Фармакологічні властивості. Плоди кропу виявляють широкий спектр фармакологічної активності, зумовленої присутністю комплексу біологічно активних речовин.
Показання для застосування. Застосовують як вітрогон ний (метеоризм, диспепсії) і спазмолітичний засіб при статичному стані травного тракту, а також як відхаркувальний засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.
Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) сировини кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі протягом 45 хвилин і проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають, об’єм одержаного настою доводять перевареною водою до 200 мл.
Приймають внутрішньо, натщесерце, у теплому вигляді, по 1/5склянки, 2-3 рази на день.
При захворюваннях верхніх дихальних шляхів приймають по 1/2–1 столовій ложці, 4-5 разів на день. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Дітям з раннього віку Кропу плоди призначають як спазмолітичний івітрогон ний засіб при метеоризмі, диспепсії, а також як відхаркувальний засіб. Настій (1 столова ложка плодів на 2 склянки окропу) застосовують натще, по 1/2або 1/3 склянки, 2-3 рази на добу.
Побічна дія. При застосуванні у рекомендованих дозах невстановлена.
Протипоказання. Не виявлені.
Передозування. Не спостерігалось.
Особливості застосування. Перед вживанням приготовлений настійіз Кропу плодів рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні у рекомендованих дозах невиявлена.
Умови та термін зберігання. Кропу плоди зберігають в недоступному для дітей, сухому місці, при кімнатній (15-25 °С) температурі.
Приготовлений настій зберігають у прохолодному (8-15 º С ) місці, не більше 2 діб. Источник