Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

НІТРОГЛІЦЕРИН
Назва: НІТРОГЛІЦЕРИН | Шукати НІТРОГЛІЦЕРИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Glyceryl trinitrate
Виробник: ТОВ "Фармамед", м. Санкт-Петербург, Російська Федерація
Лікарська форма: Таблетки сублінгвальні
Форма випуску: Таблетки сублінгвальні по 0,5 мг № 40
Діючі речовини: 1 таблетка містить нітрогліцерину 0,5 мг
Допоміжні речовини: Крохмаль картопляний, глюкоза, цукор
Фармакотерапевтична група: Периферичні вазодилататори
Показання: Стенокардія (для купірування нападів стенокардії та короткочасової профілактики), у комплексному лікуванні інфаркту міокарда та гострої лівошлуночкової недостатності.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/7220/01/01
Термін дії посвідчення: з 25.10.2007 по 25.10.2012
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату НІТРОГЛІЦЕРИН
АТ код: C01DA02
Наказ МОЗ: 656 від 25.10.2007


Інструкція для застосування НІТРОГЛІЦЕРИН

І Н С Т Р У К Ц І Я

для медичного застосування препарату


НІТРОГЛІЦЕРИН

(NITROGLYCERIN)


Загальна характеристика:

хімічна назва: glyceryl trinitrate; пропан-1,2,3-триол тринітрат;

основні фізико-хімічні властивості: таблетка білого кольору з шорсткою поверхнею;

склад: 1 таблетка містить нітрогліцерину 0,5 мг;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, глюкоза, цукор.

Форма випуску. Таблетки сублінгвальні.

Фармакотерапевтична група. Вазодилататори, що застосовуються в кардіології. Органічні нітрати. Код АТС С 01D А 02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Нітрогліцерин діє безпосередньо на гладкі м'язи переважно венозних та артеріальних судин через нітратний рецептор, що знаходиться у гладком'язовій оболонці стінки судин. Нітрогліцерин у гладких м'язах ферментативно перетворюється, утворюючи оксид азоту (NО), який стимулює активність гуанілатциклази. Вона відповідає за утворення циклічного гуанозин-3'5'-моно фосфату (цГМФ), який є медіатором релаксації. Впливає на процеси центральної регуляції судинного тонусу та діяльність серця. Сприяє вивільненню катехоламінів у мозку та серці, що призводить до центрального пригнічення симпатичного та вазомоторного тонусу, непрямій симпатоміметичній дії на міокард, зміні конформації тропонін- тропоміозинового комплексу. Характер та інтенсивність дії нітрогліцерину на серце та периферичні судини залежить від взаємодії центральних та периферичних процесів. Пригнічення вазоконстриктор них рефлексів на коронарні судини, яке є результатом центрального пригнічення больових імпульсів, сприяє купіруванню нападів болю при стенокардії. Антиангінальна дія нітрогліцерину обумовлена нормалізую чим впливом на обмін електролітів та енергетику міокарда, а саме: на ключові показники дихального ланцюга - співвідношення окиснених та відновлених форм нікотинамід них коферментів, активність НАД-залежних дегідрогеназ. Впливає на діяльність серця та системну гемодинаміку. Під впливом нітрогліцерину збільшується ретроградний кровотік внаслідок розширення та збільшення кількості функціонуючих колатералей. Непряма симпатоміметична дія, а також кумуляція циклічного АМФ у міокарді призводять до посилення його скоротливості. Крім цього, оксид азоту ефективно пригнічує як агрегацію, так і адгезію тромбоцитів. Зниження периферичного опору і зменшення венозного повернення – ефекти, що пов'язані з розслабленням гладких м'язів судин, зменшенням перед- та після навантаження на серце. Розширення вен призводить до зменшення кількості крові, яка надходить до серця, зниження перед навантаження, а розширення артерій - до зменшення загального периферичного опору та зниження пост навантаження, що в кінцевому результаті проявляється полегшенням роботи серця та покращанням коронарного кровообігу.

