Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДЕКСАМЕТАЗОН ВФЗ
Назва: ДЕКСАМЕТАЗОН ВФЗ | Шукати ДЕКСАМЕТАЗОН ВФЗ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Dexamethasone
Виробник: "Polfa" Warsaw Pharmaceutical Works S.A., Польща
Лікарська форма: Суспензія
Форма випуску: Суспензія очна 0,1% по 5 мл у поліетиленових флаконах з крапельним дозатором № 1, по 10 мл у скляних флаконах з поліетиленовою крапельницею № 1
Діючі речовини: 1 мл суспензії містить дексаметазону - 1.0 мг
Допоміжні речовини: Натрію гідрофосфат х 12Н2О, натрію дигідрофосфат х Н2О, натрію хлорид, динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, бензалконію хлорид, полісорбат, етанол 96 %, вода очищена
Фармакотерапевтична група: Гормони кори надниркових залоз та їх синтетичні аналоги
Показання: Негнійні форми кон'юнктивіту, кератиту, блефариту та дерматиту; крайова виразка та поверхневе ушкодження рогівки; зменшення набряку та запалення та ін.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2543/01/01
Термін дії посвідчення: з 25.01.2005 до 25.01.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДЕКСАМЕТАЗОН ВФЗ
АТ код: S01BA01
Наказ МОЗ: 305 від 24.06.2005


Інструкція для застосування ДЕКСАМЕТАЗОН ВФЗ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДЕКСАМЕТАЗОН ВФЗ

(DEXAMETHASONE WFZ)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: (11β,16α)-9фтор-11,17,21-тригідрокси-16-метилпрегна-1,4-дієн-3,20-діон;

основні фізико-хімічні властивості: суспензія білого кольору, схильна до седиментації;

склад: 1 мл суспензії містить 1 мгдексаметазону;

допоміжні речовини: натріюгідро фосфат х 12Н2О, натрію дигідро фосфат х Н2О, натрію хлорид, динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, бензалконію хлорид, полісорбат, етанол 96%, вода очищена.

Форма випуску. Суспензія очна.

Фармакотерапевтична група. Протизапальні засоби, що застосовуються в офтальмології. Кортикостероїди. Код АТС S01B A01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Дексаметазон –синтетичний глюкокортикостероїд, що має протизапальну, антиалергічну, протисвербіжну дію. Впливає на всі фази запального процесу. Знижує проникність кровоносних судин, пригнічує міграцію лейкоцитів, фагоцитоз, вивільнення кінінів і вироблення антитіл.

Фармакінетика. Дексаметазон, введений в кон’юнктивальний мішок, всмоктується у вологу камери ока, рогівку, райдужну та судинну оболонки ока, війкове тіло, сітківку.

Всмоктування дексаметазону зкон’юнктивального мішка в загальну систему кровообігу незначне, тому систем надія не має суттєвого значення.

Показання для застосування. Кон’юнктивіт, склерит, глибокий кератит без ураження епітелію, ірит, іридоцикліт, хоріоїдит, хоріоретиніт, неврит зорового нерва, запалення судинної оболонки. Стани після операцій та травм, що призвели до перфорації очного яблука. Віддалені наслідки термічних і хімічних опіків ока.

Спосіб застосування та дози.

Дорослі і діти:

при гострих запальних процесах закапують в кон’юнктивальний мішок по 1 – 2 краплі 4 – 5 разів на добу протягом 2 діб, потім 3 – 4 рази на добу протягом 4 – 5 діб;

при хронічних запальних процесах закапують по 1 – 2 краплі 2 рази на добу протягом 3 – 6 тижнів. Курс лікування– не більше 6 тижнів;

у після операційний тапост травматичний періоди залежно від інтенсивності симптомів закапують по 1 – 2краплі 2 – 4 рази на добу протягом 2 – 4 тижнів:

у день проведення операції чи наступного дня після фільтруючої протиглаукомної операції;

починаючи з 8-ї доби після операції видалення катаракти, операції у зв’язку з косоокістю, відшаруванням сітківки чи отриманою травмою.

