Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА
Назва: ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА | Шукати ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Glutamic acid*
Виробник: ПАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 0,25 г № 10, № 30 (10х3) у блістерах
Діючі речовини: 1 таблетка містить кислоти L-глутамiнової 250 мг
Допоміжні речовини: Повідон, кальцію стеарат, кислота стеаринова, крохмаль картопляний; оболонка: цукор, магнію карбонат легкий, повідон, кремнію діоксид колоїдний безводний, тальк, титану діоксид (Е 171), барвник патентований синій V (Е 131), віск жовтий, олія мінеральна легка
Фармакотерапевтична група: Амінокислоти
Показання: Лікування епілепсії, в основному малих нападів з еквівалентами, соматогенних, інволюційних, інтоксикаційних психозів, реактивних станів з явищами депресії, виснаження; при затримці психічного розвитку у дітей, хворобі Дауна, дитячих церебральних паралічах, поліомієліті (гострий і відновний періоди), при прогресуючій міопатії, для усунення і попередження нейротоксичних явищ, що можуть виникнути при застосуванні ізоніазиду та інших препаратів групи гідразиду ізонікотинової кислоти.
Термін придатності: 4 роки
Номер реєстраційного посвідчення: UA/6723/01/01
Термін дії посвідчення: з 20.04.2012 по 20.04.2017
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА
АТ код: N07XX
Наказ МОЗ: 290 від 20.04.2012


Інструкція для застосування ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату


ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА

(GLUTAMIC ACID)


Склад лікарського засобу:

діюча речовина: Glutamic acid;

1 таблетка містить кислоти L-глутамiнової 250 мг;

допоміжні речовини: повідон, кальцію стеарат, кислота стеаринова, крохмаль картопляний; оболонка: цукор, магнію карбонат легкий, повідон, кремнію діоксид колоїдний безводний, тальк, титану діоксид (Е 171), барвник патентований синій V (Е 131), віск жовтий, олія мінеральна легка.


Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.

Таблетки круглої форми з двоопуклою поверхнею, вкриті оболонкою, блакитного кольору. На поперечному розрізі видно два шари. На поверхні таблеток допускаються вкраплення.


Назва і місцезнаходження виробника.

ПАТ «Київський вітамінний завод».

04073, Україна, м. Київ, вул. Копилівська, 38.

Web-сайт: www.vitamin.com.ua.


Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на нервову систему. Код АТС N07X X.

Замінна амінокислота, що бере участь у процесах переамінування амінокислот в організмі, у білковому і вуглеводному обмінах, стимулює окиснювальні процеси, сприяє знешкодженню та виведенню з організму аміаку, підвищує стійкість організму до гіпоксії. Сприяє синтезу ацетилхоліну й АТФ, перенесенню іонів калію, відіграє важливу роль у діяльності скелетних м'язів. Глутамінова кислота належить до нейромедiаторних амінокислот, що стимулюють передачу збудження у синапсах центральної нервової системи.

Глутамінова кислота добре всмоктується при прийомі внутрішньо. Швидко елімінується з крові, накопичуючись переважно у м'язовій і нервовій тканинах, печінці та нирках, проникає через гематоенцефалічний бар'єр і мембрани клітин. Частково глутамінова кислота під час всмоктування переамінується до утворення аланіну. Під впливом ферменту глутаматдекарбоксилази перетворюється у мозку на медіатор – гамма-аміномасляну кислоту. Близько 4-7 % її виводиться з сечею у незміненому вигляді, решта утилізується у процесі метаболічних перетворень.


Показання для застосування.

Лікування епілепсії, в основному малих нападів з еквівалентами, соматогенних, інволюційних, інтоксикаційних психозів, реактивних станів з явищами депресії, виснаження; при затримці психічного розвитку у дітей, хворобі Дауна, дитячих церебральних паралічах, поліомієліті (гострий і відновний періоди), при прогресуючій міопатії, для усунення і попередження нейротоксичних явищ, що можуть виникнути при застосуванні ізоніазиду та інших препаратів групи гідразиду ізонікотинової кислоти.






Протипоказання.

Гарячкові стани, підвищена збудливість, різко виражені психотичні реакції, печінкова та/або ниркова недостатність, нефротичний синдром, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, захворювання органів кровотворення, анемія, лейкопенія.


Належні заходи безпеки при застосуванні.

Під час лікування необхідно систематично робити дослідження сечі і крові. При виникненні побічних ефектів рекомендується зменшення дози препарату. Глутамінову кислоту застосовують також для зняття нейротоксичних явищ, пов’язаних з прийомом інших препаратів.

Після прийому Глутамінової кислоти слід прополоскати рот слабким розчином натрію гідрокарбонату.

Препарат містить цукор, що слід враховувати хворим на цукровий діабет.


Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не застосовують.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Враховуючи можливий вплив препарату на нервову систему, слід з обережністю застосовувати препарат при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Діти. Препарат не застосовують дітям до 3 років.


Спосіб застосування та дози.

Дорослим призначають у разовій дозі 1 г 2-3 рази на добу.

Дітям разові дози становлять: віком 3-6 років – 250 мг, 7-9 років - 0,5-1 г; віком 10 років і старше – по 1 г. Кратність прийому –  2-3 рази на добу.

При олігофренії по 100-200 мг на кг маси тіла хворого протягом кількох місяців.

Приймати за 15-30 хвилин до їди, при розвитку диспептичних явищ – під час або після їди. Курс лікування – від 1-2 до 6-12 місяців.


Передозування.

Можливе посилення побічних реакцій.

Лікування: терапія симптоматична, промивання шлунка, застосування ентеросорбентів.


Побічні ефекти.

З боку крові та лімфатичної системи: зниження вмісту гемоглобіну, лейкопенія.

З боку травного тракту: блювання, діарея.

З боку нервової системи: головний біль, підвищена дратівливість, безсоння.

Алергічні реакції, включаючи висипання на шкірі, свербіж, гіперемія.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

У комбінації з тіаміном і піридоксином Глутамінову кислоту застосовують для попередження та лікування нейротоксичних явищ, обумовлених препаратами гідразиду ізонікотинової кислоти (ізоніазид, фтивазид тощо). При міопатії і м'язовій дистрофії Глутамінова кислота ефективніша у поєднанні з пахiкарпiном чи глікоколом.


Термін придатності. 4 роки.


Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 оС.

Зберігати у недоступному для дітей місці.


Упаковка. По 10 таблеток у блістері; по 3 блістери в пачці. Источник


Категорія відпуску. Без рецепта.

Смотрите также: Цены на Глутаминовая кислота в аптеках