Нормативна база
Лікарські засоби
Інші розділи
Зворотній зв'язок
|
Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні |
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ |
НАКАЗ
|
29.10.2013 |
N 931 |
м.Київ |
Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні |
|
Відповідно до статей 32, 61 Основ законодавства України про охорону здоров'я, підпункту 6.30 підпункту 6 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, та з метою реалізації державної політики охорони здоров'я, спрямованої на зміцнення та збереження здоров'я населення, профілактику захворювань, пов'язаних з порушенням харчування, поліпшення демографічної ситуації в Україні та удосконалення організації лікувально-профілактичного харчування, підвищення ефективності його застосування у комплексному лікуванні хворих,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1) Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров'я, що додається;
2) Інструкцію з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров'я, що додається.
2. Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України (Хобзей М.), Управлінню громадського здоров'я (Григоренко А.), державній установі "Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України" (Линник С.), державному підприємству "Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України" (Швець О.) скласти середньодобові набори продуктів харчування, зразки тижневого меню та розробити технологічні картки відповідно до затвердженої системи лікувального харчування.
3. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити контроль за функціонуванням дієтологічної системи у закладах охорони здоров'я відповідно до цього наказу.
4. Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України (Хобзей М.) у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Вважати таким, що не застосовується на території України, наказ Міністерства охорони здоров'я СРСР від 23 квітня 1985 року № 540 "Об улучшении организации лечебного питания в лечебно-профилактических учреждениях".
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Толстанова О.
7. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Додаток 1 |
до Інструкції з організації |
лікувального харчування |
у закладах охорони здоров’я |
(пункт 1.5)
|
Взаємозамінність продуктів при приготуванні дієтичних страв
Назва продуктів, які замінюються |
Маса продуктів, брутто, кг |
Назва продуктів, якими замінюють |
Еквівалентна маса продуктів, брутто, кг |
Кулінарне використання |
Яйця без шкаралупи |
1 |
Яєчний меланж заморожений |
1 |
У стравах з яєць, запіканках, борошняних виробах |
-//- |
1 |
Яєчний порошок |
0,28 |
-//- |
Масло коров’яче несолоне |
1 |
Масло селянське |
1,13 |
У кулінарних виробах і стравах (крім заправки страв при відпуску) |
-//- |
1 |
Масло коров’яче любительське |
1,06 |
-//- |
-//- |
1 |
Масло коров’яче солоне (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,02 кг)2 |
1 |
У фаршах, млинцях, оладках |
-//- |
1 |
Масло коров’яче топлене |
0,84 |
У фаршах, млинцях, оладках і для заправки кулінарних виробів |
Олія соняшникова |
1 |
Олія арахісова, кукурудзяна, соєва, бавовняна, оливкова |
1 |
У холодних стравах, борошняних виробах, маринадах, стравах з риби |
Продовження додатка 1
Олія соняшникова рафінована |
1 |
Олія соняшникова нерафінована |
1 |
У маринадах, деяких соусах, холодних, овочевих, рибних стравах, борошняних виробах |
Молоко коров’яче пастеризоване
незбиране |
1 |
Молоко коров’яче пастеризоване нежирне (зі збільшенням закладки в рецептурі масла коров’ячого несолоного на 0,04 кг) |
1 |
У супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах |
Молоко коров’яче пастеризоване
незбиране |
1 |
Молоко коров’яче
незбиране сухе |
0,12 |
У супах, соусах, стравах з яєць, борошняних виробах, овочевих, солодких стравах, напоях тощо |
Молоко коров’яче пастеризоване
незбиране |
1 |
Молоко коров’яче знежирене сухе (зі збільшенням закладки в рецептурі масла коров’ячого несолоного на 0,04 кг) |
0,09 |
У супах, соусах, стравах з яєць, солодких стравах, борошняних виробах, кашах |
-//- |
1 |
Вершки сухі (зі зменшенням закладки в рецептурі масла коров’ячого несолоного на 0,042 кг) |
0,16 |
У молочних кашах |