Побічна дія. Одразу після застосування препарату може виникнути печіння, поколювання, незначна гіперемія кон’юнктиви, сльозотеча, які зникають через 5 - 15 секунд і не потребують припинення лікування.

Часте закапування препарату може спричинити більш тривале загоювання рогівки.

В окремих випадках мають місце витончення рогівки або перфорація очного яблука (розлади зору, сльозотеча), глаукома, підвищення внутрішньо очного тиску, зміни в зоровому нерві, заднясубкапсулярна катаракта, розлади гостроти зору та звуження полів зору (нечітке бачення, втрата зору, біль в очному яблуці, нудота, блювання), вторинна інфекція ока.

Протипоказання. Гіпер чутливість до складових частин препарату, вірусні, мікробні та грибкові захворювання ока, захворювання рогівки з дефектом епітелію, глаукома, катаракта.

Передозування. Випадкове потрапляння препарату до шлунково-кишкового тракту не спричинює тяжких побічних дій, але рекомендується прийняти достатню кількість рідини.

Особливості застосування. Перед застосуванням дексаметазону слід знімати контактні лінзи і ставити їх знову нераніше, ніж через 30 хвилин після застосування препарату.

Тривале застосуваннядексаметазону, що перевищує рекомендований термін, призводить до виникнення вторинної інфекції, спричиненої грибками, бактеріями і вірусами, може призвести до появи чи прискорити розвиток катаракти, підвищити внутрішньо очний тиск усхильних до цього осіб, а в деяких випадках спричинити глаукому. Більш схильнідо цих ускладнень хворі на цукровий діабет.

Під час тривалого лікуваннядексаметазоном слід перевіряти стан рогівки флуоресцентним тестом іконтролю вати внутрішньо очний тиск. У випадку позитивного флуоресцентного тестуабо підвищеного внутрішньо очного тиску лікування препаратом треба припинити.

Препарат слід з обережністю призначати пацієнтам, які раніше перенесли хворобу рогівки з її витонченням і склери, томущо може виникнути перфорація.

Дітям до 2 років кортикостероїди слід призначати з особливою обережністю у зв’язку з ризиком пригнічення функції надниркових залоз. Курс лікування у цій віковій групі не повинен перевищувати 5днів.

Застосування у періоди вагітності та лактації

Препарат можна застосовувати для лікування під час вагітності тільки в тому випадку, якщо, на думку лікаря, користь для матері перевищує потенційну небезпеку для плода.

Під час вигодовування груддю не слід застосовуватидексаметазон, тому що існує ймовірність проникнення слідової кількості препарату у грудне молоко.

У разі необхідності лікування препаратом жінки, які годують груддю, повинні припинити грудне вигодовування.

Вплив препарату на здатність керувати транспортними засобами і обслуговувати механізми

Дексаметазон не впливає на здатність керувати транспортними засобами і обслуговувати механізми. Однак у зв’язку з можливою сльозотечею після закапування не слід застосовувати препарат безпосередньо перед керуванням транспортними засобами чи обслуговуванням механічного обладнання.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не слід поєднувати дексаметазон з лікарськими засобами, що застосовуються при глаукомі, особливо не слід застосовувати таке сполучення тривалий час і у великих дозах –це може призвести до підвищення внутрішньо очного тиску.

Тривале застосування препарату зантихолінергічними засобами (особливо атропіну та хімічних сполук з подібною структурою) спричинює підвищення внутрішньо очного тиску.

Одночасне застосуваннядексаметазону із засобами, що уражають акомодацію ока або розширюють зіницю, збільшує ризик підвищення внутрішньо очного тиску (особливо у пацієнтів, схильних до закритого кута фільтрації).

Застосування контактних лінз збільшує ризик інфекцій.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при кімнатній температурі (15°–25°С) у захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки. Неслід застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці. Источник

Використати після розкриття флакона протягом 4 тижнів.

Смотрите также: Цены на Дексаметазон в аптеках




На сайті також шукають: Перитол, Мутафлор інструкція, Седуксен застосування, Ехінацея побічні дії, Фталазол протипоказання