Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

МЕЗАТОН
Назва: МЕЗАТОН
Міжнародна непатентована назва: Phenylephrine
Виробник: ТОВ "Дослідний завод "ГНЦЛС" м. Харків, Україна
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій, 10 мг/мл по 1 мл в ампулах № 10
Діючі речовини: 1 мл розчину містить: фенілефрину гідрохлориду - 10.0 мг
Допоміжні речовини: Гліцерин, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Препарати, які стимулюють альфа- та альфа+бета-адренорецептори
Показання: Для підвищення артеріального тиску при колапсі і гіпотензії, при підготовці до операцій і під час останніх, при гіпотонічній хворобі, при вазамоторному і сінному нежиті, при інтоксикаціях, інфекційних хворобах
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0511/02/01
Термін дії посвідчення: з 18.10.2006 по 18.10.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату МЕЗАТОН
АТ код: C01CA06
Наказ МОЗ: 166 від 17.03.2009


    Інструкція для застосування МЕЗАТОН

    ІНСТРУКЦІЯ

    для медичного застосування препарату

    МЕЗАТОН

    (MESATONUM)


    Загальна характеристика:

    міжнародна та хімічна назви: рhenylephrine; 1-(мета-Оксифеніл)-2-метил аміноетанолу гідро хлорид;

    основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина;

    склад: фенілефрину гідро хлорид - 0,01 г;

    допоміжні речовини: гліцерин, вода для ін'єкцій.


    Форма випуску. Розчин для ін'єкцій.


    Фармакотерапевтична група. Адренергічні та допамінергічні препарати. АТС С 01C А 06.


    Фармакологічні властивості. Мезатон належить до групи адреноміметичних речовин – стимуляторів α-адренорецепторів; мало впливає на β-адренорецептори серця. Звужує артеріоли і підвищує артеріальний тиск, на величину серцевого викиду практично не впливає. Спричиняє розширення зіниць (триваліше, ніж при дії атропіну і без впливу на акомодацію), при відкритокутовій глаукомі може зменшити внутрішньо очний тиск. Стійкіший, ніж катехоламіни, до дії катехол-о-метилтрансфер ази, чим пояснюються його триваліші ефекти. Добре абсорбується як при прийомі внутрішньо, так і при парентеральному введенні.


    Фармакокінетика. Препарат швидко надходить до тканин організму. Перетворюється під впливом МАО, екскретує переважно з сечею. Ефект при внутрішньо венному введенні триває 20 хв, при введенні під шкіру 40 - 50 хв.


    Показання для застосування. Мезатон призначають для підвищення артеріального тиску при колапсі і гіпотензії, які виникають внаслідок зменшення тонусу судин, при підготовці до операцій і під час останніх, при гіпотонічній хворобі, з метою звуження судин і ослаблення запального процесу при вазомоторному і сінному нежиті, як замінник адреналіну у розчинах місцевих анестетик ів, при інтоксикаціях, інфекційних хворобах, для розширення зіниць.


    Спосіб застосування та дози. Препарат вводять внутрішньо венно, підшкірно, внутрішньом'язово, як краплі/розчин для очей.

    При гострому зниженні артеріального тиску препарат вводять, як правило, внутрішньо венно в дозах 0,1 - 0,3 - 0,5 мл 1% розчину у 20 мл 5 - 20% розчинів глюкози або в таких же об'ємах ізотонічного розчину натрію хлориду. Введення здійснюють повільно, при необхідності введення повторюють.   При   крапельному   способі вводять 1 мл 1% розчину Мезатону у 250 - 500 мл 5% розчину глюкози. Підшкірно й внутрішньом'язово дорослим вводять у дозах 0,3 - 1 мл 1% розчину.

    Для розширення зіниць у кон'юнктивальний мішок закапують по 2 - 3 краплі 1 - 2% розчину препарату. З метою звуження судин слизових оболонок порожнини носа і зменшення вираженості запалення закапують 0,25 - 0,5% розчини або слизові оболонки змазують цими розчинами.

    До місцевих анестетик ів (на 10 мл розчину анестетика) додають 0,3 - 0,5 мл 1% розчину Мезатону.

    Вищі дози для дорослих: внутрішньо венно – разова 0,005 г, добова 0,025 г; підшкірно і внутрішньом'язово – разова 0,01 г, добова 0,05 г.


    Побічна дія. Можуть розвинутися, особливо при передозуванні, гіпертензія, серцебиття, фібриляція шлуночків серця, диспепсичні явища, крововилив у мозок, запаморочення, відчуття жаху, занепокоєння, слабкість, головний біль, блідність шкіри обличчя, тремор, судоми. При місцевому застосуванні в офтальмології - біль в очах, головний біль, гіперемія кон'юнктиви, алергічна реакція повік.


    Протипоказання. Артеріальна гіпертензія, атеросклероз, схильність до судинних спазмів, нестабільна стенокардія, цукровий діабет, вагітність.


    Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Судинозвужувальний ефект Мезатону послаблюється при поєднаній дії з аміназином та іншими фенотіазиновими похідними. При спільному застосуванні з фуразолідоном Мезатон може спричиняти гіпертонічний криз внаслідок швидкого вивільнення норадреналіну.


    Передозування. Можливе посилення побічної дії препарату, підвищення артеріального тиску, запаморочення.


    Особливості застосування. З обережністю призначають у похилому віці, при наркозі (фторотановий), ішемічній хворобі серця, гіпертиреозі, порушеннях функції нирок.

    У період вагітності і лактації Мезатон застосовують тільки за строгими показаннями і під контролем лікаря.


    Умови та термін зберігання. Зберігають у захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.


    Умови відпуску. За рецептом.


    Упаковка. По 1 мл в ампулах, по 10 ампул у пачці.


    Виробник. Філія ТОВ „Дослідний завод „ГНЦЛС”. Источник


    Адреса. Україна, м. Харків, вул. Воробйова, 8.






    На сайті також шукають: Гексикон, Клабакс інструкція, Борна мазь застосування, Літак побічні дії, Алора протипоказання