ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату
Збір лікувально-профілактичний № 1
(Speciеs officinalis etprophylacticae № 1)
Загальна характеристика:
основні фізико-хімічні властивості: суміш частинок різної форми сірувато-зеленого кольору, з буровато-червоними, жовтими, білими включеннями, з ароматним запахом, злегка гіркуватого смаку;
склад: ромашки квітки – 10%, м’яти перцевої листя – 10%, подорожника великого листя – 10%, кропиви листя – 10%, шипшини плоди – 10%, цикорію коріння – 30%, валеріани кореневища з корінням – 10%, вівса насіння –10%.
Форма випуску. Збір.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення і метаболізм. Код АТС А 16А Х 10**.
Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Збір лікувально-профілактичний № 1має виражені антиоксидантні, гепатопротекторні властивості, нормалізує функцію гладеньких м’язів жовчовивідних шляхів, виявляє помірну седативну дію.
Комплекс речовин, які входять до складу квітків ромашки (хамазулен, гіркий глікозид, флавонові сполуки), виявляє протизапальну, спазмолітичну та жовчогінну дії.
Складові листів м’яти перцевої виявляють спазмолітичну, знеболюючу та жовчогінну дії.
Листя подорожника великого містять глікозид аукубін, ферменти, гіркі, білкові речовини, фітонциди. Мають протизапальну, знеболюючу, секреторну та антисептичну дію.
Листя кропиви містять аскорбінову кислоту, каротиноїди, вітамін К, флавоноїди, фітонциди, органічні кислоти, стерини. Мають секреторну, в’яжучу, сечогінну дію. Кропива належить до інсуліноподібних чинників. Під її впливом значно зменшується кількість цукру в сечі.
Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту, каротиноїди, флавоноїди, пектинові речовини, жирні олії, органічні кислоти. Мають вітамінну, сечогінну дію. Посилюють секрецію жовчі, сприяють синтезу та виділенню солей жовчних кислот.
Коріння цикорію містять інулін, гіркий глікозид інтибін, пектин, цукриі смолу. Мають жовчогінну, заспокійливу, протизапальну дію.
Кореневища з корінням валеріани містять олію ефірну, три терпеновіглікозиди, органічні кислоти. Мають заспокійливу, спазмолітичну дію.
Насіння вівса містять крохмаль, жирну олію, білкові речовини, ферменти, вітаміни. Мають загально зміцнювальну дію на організм.
Показання для застосування. Захворювання печінки та жовчовивідних шляхів (гепатит, холецистит, холангіт), захворювання підшлункової залози; інсулінозалежний цукровий діабет ІІ типу; обмінні поліартрити. Якзагально зміцнюючий засіб на фоні розвитку інфекцій, а також для осіб з вадами здоров’я, спричинених екологічно небезпечними чинниками (променева патологія, хронічні інтоксикації).
Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столову ложку) суміші вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують повністю при кімнатній температурі і настоюють протягом 4 годин, проціджують, залишок віджимають. Настій доводять перевареною водою до 200 мл. Дорослі приймають настій у теплому вигляді по 1/2–1/3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Діти віком 2–4 років приймають по 1 чайній ложці, а 4–8 років– по 2 чайні ложки, 8–12 – по 1 десертній ложці, 12–16 років – по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Курс лікування від 4 до 6 тижнів. При необхідності курс можна повторити після місячної перерви.
Побічна дія. Алергічні реакції (висипання) при підвищеній індивідуальній чутливості.
Протипоказання. Індивідуальна чутливість до речовин, які входять доскладу лікарського засобу, дитячий вік до 2 років.
Передозування. Не описано.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалась.
Особливості застосування. Приймають у теплому вигляді за 30 хвилин до їди. З обережністю застосовувати під час керування авто транспортом.
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С . Приготований настій – у холодильнику (2–8˚ С) не більше 2 діб. Источник
Термін придатності – 2 роки.