Відбувається перерозподіл кровообігу в міокарді на користь осередка ішемії, підсилюється іонотропна функція міокарда. Знижується кінцево-діастолічний тиск у лівому шлуночку,   що поліпшує кровопостачання найбільш уразливої до ішемії субендокардіальної ділянки міокарда. Послаблення периферичного венозного та артеріального опору та тиску наповнення серця кров'ю сприяє зменшенню витрат енергії лівим шлуночком та потреби міокарда у кисні. Тиск у легеневих капілярах знижується, що обумовлює призначення нітрогліцерину при інфаркті міокарда з набряком легень, а також при серцевій недостатності. При ішемічній гіпокінезії окремих ділянок міокарда відновлюється його скоротливість. Менінгіальні судини розширюються, судини внутрішніх органів звужуються, знижується тиск у системі легеневої артерії внаслідок вазодилатації та системного ефекту нітрогліцерину. Нітрогліцерин розслабляє гладкі м'язи бронхів, жовчних шляхів, травного тракту та сечовивідних шляхів. При експериментальному дослідженні не було виявлено тератогенної чи токсичної дії на ембріон.

Фармакокінетика. Нітрогліцерин, прийнятий сублінгвально, абсорбується слизовою оболонкою і надходить, в основному, в системний кровоток. Всмоктується 60 - 75 % прийнятої дози. Через 2 - 4 хв після прийому досягається максимальна концентрація в плазмі -  2,3 мкг/л, через 8 хв - знижується на 50 % і вже через 20 хв нітрогліцерин майже не визначається в крові. Швидко метаболізується у печінці. Нітроефіри багатоатомних спиртів швидко піддаються денітрації. Денітровані метаболіти, наприклад 1,2- та 3,4-динітрати, діють слабше і мають більш тривалий період напів виведення, ніж нітрогліцерин. Період напіврозпаду нітрогліцерину - майже 30 хв. Відщеплення нітрогруп відбувається послідовно, як шляхом утворення неорганічних нітритів, так і з утворенням нітратів. З органічної частини молекули нітроефірів утворюються спирти, альдегіди та органічні кислоти. Через 4 год після введення в організм нітроефірів вихідний продукт майже не визначається. Найактивніше метаболізується у печінці, нирках та цілісній крові. Нітроефіри розщеплюються двома шляхами: за допомогою глютатіонзалежної редуктази, яка локалізована, в основному, в розчинній фракції гепатоцитів, і за допомогою ферменту, який не потребує відновленого глутатіону. Препарат метаболізується в першу чергу в артеріо-венозному судинному руслі, дифундує в клітини гладких м'язів, де перетворюється на оксид азоту. Незначна частина препарату переважно під впливом глутатіон-S редуктази біотрансформується в печінці до ди-, моно нітратів і гліцерину. При прийманні внутрішньо більша частина препарату метаболізується в печінці (ефект " першого проходження"). Значна частина динітрату і моно нітрату утворюють кон'югати з глюкуроновою кислотою. Екскреція метаболітів нітрогліцерину відбувається, головним чином, нирками, частина метаболітів     екскретується   через   легені,     що     видихається     повітрям.     Загальний   кліренс нітрогліцерину становить 25 - З 0 л.

Період напів виведення - 4 - 5 хв. Період напів виведення метаболітів - 4 год.

При сублінгвальному застосуванні ефект розвивається через 1 - 5 хв, триває 8-15 (до З 0) хв.


Показання для застосування.

Стенокардія (для купірування нападів стенокардії та коротко часової профілактики), у комплексному лікуванні інфаркту міокарда та гострої лівошлуночкової недостатності.


Спосіб застосування та дози.

При стенокардії нітрогліцерин слід приймати сублінгвально відразу після виникнення нападу. Звичайна доза препарату - 1 таблетка, для багатьох хворих зі стабільною стенокардією ефективною є і менша доза (½ - ⅓ таблетки). Тому, якщо біль швидко минає, залишок таблетки, яка не встигла повністю розчинитися, рекомендується виплюнути. Ефект дії нітрогліцерину проявляється вже через 30 с - 2 хв; 75 % хворих відзначають покращання у перші 3 хв, а ще 15 % - протягом 4-5 хв. При відсутності антиангінальної дії протягом перших 5 хв. необхідно прийняти ще 1 таблетку. За відсутності терапевтичного ефекту після прийому 2-3 таблеток необхідно негайно викликати лікаря. Нітрогліцерин діє протягом 45 хв. При частих нападах стенокардії призначають пролонговані препарати нітрогліцеринового ряду. Однак, якщо напад стенокардії розвивається при лікуванні пролонгованими нітратами, для зняття   гострого   нападу   необхідно   застосовувати   нітрогліцерин.   Толерантність   до сублінгвальних форм нітрогліцерину розвивається рідко, проте при її виникненні у деяких хворих дозу препарату доводиться поступово збільшувати, доводячи її до 2 - 3 таблеток.

