основні фізико-хімічні властивості: зібрані на початку цвітіння і висушені квіти ромашки аптечної; колір язичкових квіток білий, трубчастих – жовтий, запах сильний, ароматний, смак пряний, гіркуватий, злегка слизовий;
склад: квіти ромашки – 50 г або 100 г.
Форма випуску. Квіти.
Фармакологічна група. В’яжучі, обволікаючі та антацидні засоби.
Код АТС D11А Х 10**.
Фармакологічні властивості.
Біологічно активні речовини, що містяться в квітах ромашки (ефірна олія з вмістом приблизно 10% хамазулену, сесквітерпенові лактони, флавоноїди, кумарини, каротиноїди, слизи) мають спазмолітичну, протизапальну, антисептичну, потогінну, жовчогінну дію, підвищують секрецію травних залоз.
Показання для застосування. Запальні захворювання ротової порожнини (стоматити, гінгівіти, пародонтоз), виразка шлунка, коліти, холецистити, спазми кишечнику, проноси, метеоризм, геморой, запальні захворювання верхніх дихальних шляхів.
Спосіб застосування та дози. 1 столову ложку квітів ромашки заливають 200мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води і кип’ятять 10 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі і проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають, об’ємодержаного настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Приймають по 2 столові ложки 3 – 4 рази на добу після їжі. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Дітям – дозування згідно вікових рекомендацій.
Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до ромашки можливі алергічні реакції.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Добре поєднується з іншими лікарськими препаратами рослинного походження. Источник
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, прохолодному, захищеному від світла місці. Термін придатності – 1 рік. Приготовлений настій зберігати у прохолодному місці не більше 2 діб.