Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

МОФЕТИЛУ МІКОФЕНОЛАТ-ЗДОРОВ`Я
Назва: МОФЕТИЛУ МІКОФЕНОЛАТ-ЗДОРОВ`Я
Міжнародна непатентована назва: Mycophenolic acid
Виробник: ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули 250 мг № 500 (пакування із in bulk фірми-виробника СТРАЙДС АРКОЛАБ ЛТД., Індія)
Діючі речовини: 1 капсула містить: мофетилу мікофенолату 250 мг
Допоміжні речовини: Целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза, повідон (К-30), магнію стеарат
Фармакотерапевтична група: Імунодепресивні засоби (імуносупресори)
Показання: Профілактика гострого відторгнення трансплантату у пацієнтів після алогенного пересадження нирки, серця.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/9579/01/01
Термін дії посвідчення: з 09.04.2009 по 09.04.2014
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату МОФЕТИЛУ МІКОФЕНОЛАТ-ЗДОРОВ`Я
АТ код: L04AA06
Наказ МОЗ: 239 від 09.04.2009


Інструкція для застосування МОФЕТИЛУ МІКОФЕНОЛАТ-ЗДОРОВ`Я

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

МОФЕТИЛУ МІКОФЕНОЛАТ-ЗДОРОВ’Я

(MOFETIL MYCOPHENOLATE-ZDOROVYE)


Склад:

діюча речовина: 1 капсула містить мофетилу мікофенолату 250 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, натрію кроскармелоза, повідон (К-30),   магнію стеарат.


Лікарська форма. Капсули.


Фармакотерапевтична група. Імуносупресанти. Код АТС L04AA06.


Клінічні характеристики.

Показання.  Профілактика гострого відторгнення трансплантату у хворих після алогенного пересадження нирки.

Профілактика гострого відторгнення трансплантату у пацієнтів після алогенного пересадження серця.


Протипоказання. Гіпер чутливість до мофетилу мікофенолату, мікофенольної кислоти та інших компонентів препарату, період годування груддю.


Спосіб застосування та дози.

Профілактика відторгнення нирки.

Перша доза Мофетилу мікофенолату-Здоров’я повинна бути прийнята в межах 72 годин після трансплантації.

Хворим з нирковими трансплантатами рекомендується прийом по 1 г двічі на добу (добова доза 2 г). Мофетилу мікофенолат-Здоров’я повинен призначатися одночасно зі стандартною терапією циклоспорином і кортикостероїдами.

Профілактика відторгнення серця.

Перша доза Мофетилу мікофенолату-Здоров’я повинна бути прийнята в межах 5 днів після пересадження.

Рекомендований режим дозування – по 1,5 г 2 рази на добу.


Побічні реакції. До найбільш поширених побічних реакцій препарату, пов’язаних із застосуванням Мофетилу мікофенолату-Здоров’я у комбінації з циклоспорином (у вигляді мікро емульсії) і кортикостероїдами, належать лейкопенія, діарея, сепсис і блювання.

В окремих випадках відзначалися розвиток лімфом та інших злоякісних захворювань, зокрема шкіри.

Всі пацієнти з трансплантатами мають підвищений ризик розвитку інфекційних захворювань, що викликаються умовно-патогенними мікро організмами; ризик підвищується при прийомі імунодепресантів. До найбільш поширених належать цитомегаловірус (CMV), кандидоз і простий герпес.

Інші побічні дії включають: інфекції сечових шляхів, оперізувальний лишай, кандидоз порожнини рота, синусит, інфекції верхніх дихальних шляхів, гастроентерит, простий герпес, рино фарингіт; лейкопенія; головний біль; кашель; діарея; гіпертермія, стомлюваність; порушення функції печінки, зменшення числа лейкоцитів, підвищення рівня креатині ну в крові; коліт, езофагіт (включаючи цитомегаловірусний коліт і езофагіт), цитомегаловірусний гастрит, панкреатит, перфорація кишечнику, шлунково-кишкові кровотечі, виразки шлунка та 12-палої кишки, непрохідність кишечнику; нейтропенія, панцитопенія.

Тяжкі, інколи небезпечні для життя інфекції, включаючи менінгіт, бактеріальний ендокардит, туберкульоз, нетипові мікобактеріальні інфекції.

 

Передозування. Даних про передозування Мофетилу мікофенолату-Здоров’я у людини немає.

