Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КЕНАЛОГ 40 мг
Назва: КЕНАЛОГ 40 мг | Шукати КЕНАЛОГ 40 мг в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Triamcinolone
Виробник: "Bristol-Myers Squibb S.r.L." для "Bristol-Myers Squibb", Італія/США
Лікарська форма: Суспензія для ін'єкцій
Форма випуску: Суспензія для ін'єкцій по 1 мл (40 мг) в ампулах № 5
Діючі речовини: 1 мл суспензiї містять триамцинолону ацетонiду - 40.0 мг
Допоміжні речовини: Спирт бензиловий, натрію карбоксиметилцелюлоза, полісорбат 80, натрію хлорид, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Гормони кори надниркових залоз та їх синтетичні аналоги
Показання: Ревматизм; ревматоїдний артрит; інфекційний, псоріатичний, подагричний поліартрити; системний червоний вовчак та інші колагенози; алергічні захворювання тощо.
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0903/01/01
Термін дії посвідчення: з 17.05.2004 до 17.05.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КЕНАЛОГ 40 мг
АТ код: H02AB08
Наказ МОЗ: 412 від 17.08.2005


Інструкція для застосування КЕНАЛОГ 40 мг

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КЕНАЛОГ 40 мг

(KENALOG(R)40 mg)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: триамцинолон;(11b,16a)-9-Фтор-11,16,17,21-тетрадигідроксипрегна-1,4-діен-3,20-діон;

основні фізико-хімічні властивості: біла або близька до білого кольору рідка суспензія; практично без запаху або може мати запах бензиловогоспирту; не містить помітних включень;

склад: 1 мл препарату містить 40 мгтриамцинолону ацетоніду;

допоміжні речовини: спирт бензиловий, натріюкарбоксим етилцелюлоза, полісорбат 80, натрію хлорид, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Суспензія для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для системного застосування. Код АТС Н 02А В 08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Кеналог (триамцинолону ацетонід) має протизапальну, проти алергічну, імунодепресивну та протисвербіжну дію, яка заснована на утворенні ліпокортинів, пригніченні вивільнення еозинофілами медіаторів запалення, зменшенні кількості опасистих клітин, що виробляють гіалуроновукислоту, зниженні капілярної проникності, стабілізуванні клітинних, у т. ч. лізосомальних мембран. Гальмує вивільнення цитокінів (інтерлейкіну 1, 2, гама інтерферону) з лімфоцитів і макрофагів. Підвищує глюконеогенез, знижує утилізацію глюкози тканинами та активує катаболичні процеси.

Кеналог спричиняє пролонгований ефект, який можебути постійним або підтримуватися протягом декількох тижнів. Дослідження показують, що після одноразового внутрішньом’язового введення дози триамцинолонувід 60 до 100 мг спостерігається пригнічення надниркових залоз протягом 24-48годин, і потім на 30-40 день стан поступово повертається до норми. Вказані данітісно скорельовані з пролонгованою терапевтичною дією, що досягається цими ліками.

Фармакокінетика.

При парентеральному введенні триасциналону ацетату (внутрішньом’язово, внутрішньо суглобово) період напів виведення (Т ½) уплазмі становить 90 хвилин, однак з біологічним періодом напів виведення некорелює. Максимальний ефект спостерігається через 24 – 48 годин і триває до 6тижнів. Препарат біотрансформується в печінці з утворенням неактивних метаболітів, котрі в неактивній формі екскретуються ниркам. Менш 15 % виділяється із сечею в незміненому стані.

Показання для застосування.

Систем незастосування (внутрішньом’язове введення)

Сінна пропасниця; хронічні обструктивні захворювання дихальних шляхів (наприклад, бронхіальна астма, хронічний спастичний бронхіт), при тяжких формах і негативних результатах місцевого лікування;

шкірні захворювання та контактні дерматити, що характеризуються свербежем, лущенням або утворенням пухирів, наприклад контактні дерматити, пемфігоїд, псоріаз, герпетичний дерматит (dermatitisherpetiformis), атопічний, ексфоліативний і екзематоїдний дерматит.

