Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЦЕРУКАЛ®
Назва: ЦЕРУКАЛ® | Шукати ЦЕРУКАЛ® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Metoclopramide
Виробник: "AWD.pharma GmbH & Co.KG"; LTD "PLIVA Croatia", Хорватія/Німеччина
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 10 мг № 50 у флаконах
Діючі речовини: 1 таблетка містить метоклопраміду - 10.0 мг
Допоміжні речовини: Желатин, крохмаль картопляний, лактоза 1Н2О, магнiю стеарат, кремнiю діоксид осаджений
Фармакотерапевтична група: Препарати, які викликають блювоту та протиблювотні засоби
Показання: Нудота та блювання; розлади вивільнення шлунка при виразковій хворобі шлунка; гастроезофагеальний рефлюкс; функціональна диспепсія при цирозі печінки; анорексія, гикавка.
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2297/01/01
Термін дії посвідчення: з 09.12.2004 до 09.12.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЦЕРУКАЛ®
АТ код: A03FA01
Наказ МОЗ: 572 від 18.08.2006


Інструкція для застосування ЦЕРУКАЛ®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Цepукал ®

Загальна характеристика:

міжнародна назва: metoclopramide;

основні фізико-хімічні властивості: білі, круглі, плоскі, граньовані таблетки з розподільною борозеною з одного боку, гладкою поверхнею;

склад:

 1 таблетка мiстить 10,54 мг метоклопрамiдугiдрохлориду, що вiдповiдає 10 мг безводного метоклопрамiду гiдрохлориду;

допомiжнi речовини: желатин, крохмаль картопляний, лактоза 1Н2О, магнiю стеарат, кремнiю діоксидосаджений.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Стимулятори перистальтики.

Код АТС A03F A01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Блокатор допамінових і серотонін ових рецепторів, пригнічує хеморецептори мозку, послаблює чутливість вісцеральних нервів, які передають імпульси від пілорусу і дванадцяти палої кишки до блювотного центру. Через гіпоталамус і парасимпатичну нервову систему регулює і координує рухову активність верхнього відділу ШКТ. Підвищує тонус шлунка і кишечнику, прискорює випорожнення шлунка, зменшує гастро стаз, перешкоджає пілоричному та езофагеальному рефлюксу, стимулює перистальтику кишечнику. Має проти блювотну дію при блюванні різного генезу (крім блювання психогенного і вестибулярного характеру). Нормалізує виділення жовчі, зменшує спазм сфінктера Одді, не змінює його тонус, усуває дискінезію жовчного міхура.

Фармакокінетика. Після прийому всередину швидко і повністю всмоктується. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 30–120 хвилин. Початок дії на шлунково-кишковий тракт відзначається через 20–40 хвилин після прийому всередину. Антиеметична дія зберігається протягом 12 годин. З білками плазми крові зв’язується 13–30% метопрокламіду. Об’єм розподілення –3,5 л/кг. Метаболізується в печінці. Періоднапів виведення – 4–6 годин. Протягом 24–72 годин з сечею виводиться до 80% введеної дози, близько 30% – у незмінному вигляді. Проникає крізьгематоенцефалічний і плацентарний бар’єри, виділяється з грудним молоком.

Показання для застосування.

 – Порушення моторики верхнiх вiддiлiв шлунково-кишкового тракту, наприклад, при синдромi подразнення шлункa, печiї, рефлюкс-езофагiтi та функціонального стенозу пiлорусу;

 – нудота, потяг до блювання та блювання (при захворюваннях печiнки i нирок, черепно-мозкових травмах, мiгренi);

 – парез шлункa діабетичного генезу;

 – при проведеннi рентгенодiагностики захворювань шлункa та тонкого кишечнику.

Спосiб застосування та дози.

Дорослим та пiдлiткам старше 14 рокiв призначають внутрiшньо по 1 таблетцi Церукалу® 3 – 4 рази на день (разова до застановить 10 мг метоклопрамiду, добова доза –30 – 40 мг метоклопрамiду).

Для дiтей вiд 3 до 14 рокiв рекомендована разова доза становить 0,1 мг метоклопрамiду/кг маси тiла, найвища добова до застановить 0,5 мг метоклопрамiду/кг маси тiла.

Таблетки Церукалу® приймають внутрiшньо, приблизно за 30 хв. дo їди.

Тривалiсть курсу лiкування залежить від тяжкості та перебігу захворювання. Загалом один курс лiкування достатньо проводити протягом 4 – 6 тижнiв. В окремих випадках лiкування можна продовжувати до 6 мiсяцiв. При наявнiй недостатностi нирок дозу препаратупiдбирають вiдповiдно до ступеня тяжкостi порушення функцiї нирок.