МФК не можна видалити з організму методом гемодіалізу. Препарати, що зв’язують жовчні кислоти (холестирамін), можуть сприяти виведенню МФК з організму, збільшуючи його екскрецію.


Застосування в період вагітності або годування груддю. Адекватних та добре контрольованих досліджень у вагітних жінок не проводилося. Оскільки препарат має тератогенну дію у тварин, він може несприятливо вплинути і на плід людини. Мофетилу мікофенолат-Здоров’я можна призначати вагітним тільки у тих випадках, коли потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плода. Терапію Мофетилу мікофенолатом-Здоров’я не слід починати доти, доки не отриманий негативний результат обстеження на вагітність. До початку терапії Мофетилу мікофенолатом-Здоров’я, у ході лікування і протягом 6 тижнів після його закінчення обов’язковим є використання ефективних методів контрацепції, навіть якщо в анамнезі жінки зазначена безплідність (за винятком перенесеної гістеректомії). Якщо утримання від статевого життя неможливе, необхідно використовувати два надійних методи контрацепції одночасно. У разі вагітності в ході терапії необхідно обговорити бажаність її збереження з лікарем.

У щурів мофетилу мікофенолат виділяється з молоком. Чи виділяється мофетилу мікофенолат із жіночим молоком, невідомо. Оскільки з жіночим молоком екскретуються багато препаратів, а також у зв’язку з можливістю серйозних побічних реакцій на мофетилу мікофенолат у немовлят на час лікування препаратом припиняють годування груддю.


Діти. Безпечність та ефективність препарату у хворих дитячого віку не встановлена.


Особливості застосування. При нейтропенії (абсолютне число нейтрофілів < 1300 в 1 мкл) необхідно перервати лікування Мофетилу мікофенолатом-Здоров’я або зменшити його дозу і ретельно спостерігати за станом пацієнта.

У хворих з тяжкою хронічною нирковою недостатністю (швидкість клуб очкової фільтрації менш ніж 25 моль/хв./1,73 м2) поза найближчим пост трансплантаційним періодом або після терапії з приводу гострого або рефрактерного відторгнення варто уникати доз вище 2 г на добу. Цих хворих потрібно ретельно спостерігати.

Дані про ефективність препарату у пацієнтів з тяжкою нирковою недостатністю, що перенесли пересадку серця або печінки, відсутні.

Корекція дози хворим із затримкою функції ниркового трансплантата не потрібна.

Хворим, що перенесли пересадження нирки і печінки з тяжкими ураженнями, корекція дози не потрібна. Дані про ефективність препарату у пацієнтів з тяжкими ураженнями печінки, що перенесли пересадження серця, відсутні.

Для хворих похилого віку (≥ 65 років), що перенесли пересадку нирки, серця або печінки, рекомендується доза 1 г 2 рази на добу.

Поводження з препаратом

Капсули Мофетилу мікофенолату-Здоров’я не слід відкривати або розламувати. Необхідно уникати вдихання порошку, що міститься в капсулах Мофетилу мікофенолату-Здоров’я, або його прямого потрапляння на шкіру або слизові оболонки. Якщо це відбулося, потрібно ретельно промити уражену ділянку водою з милом, а око – просто водою.


Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або іншими механізмами. Не відома.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Ацикловір. При призначенні Мофетилу мікофенолату-Здоров’я разом з ацикловіром спостерігалися більш високі концентрації МФКГ та ацикловіру в плазмі, ніж при призначенні кожного препарату окремо. Оскільки плазмові концентрації МФКГ, як і ацикловіру, підвищуються при нирковій недостатності, є ймовірність, що ці два препарати конкурують відносно канальцевої секреції, що може призводити до подальшого підвищення концентрації обох лікарських препаратів.

Антациди, що містять гідроокис магнію та алюмінію: при прийомі разом з антацидами всмоктування мофетилу мікофенолату зменшується.

Холестирамін: після призначення разової дози (1,5 г) Мофетилу мікофенолату-Здоров’я здоровим добровольцям, що попередньо приймали по 4 г холестираміну 3 рази на добу протягом 4 днів, спостерігалося зменшення AUCМФК на 40 %.

Циклоспорин А: Мофетилу мікофенолат-Здоров’я не впливає на фармакокінетику циклоспорину А. Азатіоприн: одночасне призначення із Мофетилу мікофенолатом-Здоров’я не рекомендується, тому що їхній сумісний прийом не вивчався.