Місцеве застосування

Внутрішньо суглобове введення:

після системного застосування, при залишкових запальних процесах в одному або декількох суглобах, при хронічних запальних захворюваннях суглобів;

при ексудативному артриті, подагрі і псевдо подагрі;

при активних формах артрозів;

при водянці суглобів (hydrops articulorumintermittence);

при блокаді плечового суглоба внаслідок зморщування суглобової сумки;

додатково при внутрішньо суглобових ін’єкціяхрадіонуклідів або хімічних речовин і при хронічних запаленнях внутрішнього шару суглобової капсули (synoviorthese).

Введення в уражену ділянку застосовують при запаленнях слизової оболонки сумки, запаленнях надкісниці, а також при екзостозах (кістозних утвореннях поблизу суглобів).

Введення препарату під уражену ділянку показано припевних захворюваннях шкіри, наприклад при ізольованих псоріатичних бляшках, плескатих вузликових ураженнях (lichen ruber planus), lichen simplex chronicus(neurodermitis circumscripta), при випаданні волосся у формі кола, хронічному червоному вовчаку (lupus erythematodes chronicus discoides), а також прикелоїдах.

Для введення в ділянку ураження при запаленнях сухожилля і сухо жильної піхви, а також при епікондиліті плеча (" лікоть тенісисту").

Спосіб застосування та дози.

Не вводити внутрішньо венно!

Системне застосування (внутрішньом’язове). Дозування кортикостероїдів визначають індивідуально; воно залежить від характеру захворювання і повинно відповідати цілям розпочатої терапії.

При системному лікуванні дорослих і підлітків старше 16 років вводять шляхом повільної глибокої внутрішньо сідничної ін’єкції 1 мл препарату (40 мг). Не вводити в вену і під шкіру. При тяжких захворюваннях можуть знадобитися дози препарату до 80 мг. При глибокійвнутрішньо сідничній ін’єкції потрібно уникати можливого розвитку атрофії тканини. Після ін’єкції потрібно протягом 1-2 хвилин щільно притискати стерильну серветку до місця введення препарату. Для лікування сінної пропасниці та інших сезонних алергічних захворювань звичайно досить однієї ін’єкціїпрепарату Кеналог 40 мг/мл на рік під час пилкового сезону.

За необхідності декількох ін’єкцій слід дотримувати інтервалу між введеннями не менше чотирьох тижнів.

 Місцеве застосування.

При внутрішньо суглобовому введенні дозу визначають розмірами суглоба та ступенем тяжкості симптомів. Звичайно для дорослих і дітей старше 12 років використовуються такі дози препарату:

Дрібні суглоби (наприклад фаланги пальців рук і ніг)

до 10 мг

Суглоби середнього розміру (наприклад плечовий, ліктьовий)

20 мг

Великі суглоби (наприклад кульшовий, колінний)

20 – 40 мг

При ураженні декількох суглобів загальна доза препарату може становити до 80 мг. У разі потреби застосування менших доз слід використовувати препарат Кеналог 10 мг/мл.

Для забезпечення більш швидкого зняття симптомівКеналог 40 мг/мл можна вводити в комбінації з місцевим анестетиком, що не має судинозвужувальної дії. Ін’єкції слід проводити так, щоб уникати створення депо препарату в підшкірній жировій тканині. При ін’єкціях слід дотримуватися умови найсуворішої асептики. Перед проведенням внутрішньо суглобової ін’єкції ділянку шкіри готують, як перед проведенням хірургічних операцій.

Повторно застосовувати препарат слід не раніше, ніжчерез два тижні.

При малих осередках ураження введення в осередок: при запаленнях слизової сумки (бурситах), запаленнях надкісниці і екзостозах дорослим і дітям старше 12 років залежно від розмірів та локалізації уражень, що підлягають лікуванню, вводять до 10 мг препарату, а при ураженнях великих розмірів - від 10 до 40 мг препарату. У разі потреби застосування менших доз рекомендується використовувати Кеналог 10 мг/мл. Для цього Кеналог 40 мг/мл розбавляють ізотонічним розчином натрію хлориду і вводять віялоподібно внайбільш болючу ділянку. Слід уникати створення великих депо препарату. Кеналог 40 мг/мл можна також змішувати з місцевим анестетиком. При лікуванні екзостозівКеналог 40 мг/мл вводять за допомогою товстої канюлі після відсмоктування вмісту кісти безпосередньо в її порожнину.

Повторно застосовувати препарат слід не раніше, ніжчерез два тижні.

