Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КАВІНТОН
Назва: КАВІНТОН | Шукати КАВІНТОН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Vinpocetin
Виробник: "Richter Gedeon Ltd", Угорщина
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій по 2 мл (10 мг) в ампулах № 10
Діючі речовини: 1 мл розчину містить вінпоцетину - 5.0 мг
Фармакотерапевтична група: Засоби, які поліпшують мозковий кровообіг
Показання: Гострі і хронічні порушення мозкового кровообігу; порушення пам'яті; розлад руху; атаксія; афазія; запаморочення; спазми мозкових судин; артеріосклеротичні та ангіопластичні зміни сітківки та судинної оболонки і т.ін.
Термін придатності: 5p
Номер реєстраційного посвідчення: П.02.03/06101
Термін дії посвідчення: з 26.02.2003 до 26.02.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КАВІНТОН
АТ код: N06BX18
Наказ МОЗ: 84 від 26.02.2003


Інструкція для застосування КАВІНТОН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КАВІНТОН

СAVINTON

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: вінпоцетин;

етиловий ефір аповін камінової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний або злегка зеленкуватий прозорий розчин, без механічних включень;

склад: 2 мл розчину містять 10 мг вінпоцетину;

допоміжні речовини: кислота аскорбінова, натрію метабісульфит, кислотавиннокам’яна, спирт бензиловий, сорбітол.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Психостимулюючий та ноотропний препарат.

Код АТС N06B X18.

Фармакологічні властивості. Кавінтон має комплексний механізм лікувальної дії, сприятливо впливаючи на мозковий кровообіг та церебральний метаболізм, а такожна реологічні властивості крові.

Кавінтон має нейропротекторний ефект за рахунок таких механізмів:

Зменшує вираженість цитотоксичних реакцій, спричинених стимулюючими амін окислотами; інгібує функціональну активність як клітинних трансмембранних натрієвих та кальцієвих канальців, так і рецепторівNMDA і AMPA;

потенціює нейропротективний ефект аденозину;

стимулює церебральний метаболізм: посилює поглинання та засвоєння мозком глюкози та кисню;

підвищує стійкість нейронів до гіпоксії: стимулює транспорт глюкози – універсального джерела енергії для мозку – черезгематоенцефалічний бар’єр; зсуває метаболізм глюкози в енергетично вигідішийаеробний напрям;

вибірково інгибує Са2+ -калмодулін-залежнуцГМФ-фосфодиестеразу, підвищує концентрацію цАМФ і цГМФ у тканинах мозку, атакож концентрацію АТФ та співвідношення АТФ/АМФ;

стимулює церебральний метаболізм норадреналіну та серотоніну; стимулює висхідну норадренергічну систему; виявляє антиоксидантну дію.

Вказані механізми дії забезпечуютьцеребропротекторний ефект Кавінтону.

Кавінтон покращує мікро циркуляцію в тканинах мозкуза рахунок таких механізмів:

блокує агрегацію тромбоцитів;

зменшує патологічно підвищену в’язкість крові;

збільшує здатність еритроцитів до деформації тагальмує поглинання ними аденозину;

сприяє внутрішньо тканинному транспорту кисню шляхом зменшення спорідненості до нього еритроцитів.

Кавінтон вибірково підсилює мозковий кровотік зарахунок наступних механізмів:

збільшує мозкову фракцію хвилинного об’єму;

зменшує опір мозкових судин без значного впливу на параметри загального кровообігу, практично не впливає на артеріальний тиск, хвилинний об’єм, частоту пульсу, загальний периферичний опір;

не спричиняє феномену “обкрадання” – навпаки, прийого застосуванні передусім посилюється кровопостачання ішемізованої, але ще життєздатної ділянки з низьким рівнем перфузії – феномен “зворотного обкрадання”.

Фармакокінетика. При парентеральному введенні об’єм розподілення становить

5,3 л/кг маси тіла. Період напів виведення дорівнює 4,7 год.

