Про затвердження значень гігієнічних нормативів вмісту харчових добавок аспартам (Е-951) та ацесульфам-К (Е-950) у харчових продуктах
Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Затвердити рекомендовані Комітетом з питань гігієнічного регламентування Міністерства охорони здоров'я України гігієнічні нормативи харчових добавок аспартам (Е-951) та ацесульфам-К (Е-950):
1.1. Е-951, аспартам, підсолоджувач, ДДД - 0 - 40 (мг/кг), МДР (мг/кг) у спеціальних харчових продуктах (десерти на кисломолочній основі з додаванням фруктових наповнювачів, йогурти з додаванням фруктових наповнювачів, кефір з додаванням фруктових наповнювачів, сирки з додаванням фруктових наповнювачів) - 1000 мг/кг.
1.2. Е-950, ацесульфам-К, підсолоджувач, ДДД - 0 - 15 (мг/кг), МДР (мг/кг) у спеціальних харчових продуктах (десерти на кисломолочній основі з додаванням фруктових наповнювачів, йогурти з додаванням фруктових наповнювачів, кефір з додаванням фруктових наповнювачів, сирки з додаванням фруктових наповнювачів) - 350 мг/кг.
1.3. При сумісному використанні підсолоджувачів МДР аспартаму (Е-951) становитиме 500 мг/кг, ацесульфаму-К (Е-950) - 175 мг/кг.
2. Маркування спеціальних харчових продуктів, виготовлених з використанням аспартаму (Е-951), або сумісного використання аспартаму (Е-951) та ацесульфаму-К (Е-950), обов'язково повинне містити попередження наступного змісту:
"Аспартам є джерелом фенілаланіну. Продукт не рекомендовано хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років".
3. Контроль за вмістом аспартаму (Е-951) та ацесульфаму-К (Е-950) у готовій продукції здійснювати за "Методикою визначення сахарину, ацесульфаму-К, цикламату, сукралози та аспартаму методом високоефективної рідинної хроматографії у харчових продуктах" МВВ45-95, свідоцтво про метрологічну атестацію № 12-1467 від 17.11.95 р.
4. Головному санітарно-епідеміологічному управлінню Міністерства охорони здоров'я України дану постанову довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у встановленому порядку.