Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

Про епідемічну ситуацію в Україні та імунопрофілактику населення

№ 3; прийнятий: 02-11-2012; чинний
Видавник: Міністерство охорони здоров'я України
Тип документа: Рішення


КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.11.2012 № 3

Про епідемічну ситуацію в Україні та імунопрофілактику населення

( Рішення введено в дію Наказом Міністерства охорони здоров'я № 999 від 07.12.2012 )

Заслухавши та обговоривши доповідь голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головного державного санітарного лікаря України Пономаренка А.М. "Про епідемічну ситуацію в Україні та імунопрофілактику населення" та виступи учасників засідання, колегія ВИРІШИЛА:

1. Інформацію Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Пономаренка А.М. щодо стану епідемічної ситуації в Україні та заходів з імунопрофілактики взяти до відома.

2. Першому заступнику Міністра Р. Моісеєнко, заступнику Міністра - керівнику апарату Р. Богачеву, заступнику Міністра О. Толстанову, Управлінню громадського здоров'я (А. Григоренко), Державній санітарно-епідеміологічній службі України (А. Пономаренку), Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзею), Департаменту економіки та ресурсного забезпечення (В. Дуді), Управлінню моніторингу та супроводу державних цільових програм (Г. Довганчин):

2.1. Створити робочу групу по опрацюванню та підготовці плану заходів щодо удосконалення програми імунопрофілактики населення за результатами рекомендацій місії ВООЗ.

Термін: 25 листопада 2012 року

2.2. Робочій групі розробити та затвердити план заходів щодо удосконалення програми імунопрофілактики населення за результатами рекомендацій місії ВООЗ.

Термін: грудень 2012 року

3. Першому заступнику Міністра Р. Моісеєнко, заступнику Міністра - керівнику апарату Р. Богачеву, Управлінню громадського здоров'я (А. Григоренко), Державній санітарно-епідеміологічній службі України (А. Пономаренку), Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзею), Управлінню моніторингу та супроводу державних цільових програм (Г. Довганчин), Юридичному управлінню (А. Пивоварову), ДП "Укрвакцина" (А. Макаренку):

3.1. Підготувати проект наказу МОЗ України щодо механізму проведення постійного моніторингу забезпеченості вакцинами та анатоксинами лікувально-профілактичних закладів на регіональному рівні.

Термін: листопад 2012 року

3.2. Впровадити єдину систему централізованого обліку імунобіологічних препаратів на всіх рівнях (обласному, районному, ЛПЗ).

Термін : грудень 2012 року

4. Першому заступнику Міністра Р. Моісеєнко, Управлінню громадського здоров'я (А. Григоренко), Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзей), Юридичному управлінню (А. Пивоварову) з метою удосконалення імунопрофілактики населення підготувати проект наказу "Про затвердження складу Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ)" та положення про неї.

Термін: листопад 2012 року

5. Заступнику Міністра - керівнику апарату Р. Богачеву, Управлінню лікарських засобів та медичної продукції (Л. Коношевич), ДП "Державний експертний центр МОЗ України" (М. Нестерчуку):

5.1. Забезпечити своєчасність проведення реєстрації та перереєстрації імунобіологічних препаратів та щотижневе інформування керівництва МОЗ.

Термін: постійно

5.2. Вжити заходів щодо першочергового здійснення державного контролю якості вакцин для профілактики грипу, що ввозяться в Україну.

Термін: листопад 2012 року

6. Заступнику Міністра - керівнику апарату Р. Богачеву, Управлінню громадського здоров'я (А. Григоренко), Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги (М. Хобзей), Управлінню моніторингу та супроводу державних цільових програм (Г. Довганчин), Департаменту економіки та ресурсного забезпечення (В. Дуді):

6.1. Розробити та підготовити проект наказу МОЗ України щодо методики визначення потреби в імунобіологічних препаратах.

Термін: листопад 2012 року

6.2. Забезпечити своєчасне проведення аналізу потреб в імунобіологічних препаратах на 2013 рік, наданих регіонами відповідно до доведених обсягів фінансування.

Термін: грудень 2012 року

6.3. Заощаджені у 2012 році за результатами проведених МОЗ України державних закупівель кошти спрямувати на закупівлю імунобіологічних препаратів (вакцин) відповідно до графіка профілактичних щеплень.

Термін: листопад 2012 року

7. Державній санітарно-епідеміологічній службі України (А. Пономаренку) провести інвентаризацію обладнання для забезпечення дотримання умов "холодового ланцюга" при транспортуванні та зберіганні імунобіологічних препаратів.

Термін : до 30 листопада 2012 року

8. МОЗ АР Крим, департаменту, головним управлінням (управлінням) охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:

8.1. Забезпечити обсяг щепленнями дітей до року відповідно до Календаря профілактичних щеплень, не менше 90%.

Термін: до 1 січня 2013 року

8.2. Спільно з територіальними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби розробити порядок отримання та тимчасового зберігання імунобіологічних препаратів на адміністративних територіях.

Термін: до 1 грудня 2012 року

8.3. Забезпечити дотримання умов "холодового ланцюга" при транспортуванні та зберіганні імунобіологічних препаратів, ефективне використання наявних імунобіологічних препаратів.

Термін: постійно

8.4. Активізувати проведення обов'язкових профілактичних щеплень серед населення.

Термін: листопад - грудень 2012 року

8.5. Надати МОЗ України інформацію щодо 100% потреби в імунобіологічних препаратах з урахуванням невакцинованого населення.

Термін: до 20 грудня 2012 року

8.6. Організувати проведення у повному обсязі вакцинацію проти грипу у групах ризику.

Термін: листопад 2012 року

9. Першому заступнику Міністра Р. Моісеєнко, Державній санітарно-епідеміологічній службі України (А. Пономаренку) спільно з Національною академією медичних наук України провести аналіз і прогноз епідемічної ситуації в Україні та в регіонах з нестійкою епідемічною ситуацією, розробити обґрунтовані пропозиції, спрямовані на профілактику та зниження рівня інфекційних хвороб і поліпшення епідемічної ситуації та довести їх до органів місцевого самоврядування для проведення ними профілактичних і протиепідемічних заходів на підпорядкованих територіях.

Термін: лютий 2013 року

Голова колегії, Віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я України Р. Богатирьова
Секретар колегії, начальник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення та організації доступу до публічної інформації Департаменту інформаційно-організаційного та документального забезпечення Л. Карпінська