд/хв у групі плацебо. Серед пацієнтів, що отримували лікування препаратом Концерта®, спостерігалось середнє збільшення артеріального тиску у положенні стоячи від 0,1 до 2,2 мм рт. ст. (систолічний тиск) та від 0,7 до 2,2 мм рт. ст. (діастолічний тиск) порівняно із вихідним рівнем у кінці подвійної сліпої фази порівняно з аналогічним підвищенням на 1,1 мм рт. ст. (систолічний тиск) та 1,8 мм рт. ст. (діастолічний тиск) у групі плацебо. У ході другого плацебо-контрольованого дослідження серед дорослих пацієнтів (дослідження 5) середні зміни частоти пульсу у стані спокою від вихідного рівня спостерігалися серед пацієнтів, які отримували препарат Концерта® та плацебо в кінці подвійної сліпої фази (3,6 та -1,6 уд/хв, відповідно). Середні відхилення від вихідного рівня артеріального тиску в кінці подвійної сліпої фази серед пацієнтів, що отримували препарат Концерта® та плацебо, були -1,2 та -0,5 мм рт. ст. (систолічний тиск) та 1,1 та 0,4 мм рт. ст. (діастолічний тиск) відповідно.


Термін придатності.

3 роки.


Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.


Упаковка.

По 28 або 30 таблеток у флаконі з поліетилену високої щільності, закритому кришкою із захистом від відкривання дітьми; по 1 флакону у картонній пачці. Флакон містить пакетик(и) з осушувачем (силікагелем).


Категорія відпуску.

За рецептом.


Виробник.

Відповідальний за випуск серії:

Янссен Фармацевтика Н.В./ Janssen Pharmaceutica N.V.


Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності. Источник

Турнхоутсевег 30, В-2340 Беерсе, Бельгія/ Turnhoutseweg 30, B-2340, Beerse, Belgium;

Смотрите также: Цены на Концерта в аптеках