основні фізико-хімічні властивості : Колір листя зелений або буро-зелений, стебло зелене або зелено-фіолетовий, квітки брудно-жовті. Запах слабкий. Смак гіркуватий, злегка в’яжучий;
склад: у траві череди три роздільної (Bidens tripartitеs L.) містяться конденсовані дубильні речовини, гіркоти, аскорбінова кислота, каротин, кумарини, флавоноїди, пігменти, мікроелементи, аміни, сліди ефірної олії.
Форма випуску.Трава.
Фармакотерапевтичнагрупа. В’яжучий, обволікаючий та антицидний засіб рослинного походження. Код D11АХ 20.
Фармакологічні властивості. Комплекс біоактивних сполук трави череди нормалізує пору-шений обмін речовин, має протизапальну та проти алергічну дію, виявляє помірний бактерицидний ефект.
Показання для застосування. Череди траву застосовують у педіатричній практиці при діатезах. Крім того, препарати з неї призначають при піодермії, псоріазі, екземах та інших захворювань шкіри.
Спосіб застосування та дози. Препарати із череди застосовують зовнішньо. Для приготування настою 8 г ( 1 столова ложка ) трави заливають 200 мл перевареної води, настоюють 15хвилин, охолоджують 45 хвилин і проціжують. Настій використовують для промивання та примочок.
Побічна дія. Можливі алергічні реакції при підвищеній індивідуальній чутливості.
Протипоказання. Індивідуальнанепереносимість компонентів препарату.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.
Передозування. Неспостерігалось.
Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
2
Умови та термін зберігання. Череди траву зберігають у сухому, прохолодному місці при кімнатній (15-25 °С) температурі.