Продовження додатка 1
-//- |
1 |
Молоко незбиране згущене з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі цукру на 0,17 кг) |
0,38 |
У солодких стравах, напоях |
-//- |
1 |
Молоко згущене стерилізоване в банках |
0,46 |
У супах, соусах, солодких стравах, борошняних виробах і напоях |
-//- |
1 |
Вершки згущені з цукром (зі зменшенням закладки в рецептурі масла коров’ячого несолоного на 0,07 кг і цукру на 0,18 кг) |
0,48 |
У молочних кашах, борошняних виробах |
Цукор-пісок |
1 |
Мед натуральний |
1,25 |
У напоях, киселях, мусах, желе |
-//- |
1 |
Цукрова пудра |
1 |
У солодких стравах, запіканках, пудингах |
Повидло, джем |
1 |
Мармелад фруктово-ягідний (різний) |
0,84 |
У солодких стравах |
-//- |
1 |
Варення без кісточок |
1 |
-//- |
Крохмаль картопляний сухий (20 % вологості) |
1 |
Крохмаль картопляний
(сирець 50 % вологості) |
1,6 |
У киселях, солодких супах |
Крохмаль картопляний |
1 |
Крохмаль кукурудзяний |
1,5 |
У молочних киселях, желе |
Продовження додатка 1
Дріжджі хлібопекарські пресовані |
1 |
Дріжджі хлібопекарські сухі |
0,25 |
Для приготування напоїв, борошняних виробів |
Чай чорний байховий не розфасований |
1 |
Чай плитковий чорний |
1 |
Для приготування напоїв |
Кава натуральна смажена |
1 |
Кава натуральна розчинна |
0,35 |
-//- |
Ванілін |
1 |
Ванільний цукор |
20 |
У солодких стравах |
-//- |
1 |
Ванільна есенція |
12,7 |
-//- |
Желатин |
1 |
Агароїд |
0,7 |
У солодких желейних стравах |
Горошок зелений (консервований) |
1 |
Горох овочевий (лопатка) свіжий |
0,82 |
У холодних стравах, супах, овочевих стравах, гарнірах |
-//- |
1 |
Квасоля овочева (лопатка) свіжа |
0,82 |
-//- |
-//- |
1 |
Зелений горошок свіжий, заморожений |
0,71 |
-//- |
Зелень кропу, петрушки, селери свіжа |
1 |
Зелень кропу, петрушки, селери гілочками солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,29 кг) |
1 |
Для ароматизації бульйонів, супів, соусів |
-//- |
1 |
Зелень кропу, петрушки, селери подрібнена солона (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,22 кг) |
0,76 |
-//- |
Продовження додатка 1
Корінь пастернаку, петрушка, селера, кореневі свіжі |
1 |
Білий корінь петрушки, селери і пастернаку сушені |
0,15 |
У супах, соусах, при тушкуванні м’яса |
Щавель свіжий |
1 |
Пюре зі щавлю (консерви) |
0,4 |
У супах з використанням щавлю |
Шпинат свіжий |
1 |
Пюре зі шпинату |
0,4 |
У супах з використанням шпинату, в овочевих стравах |
Помідори (томати) свіжі |
1 |
Томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % |
0,46 |
У супах, соусах і при тушкуванні овочів |
-//- |
1 |
Томатне пюре з вмістом сухих речовин 15 % |
0,37 |
-//- |
-//- |
1 |
Сік томатний натуральний |
1,22 |
-//- |
Помідори (томати) свіжі |
1 |
Консерви. Томати натуральні цілі (плоди округлої форми) |
1,7 |
У холодних стравах і гарнірах |
-//- |
1 |
Консерви. Томати натуральні цілі (сливовидні плоди) |
1,42 |
-//- |
Цибуля-порей свіжа |
1 |
Цибуля зелена свіжа |
0,95 |
У супах, холодних стравах, гарнірах, стравах з овочів |
Томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % |
1 |
Сік томатний натуральний |
2,66 |
У супах, соусах і при тушкуванні м’яса, риби, овочів |
Продовження додатка 1
-//- |
1 |
Томатне пюре з вмістом сухих речовин 15 % |
0,8 |
-//- |
-//- |
1 |
Томатна паста з вмістом сухих речовин 25-30 % |
0,4 |
-//- |
Томатне пюре з вмістом сухих речовин 12 % |
1 |
Томатна паста з вмістом сухих речовин 35-40 % |
0,3 |
-//- |
-//- |
1 |
Томатна паста солона з вмістом сухих речовин 37 % (зі зменшенням закладки солі в рецептурі на 0,03 кг) |
0,3 |
-//- |
Яблука свіжі |
1 |
Яблука цілі, половинками, четвертинками (бланшовані в цукровому сиропі) швидко-заморожені |
0,8/0,73 (5) |
У солодких стравах |
Брусниця свіжа |
1 |
Журавлина свіжа |
1 |
У салатах з капусти і в солодких стравах |
Урюк |
1 |
Курага, каіса |
0,75 |
У пудингах, солодких соусах, стравах |
Виноград сушений (ізюм, сабза) |
1 |
Цукати, каіса, курага |
1 |
-//- |
Ядро горіха мигдалю солодкого |
1 |
Ядро грецьких горіхів, фундука, арахісу |
1 |
У солодких стравах |
Кислота лимонна харчова |
1 |
Кислота винна харчова |
1 |
У стравах,
де використо-вується лимонна кислота |
-//- |
1 |
Сік лимона |
8 |
-//- |
-->
|
|
|