При ін’єкції в ділянку підшкірних уражень 1 мл препарату в концентрації 40 мг/мл розбавляють місцевим анестетиком, що немістить судинозвужувальної речовини, і перемішують у шприці. Ін’єкцію проводять горизонтально в ділянку між шкірою і підшкірним шаром для забезпечення анестезії інфільтрату. Як орієнтована доза рекомендується 1 мг препарату на 1см2 поверхні шкірного ураження. При лікуванні декількох вогнищураження на один прийом добова доза препарату дорослим не повинна перевищувати 30 мг, а дітям – 10 мг. За необхідності застосування менших доз препарату рекомендується використовувати Кеналог 10 мг/мл. При келоїдах Кеналог 40 мг/млможна без розведення безпосередньо вводити в тканину рубця; не вводити підшкірно.

Повторно застосовувати препарат слід не раніше, ніжчерез два тижні.

Побічна дія.

Рідко, незалежно від характеру і частоти застосування препарату, спостерігаються реакції підвищеної чутливості, наприклад почервоніння (припливи), утворення шкірних пухирів, порушення серцевої діяльності і кровообігу, що зумовлені в тому числі і наявністю в препаратібензилового спирту. При повторних ін’єкціях в підшкірну жирову тканину в місці поблизу від попередньої ін’єкції може спостерігатися атрофія тканин, яка звичайно має оборотний характер. Після внутрішньо суглобових ін’єкцій можуть спостерігатися асептичні некрози кісткової тканини (головка стегна і плечової кістки), а також відчуття жару; в окремих випадках у місці ін’єкції можлива поява транзиторного болючого подразнення. При повторному місцевому застосуванні можуть спостерігатися покресленість шкіри, стоншення шкіри, розширення дрібних шкірних судин, стероїдні вугри, шкірні пухирі, посилення росту волосся, запалення волосяних фолікулів, зміна пігментації і запалення шкіри навколо рота.

При системному або повторному місцевому застосуванні можуть спостерігатися побічні ефекти, характерні для системного лікуванняглюкокортикоїдами: синдром місяцеподібного обличчя, синдром Кушинга, м’язоваслабкість, атрофія м’язової тканини, атрофія кісткової тканини, зниження толерантності до глюкози, цукровий діабет (погіршення компенсації при наявному цукровому діабеті або активація латентного цукрового діабету), порушення секреції статевих гормонів (порушення менструального циклу, посилення росту волосся, імпотенція), зміни шкірних покривів, наприклад покресленість шкіри (striaerubrae), кровотечі на шкірі і слизових оболонках (petechien, ekchymosen), стероїдні вугри, збільшене виведення калію, пригнічення функції або атрофія надниркових залоз, запальні процеси в судинах (васкуліти, синдром відміни після тривалої терапії), виразкове запалення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, виразка шлунка, пригнічення імунітету і підвищення ризику виникнення інфекцій, уповільнення загоєння ран і кісткових переломів, розриви сухожилля, порушення росту в дітей, асептичні некрози кісткової тканини (голівка стегнаабо плечової кістки), головний біль, посилене потовиділення, запаморочення, збільшення внутрішньо черепного тиску, що супроводжується симптомом застійного соска зорового нерва, глаукома, катаракта, психічні порушення, підвищення ризику тромбозів, панкреатити. Такі побічні ефекти кортикоїдів, як збільшення маси тіла, затримка води в організмі і підвищений артеріальний тиск, звичайно не спостерігаються після застосування препарату Кеналог. Проте при прийомі препарату рекомендується медичне спостереження.

Протипоказання.

Місцеве застосування препарату Кеналог 40 мг/мл не показано при вітряній віспі, станах після імунізації, ураженнях шкіри туберкульозного або сифілітичного характеру, грибкових захворюваннях, бактеріальних ураженнях шкіри, запаленні шкіри навколо рота (rosacea). Кеналог 40 мг/мл не вводити внутрішньо суглобово за наявності поблизу інфекції.

При системному або повторному місцевому застосуванні препарату слід враховувати перелічені нижче протипоказання відносно системного застосування глюкокортикоїдів.

Абсолютні протипоказання. Виразка шлунка і дванадцяти палої кишки; остеопороз; психічні захворювання, ниркова недостатність, вірусні захворювання, наприклад герпетична пухирчатка (herpessimplex); оперізувальний лишай (herpes zoster, віремічна фаза); вітряна віспа; захворювання, що спричинені амебами; грибкові інфекції внутрішніх органів; поліомієліт дитячого віку, за винятком бульбарно-енцефалітної форми; залежно від конкретної ситуації в терміни від восьми тижнів до проведення щеплень додвох тижнів після щеплень – глаукома. Тяжкі бактеріальні інфекції.

