ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату
ШИПШИНИ ПЛОДИ
Склад лікарського засобу:
діюча речовина: плоди шипшини.
Лікарська форма. Плоди.
Висушені плоди шипшини травневої або коричної, від оранжево-червоного до бурувато-червоного кольору, із кислувато-солодким в’яжучим смаком, без запаху.
Назва і місцезнаходження виробника.
Товариство з обмеженою відповідальністю «Фітолік».
Україна, 76026, м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 183, корп. 1.
Фармакотерапевтична група.
Засоби, що впливають на систему травлення та метаболічні процеси.
Код АТС А 16А Х 10**.
Фармакологічні властивості. Плоди шипшини травневої, коричної (Rosa majalis Hermm., R. cinnamomea L.) та інших видів містять аскорбінову кислоту (не менше 0,2 %), каротин, вітаміни В1, В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди, фенольні та органічні кислоти, пектини, цукри, солі заліза, марганець, фосфор, магній, кальцій.
Препарати шипшини активізують ферментні системи та окисно-відновні процеси, сприяють зменшенню проникності капілярів, нормалізують вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, чинять антисклеротичну, протизапальну, жовчогінну та сечогінну дію, підвищують опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища.
Показання для застосування.
Загально зміцнюючий засіб при гострих та хронічних інфекціях, дистрофії, фізичних навантаженнях; геморагічні діатези, різні кровотечі, передозування антикоагулянтів; гострі та хронічні захворювання печінки (хронічний гепатит, холецистит, холангіт); хвороби нирок і сечового міхура (нефрити, нефропатії у вагітних).
Протипоказання.
Тромбофлебіт і схильність до нього. Індивідуальна непереносимість біологічно активних речовин, що містяться в лікарському засобі.
Належні заходи безпеки при застосуванні.
Тривалий безконтрольний прийом препаратів з аскорбіновою кислотою може призвести до розвитку цукрового діабету, ураження нирок, артеріальної гіпертензії.
Настій приймають у теплому вигляді після їди. Хворим на цукровий діабет, артеріальну гіпертензію та захворювання нирок препарати шипшини призначають з особливою обережністю, під наглядом лікаря.
Особливі застереження.
Застосування у період вагітності або годування груддю.
Немає протипоказань.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами.
Не впливає.
Діти.
Дітям віком до 1 року не слід застосовувати Шипшини плоди.
Спосіб застосування та дози.
10 г (1 столова ложка) плодів вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 - 60 хвилин, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі і діти старше 12 років приймають у теплому вигляді по ½ склянки 2 рази на день після їди. Діти, залежно від віку – від 2 столових ложок до 1/3 склянки 2 рази на день після їди.
Дітям віком від 1 до 2 років – по 3 чайних ложки (15 мл), від 2 до 4 років – по 2 десертних ложки (20 мл), від 4 до 7 років – по 3 десертних ложки (30 мл), від 7 до 12 – по 1/3 склянки 2 рази на день.
Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату, в середньому 15 - 30 діб.
З метою профілактики препарат приймають 1 раз на добу.
Передозування.
Поява або посилення алергічних реакцій. Терапія симптоматична.
Побічні ефекти.
Можливий розвиток алергічних реакцій (свербіж, гіперемія, набрякання шкіри).
Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.
Не відома.
Термін придатності.
2 роки.
Умови зберігання.
Зберігати в сухому місці.
Зберігати в недоступному для дітей місці.
Упаковка.
По 100 г у пачці з внутрішнім пакетом.
Категорія відпуску. Источник
Без рецепта.