Побічна дія. З боку центральної нервової системи: нечіткість зору, головний біль (особливо на початку курсу лікування, при тривалій терапії послаблюється), запаморочення та відчуття слабкості.

З боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпотензія, гіперемія обличчя. Можливі алергічні реакції.

З боку травного тракту: сухість у ротовій порожнині, нудота, блювання.

Алергічні реакції: висипи на шкірі, свербіж.


Протипоказання. Підвищена чутливість до нітратів, артеріальна гіпотензія (систолічний тиск  -нижче 90 мм рт. ст.), судинний колапс, шок, гострий інфаркт міокарда з низьким тиском наповнення лівого шлуночка, закрито кутова форма глаукоми, геморагічний інсульт, гіпертрофічна кардіоміопатія, токсичний набряк легень, стани, що супроводжуються зниженням тиску заповнення лівого шлуночка (ізольований мі тральний стеноз, констриктивний перикардит), гіпертрофічна кардіоміопатія, одночасний прийом силденафілу (Віагри). Застосування у період вагітності або годування груддю можливе тільки тоді, коли очікувана користь для матері переважає можливий ризик для плода або дитини.  

З обережністю застосовують при анемії.

Передозування. Ознаки та симптоми передозування: ціаноз губів, нігтів або долонь, запаморочення, непритомність, головний біль, задишка, виражена слабкість, часте серцебиття, підвищена температура тіла, судоми. При появі симптомів передозування необхідно негайно перевести хворого у горизонтальне положення, підняти йому ноги. У тяжких випадках призначають плазмозамінники, симпатоміметикі. При метгемоглобінемії – метиленовий синій.

Особливості застосування.

При прийомі нітрогліцерину можливі значне зниження артеріального тиску, запаморочення при різкому переході у вертикальне положення з положення «лежачи» або «сидячи», при застосуванні алкоголю, виконанні фізичних вправ та при жаркій погоді. До нітрогліцерину, як і до інших органічних нітратів, при частому застосуванні може розвинутися звикання, яке потребує підвищення дозування. При керуванні транспортними засобами та роботі з механізмами, що потребує підвищ енної уваги, слід пам'ятати, що прийом нітрогліцерину може призвести до зниження швидкості реакції.

Вираженність головного болю при прийомі препарату може бути зменшена шляхом зниження його дози та/або одночасним прийомом   валідолу.

З обережністю слід застосовувати пацієнтам з вираженим церебральним атеросклерозом, порушенням мозкового кровообігу, при схильності до ортостатичної гіпотензії, при тяжкій анемії, у пацієнтів літнього віку, а також у хворих з гіповолемією і при виражених порушеннях функції печінки і нирок. В період лікування не можна вживати алкоголь, необхідно бути обережними при виконанні фізичних вправ у положенні лежачі на спині: можливе посилення ортостатичних гіпотезивних ефектів. Досвід клінічного застосування препарату у дітей відсутній.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні з інгібіторами АПФ, блокаторами кальцієвих каналів, діуретиками, трициклічними антидепресантами, інгібіторами МАО, силденафілом, опіоїдними аналгетиками, етанолом, етанолвмісними препаратами посилюється гіпотензивна дія нітрогліцерину: з бета-адрено блокаторами, блокаторами кальцієвих каналів, інгібіторами АПФ спостерігається посилення, а з симпатомім етичними засобами - пригнічення антиангінальної дії; з дигідроерготаміном можливе підвищення його концентрації у плазмі крові; з хінідином або новокаїн амідом може викликати ортостатичний колапс, при застосуванні з гепарином можливе послаблення антикоагулянтної дії. Атропін та інші препарати, що чинять   холіноб локаторну дію, можуть знизити ефект нітрогліцерину внаслідок зниження секреції та біозасвоєння препарату. Фенобарбітал активує метаболізм нітратів у печінці.


Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 30 °С, подалі від вогню. Термін придатності - 2 роки.


Умови відпуску. Без рецепта.


Упаковка. По 40 таблеток у пробірці полімерній, вкладеній у картонну пачку.


Виробник.  ТОВ „Фармамед”.


Адреса. Росія, м. Санкт-Петербург, 5-й Верхній пер., 19 А. Источник


Заявник. ТОВ НВФ „Мікрохім”.

Смотрите также: Цены на Нитроглицерин в аптеках




На сайті також шукають: Гепабене, Ереспал інструкція, Геримакс застосування, Цинкова паста побічні дії, Корнерегель протипоказання