Показання для застосування.

У неврології: недостатність мозкового кровообігу, яка супроводжується неврологічними або психічними розладами: транзиторна ішемічна атака (ТІА), ішемічний інсульт, стан після інсульту, судинна деменція, церебральний атеросклероз, пост травматична та гіпертонічна енцефалопатія, вертебро-базилярна недостатність.

В офтальмології: для лікування хронічних судинних захворювань судинної оболонки та сітківки (у тому числі – ангіоспазм і тромбоз центральної артерії або вени сітківки ока).

В отіатрії: для лікування зниження слуху –судинного, токсичного (у томучислі лікарського) або іншого генезу (ідеопатичного, спричиненого шумовим перевантаженням), хвороби Мен’єра, ідіопатичного шуму у вухах.

Спосіб застосування та дози. Вводиться тільки внутрішньо венновеннокрапельно, повільно! (Максимальна швидкість інфузїї 80 крапель за хвилину!).

Початкова добова доза для дорослих становить 20 мг (2 ампули), розведених у 500 мл ін фузійного розчину. Залежно від переносимості, протягом 2-3 днів можна підвищувати дозу до 1 мг/кг ваги тіла на добу.

Курс лікування в середньому триває 10-14 днів, загальноприйнята добова доза з роз рахування на 70 кг ваги тіла - 50 мг на добу (5 ампул у 500 млін фузійного розчину).

Через відсутність у Кавінтону гепато- і нефротоксичної дії немає необхідності в зміні дозування у пацієнтів із захворюваннями нирок або печінки.

Не допускається внутрішньом’язове і струминне внутрішньо венне введення препарату!

Після закінчення курсу ін фузійної терапії рекомендується продовжувати лікування хворого Кавінтоном – перорально по 2 табл. (10 мг) 3 рази на добу.

Для приготування інфузії можна використовувати всі розчини, що містять ізотонічний розчин натрію хлориду або глюкозу.

Побічна дія.

З боку серцевої системи (0,9%): депресія сегмента ST та подовження інтервалу PQ, тахікардія, екстрасистолія. Зв’язок даних розладів іззасосуванням препарату сумнівний через їх спонтанне виникнення.

З боку судинної системи (2,5%): невеликі зміни артеріального тиску, переважно в бік зниження; почервоніння шкіри, флебіт.

З боку ЦНС (0,9%): порушення сну (безсоння, сонливість), запаморочення, головний біль, слабкість, підвищене потовиділення можуть супроводжувати застосування препарату, але частіше вони є симптомами основного захворювання.

З боку ШКТ (0,6%): сухість у роті, нудота, печія.

Алергічні шкірні симптоми також можуть зустрічатися у поодиноких випадках.

Протипоказання.

Гостра стадія геморрагического інсульту, тяжкі форми ішемічної хвороби серця, тяжкі форми аритмії, відома з анамнезу підвищена чутливість до препарату.

Період вагітності і лактації.

Немає достатньої кількості спостережень щодо застосування Кавінтону в дитячому віці.

Передозування. Невідоме.

Особливості застосування.

За наявності синдрому подовженого інтервалу QT або при одночасному застосуванні препаратів, які провокують подовження інтервалу QT, рекомендується контролю вати ЕКГ.

У хворих на цукровий діабет під час лікування рекумендуєтся контроль рівня цукру, оскільки ін’єкційна формаКавінтону містить сорбітол (160 мг у 2 мл розчину).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Розчин Кавінтону хімічно несумісний з гепарином. Тому не допускається введення цих розчинів в одному шприці. Однак, одночасна терапія антикоагулянтами за необхідності припустима. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15-30°С, у захищеному відсвітла місці. Термін придатності – 5 років.

Смотрите также: Цены на Кавинтон в аптеках




На сайті також шукають: Дексаметазон, Біфі-форм інструкція, Омеп застосування, Колдфлю побічні дії, Медоклав протипоказання