Гіпо- та авітамінози С і Р; геморагічні діатези, різні кровотечі, передозування антикоагулянтів; гострі та хронічні захворювання печінки; хвороби нирок та сечового міхура; загальнозміцнюючий засіб.
Загальна характеристика: міжнародна назва: RosaL.;
основні фізико-хімічні властивості: висушені плоди шипшини травневої або коричної, від оранжево-червоного до бурувато-червоного кольору, із кислувато- солодким в'яжучим смаком, беззапаху; склад:плодів шипшини 100 г.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Полівітамінний препарат зіншими добавками. Код АТС А 11А В.
Фармакологічні властивості. Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (не менше 0,2 %), каротин (0,7-2 мг%), вітаміни Вь В2, РР, К, кислоту пантотенову, флавоноїди, фенолокислоти, пектинові речовини (1,8-3,7 %), цукри (0,9-3,1 %), кислоти органічні (0,9-3,7 %), залізо, марганець, фосфор, магній, кальцій. Препарат має протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізує окисно-відновні процеси в організмі, позитивно впливає на вуглеводний обмін, посилює регенерацію тканин, підвищує опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищує секрецію жовчі, збільшує діурез, зменшує ламкість і проникність капілярів.
Показання для застосування.Препарати шипшини у лікарських формах приймають як загально зміцнюючий засіб, з метою профілактики гіповітамінозу С, при геморагічних діатезах, різних кровотечах, включаючи ті, що спричинені променевою хворобою, інфекційних захворюваннях та інтоксикаціях, хронічних захворюваннях печінки, дистрофіях, при посиленні фізичних навантажень, розумовому напруженні, у періоди вагітності та лактації, при хворобах нирок і сечового міхура (нефрити, нефропатії вагітних і т. ін.).
Спосіб застосування тадози. Для приготування настою 10 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) протягом 15 хвилин, охолоджують при кімнатній температурі протягом 45-60хвилин, проціджують. Масу плодів, що залишилася, віджимають і доводять об'ємодержаного настою перевареною водою до 200 мл.
Настій із Плодів Шипшини дорослі приймають по 1/2 склянки, 2 рази на день, після їди, діти - по 1/3 - 1/4склянки на прийом.
Приготовлений настій зберігають у прохолодному місці, не більше 2 діб.
Побічна дія. Не виявлена.
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти, виразка шлунка і дванадцяти палої кишки.
Передозування. Не встановлено.
Особливості застосування. Приготовлений настій приймати у теплому вигляді, після їди.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія не відома. Источник
Умови та термін зберігання.Зберігають у недоступному для дітей, сухому місці. Термін зберігання - 2 роки.