Клiренс креатинiну Доза метоклопрамiду

До 10 мл/хв. 10 мг 1 раз на день;

вiд 11 до 60 мл/хв. 10 мг 1 раз на день та

 5 мг 1 раз на день.

Побiчнi дiї.

Зрiдка, в основному при застосуваннiметоклопрамiду в бiльш високих дозах, у хворих можуть виникати почуття втоми, головний бiль, запаморочення, відчуття страху, неспокiй та пронос.

В окремих випадках, головним чином у дiтей, може розвиватися дискiнетичний синдром (мимовiльнi тикоподiбнi сiпання м’язiвобличчя, шиї або плечей).

Пiсля вiдмiни препарату цi явища послаблюються через кiлька годин; можливе негайне їх усунення внутрiшньовеннимвведенням бiперидену (слiд враховувати рекомендацiї виробника). Для заспокоєння хворого можна також застосовувати дiазепам.

Пiсля тривалого лiкування церукалом у деяких хворих похилого вiку розвивався паркiнсонiзм (тремор, сiпання м’язiв, обмежена рухомiсть) та пiзнi дискiнезiї.

Пiсля бiльш тривалого застосування препарат узрiдка, у зв’язку зi стимулюванням секрецiї пролактину, можуть виникатигiнекомастiя (збiльшення молочних залоз у чоловiкiв), галакторея (патологiчнемимовiльне витiкання молока з молочних залоз) або порушення менструацiй; при розвитку цих явищ прийом метоклопрамiду припиняють.

У пiдлiткiв i хворих з тяжкими порушеннямифункцiї нирок (ниркова недостатнiсть) особливо слiдкують за розвитком побiчнихявищ, а при їх виникненнi прийом лiкарського засобу одразу ж припиняють.

Протипоказання.

Метоклопрамiд протипоказано застосовувати при:

– вiдомiй пiдвищенiй чутливостi до цьоголiкарського засобу;

– феохромоцитомі;

– механiчнiй закупорцi просвiту кишки;

– перфорацiї кишечнику та шлунково-кишкових кровотечах;

– пролактин озалежних пухлинах;

– у хворих на епiлепсiю або у пацiєнтiв зпiдвищеною судомною готовнiстю (екстрапiрамiдальнi руховi розлади);

– у першi три мiсяцi вагiтностi та в перiодгодування груддю;

– у новонароджених та дiтей вiком до 3рокiв.

Дiтям вiд 3 до 14 рокiв, а також жiнкам у ІІта ІІІ триместрi вагiтностi метоклопрамiд призначають лише при наявностiважливих життєвих показaнь.

Хворим зi зниженою функцiєю нирок препарат призначають у зменшених дозах.

Передозування.

Симптоми передозування: сонливість, сплутаність свідомості, дратівливість, руховий неспокій, судоми, ескстрапірамідно-моторні розлади, порушення функції серцево-судинної системи з брадикардією і підвищенням чи зниженням артеріального тиску.

Антидот: екстра пірамідальні розлади усувають повільним внутрішньо венним введенням біперидену. За життєво важливими функціями спостерігають до повного зникнення симптомів отруєння.

Особливості застосування.

Вплив на здатність керування авто транспортом.

Навiть при правильному застосуваннi завказiвкою лiкаря цей лiкарський засiб може настiльки впливати на хворих, щовони втрачають здатнiсть швидко реагувати, наприклад, при керуваннiавто транспортом або обслуговуваннi машин. Це явище особливо сильно виявляється при одночасному вживаннi алкоголю.

Взаємодiя з iншими лiкарськими засобами.

Дiю метоклопрамiду можуть послаблюватиантихолiнергiчнi засоби. Метоклопрамiд може змiнювати процес всмоктування iншихмедикаментiв. З одного боку, може вiдзначатися уповiльнення всмоктуваннядигоксину та циметидину, з iншого – прискорення всмоктування антибiотикiв, парацетамолу та алкоголю.

Крiм того, метоклопрамiд може посилювати дiюалкоголю та заспокiйливих медикаментiв. З метою запобiгання можливого посиленняекстрапiрамiдних розладiв, одночасно с метоклопрамiдом не слiд призначати нейролептичнi препарати.

Метоклопрамiд може впливати на дiютрициклiчних антидепресантiв, iнгiбiторiв моноамiнооксидази (МАО) тасимпатомiметичних засобiв.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі не вище 25°Cу захищеному від світла місці.

Зберігають у недоступному для дітей місці. Источник

Термін придатності – 5 років.

Смотрите также: Цены на Церукал в аптеках




На сайті також шукають: Еналаприл, Гонал-ф інструкція, Новокаїн застосування, Лопракс побічні дії, Азитроміцин протипоказання