ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату
ШИПШИНИ ПЛОДИ
(FRUCTUS ROSAE)
Загальна характеристика:
міжнародна назва: Rosa L.;
основні фізико-хімічні властивості: плоди різноманітної форми, від оранжево-червоного до бурувато-червоного кольору, без запаху, кислувато-солодкі, злегка терпкі на смак;
склад: плоди шипшини.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення та метаболічні процеси. Код АТС А 16А Х 10.
Фармакологічні властивості. Плоди шипшини травневої, коричної (Rosa majalis Hermm., R. сinnamomea L.) та інших видів містять аскорбінову кислоту (не менше 0,2%), каротин, вітаміни В1, В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди, фенольні та органічні кислоти, пектини, цукри, солі заліза, марганець, фосфор, магній, кальцій.
Препарати шипшини активізують ферментні системи та окислювально-відновні процеси, сприяють зменшенню проникності капілярів, нормалізують вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, мають антисклеротичну, протизапальну, жовчогінну та сечогінну дію, підвищують опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища.
Показання для застосування. Профілактика і лікування гіповітамінозів та авітамінозі в С і Р; як допоміжний засіб при геморагічних діатезах, геморої, кровотечах різного генезу та локалізації; гострі та хронічні захворювання печінки та жовчного міхура (гепатити, холецистити, холангіти); хвороби нирок і сечового міхура (нефрити, нефропатії вагітних, цистити). Як загально зміцнювальний засіб (при гострих і хронічних інфекційних захворюваннях, дистрофії, фізичних перенавантаженнях, у періоди вагітності та лактації).
Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 - 60 хвилин та проціджують, залишок сировини віджимають до процідженого настою. Об'єм настою доводять перевареною водою до 200 мл.
Настій вживають теплим після їжі, попередньо збовтуючи.
Дорослим і підліткам призначають по ½ склянки настою на прийом 2 - 3 рази на день.
Дітям віком 1 - 12 років рекомендують вживати від 1 столової ложки до 1/3 склянки настою 2 рази на день.
Тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.
Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).
Тривалий прийом препаратів шипшини у надмірних дозах може спричинити розвиток цукрового діабету, артеріальної гіпертензії та ураження нирок (внаслідок дії аскорбінової кислоти).
Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти, схильність до захворювань, зумовлених підвищеним згортанням крові; індивідуальна непереносимість речовин, що містяться в плодах шипшини; декомпенсований цукровий діабет; тяжкі хвороби нирок.
Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.
Особливості застосування. Хворим на цукровий діабет, артеріальну гіпертензію та захворювання нирок препарати шипшини призначають з особливою обережністю, під наглядом лікаря.
Слід ретельно дотримуватися рекомендованого способу приготування настою плодів шипшини з метою збереження активності вітаміну С (аскорбінової кислоти).
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.
Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому місці при кімнатній (15 - 25 °С) температурі. Термін придатності – 2 роки.
Приготовлений настій слід зберігати у прохолодному (8 - 15 °С) місці не більше 2 діб.
Умови відпуску. Без рецепта.
Упаковка. По 100 г у пачках.
Виробник. Луганське обласне комунальне виробниче підприємство “Фармація”, Фармацевтична фабрика. Источник
Адреса. Україна, 91020, м. Луганськ, Степовий тупик, 2.