 Кеналог 40 мг/мл не слід застосовувати внутрішньом’язово дітям до 16 років, місцево – дітям до 12років..

Передозування.

Симптоми передозування глюкокортикостероїдами можуть включати появу неспокою, хвилювання, депресії, шлунково-кишкової коліки або кровотечі, екхімози, місяцеподібного обличчя, гіпертензії, гіперглікемії. Після тривалого застосування різка відміна препарату може спричинити гостру недостатність надниркових залоз (що може трапитися також в період стресу); при безперервному прийомі високих доз можливі гіперадренокортикоїдні зміни.

Особливості застосування.

При системному лікуванні препаратом рекомендується призначати дієту, збагачену білками і вітамінами. Для введення в осередок запалення при лікуванні сухожилля, запалень сухо жильної піхви і “ліктя тенісисту” рекомендується застосовувати Кеналог 10 мг/мл.

Тривалість застосування препарату залежить від характеру і ступеня тяжкості захворювання і визначається лікарем. Вона варіює від одноразового внутрішньом’язового введення при сінній пропасниці до курсу, що продовжується протягом декількох років, наприклад при тяжких формах бронхіальної астми. Якщо після 3-5 місцевих ін’єкцій (внутрішньо суглобові, у вогнище запалення, ін’єкції у ділянку підшкірних уражень) не спостерігається задовільного результату, препарат слід відмінити і призначити іншу форму лікування.

При повторному застосуванні препарату слід дотримуватися інтервалів між ін’єкціями, що рекомендовані в розділі “Спосіб застосування та дози”, і за необхідності збільшувати інтервали міжін’єкціями.

Дотримуватися обережності при виразках шлунка і дванадцяти палої кишки в анамнезі, при тяжких захворюваннях м’язів, дивертикулітах, свіжих анастомозах кишечнику, при тенденції до тромбозів іемболій, при карциномах із тенденцією до утворення метастазів, при цукровому діабеті, при гострому гломерулонефриті, при хронічному нефриті, при набряку лімфатичних вузлів у період після імунізації BCG. При лікуванні кортикостероїдами може відбуватися активізація туберкульозного процесу. Дітям Кеналог 40 мг/мл призначати тільки в разі абсолютної потреби.

Вагітність і лактація. Не треба призначатиКеналог протягом перших п’яти місяців вагітності, оскільки дослідження на тваринах вказують на тератогенну дію (поява аномалій розвитку плоду), а дані про безпеку застосування препарату під час вагітності відсутні. При тривалому застосуванні препарату не можна виключити порушення росту плоду всередині матки. У разі застосування препарату наприкінці вагітності існує небезпека атрофії надниркових залоз. Глюкокортикоїди переходять у материнське молоко, тому годування дитини груддю під час лікування препаратом слід припинити.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При системному або повторному місцевому застосуванні необхідно враховувати взаємодії, характерні для системної терапіїглюкокортикоїдами, що можуть послабляти гіпоглікемічну дію антидіабетичнихпрепаратів і антикоагулянт ну дію похідних кумарину, дію гіпотензивних засобівта соматотропіну.

При одночасному застосуванні препарату із серцевимиглікозидами може спостерігатися посилення їх дії; при комбінації ізсалуретиками може підвищуватися виділення калію з організму. Одночасне застосування з не стероїдними протизапальними або анти ревматичними препаратами може призводити до розвитку шлунково-кишкових кровотеч. При одночасному застосуванні з рифампіцином можливо ослаблення кортикоїдної дії препарату. Посилює побічні ефекти цитостатиків та імунодепресантів.

Умови та термін зберігання.

ЗБЕРІГАТИ ВНЕДОСТУПНОМУ ДЛЯ ДІТЕЙ МІСЦІ.

Зберігати в захищеному від світла місці при температурі 15-30 °С. Уникати заморожування! Источник

Термін придатності - 5 років.

Смотрите также: Цены на Кеналог в аптеках




На сайті також шукають: Холензим, Кальцію гопантенат інструкція, Застосування препарату Дексона, Інструкція з використання Тамоксифен, Показання для застосування Креон 25000, Де-нол побічні дії, Пумпан протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Тержинан