Ганцикловір: за результатами дослідження з разовим пероральним прийомом рекомендованих доз Мофетилу мікофенолату-Здоров’я і внутрішньо венним введенням ганцикловіру, з урахуванням відомого впливу ниркової недостатності на фармакокінетику мофетилу мікофенолату і ганцикловіру, можна припустити, що одночасне застосування цих препаратів (що конкурують у процесі канальцевої секреції") призведе до підвищення концентрацій МФКГ і ганцикловіру. Істотної зміни фармакокінетики МФК не очікується, тому коректувати дозу Мофетилу мікофенолату-Здоров’я не потрібно. Якщо Мофетилу мікофенолат-Здоров’я і ганцикловір призначають хворим з нирковою недостатністю, необхідно дотримуватися рекомендованого для ганцикловіру режиму дозування і ретельно спостерігати хворих.

Пероральні контрацептиви: Мофетилу мікофенолат-Здоров’я не впливає на фармакокінетику пероральних контрацептивів. Дослідження з одночасним призначенням Мофетилу мікофенолату-Здоров’я у дозі 1 г 2 рази на добу і комбінованих пероральних контрацептивів, що містять етинілестрадіол (0,02 – 0,04 мг) і левоноргестрел (0,05 – 0,2 мг), дезогестрел (0,15 мг) або гестродин (0,05 – 0,1 мг), 18 жінкам із псоріазом протягом 3 менструальних циклів не виявило клінічно значимого впливу Мофетилу мікофенолату-Здоров’я на сироваткові концентрації прогестерону, лютеїнізувального та фолікулостимулювального гормонів. Це свідчить про відсутність впливу Мофетилу мікофенолату-Здоров’я на пригнічення овуляції під дією пероральних контрацептивів.

Триметоприм/сульфаметоксазол: не впливають на біодоступність МФК.

Такролімус: після того, як циклоспорин заміняли на такролімус у хворих зі стабільно функціонуючим нирковим трансплантатом, AUCМФК збільшувалася на 30 %, а AUCМФКГ зменшувалася приблизно на 20 %. Максимальна концентрація МФК не змінювалась, а МФКГ – знижувалася на 20 %. Механізм цього ефекту не цілком ясний. Частково він може бути обумовлений посиленням біліарної секреції МФКГ у поєднанні з посиленням ентерогепатичної циркуляції МФК, оскільки підвищення концентрацій МФК після призначення такролімусу було більш вираженим ближче до кінця кривої «концентрація-час» (через 4–12 годин після прийому). У хворих, що приймають такролімус, доза Мофетилу мікофенолату-Здоров’я не повинна перевищувати 1 г 2 рази на добу. Пацієнтів слід ретельно спостерігати. В іншому дослідженні у хворих після пересадження нирки Мофетилу мікофенолат-Здоров’я не впливав на концентрацію такролімусу.

Дані з фармакокінетики МФК у хворих після пересадки печінки при одночасній терапії Мофетилу мікофенолатом-Здоров’я і такролімусом дуже обмежені. У дослідженні ефекту Мофетилу мікофенолату-Здоров’я на фармакокінетику такролімусу у хворих зі стабільним печінковим трансплантатом AUC такролімусу після багаторазового прийому Мофетилу мікофенолату-Здоров’я в дозі 1,5 г 2 рази на добу зростала приблизно на 20 %.

Інші_взаємодії: при одночасному призначенні пробенециду і Мофетилу мікофенолату-Здоров’я мавпам відзначалося збільшення AUCМФКГ у плазмі в 3 рази. Таким чином, інші лікарські засоби, що піддаються канальцевій секреції, можуть конкурувати з МФКГ, що призводить до збільшення плазматичної концентрації МФКГ або іншого препарату, який також підлягає канальцевій секреції.

Живі вакцини: не повинні вводитися пацієнтам у стані імунодепресії. Антитіло утворення у відповідь на інші вакцини може бути знижено.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Мофетилу мікофенолат – 2-морфоліноетиловий ефір мікофенольної кислоти (МФК). МФК – потужний селективний неконкурентний і оборотний інгібітор інозинмоно фосфатдегідрогенази (ІМФДГ), що пригнічує синтез гуанозинових нуклеотидів de novo. МФК має більш виражену цитостатичну дію на лімфоцити, ніж на інші клітини, оскільки проліферація Т- і В-лімфоцитів сильно залежить від синтезу пуринів de novo, у той час як клітини інших типів можуть переходити на обхідні шляхи метаболізму.

Фармакокінетика.

Всмоктування. Після перорального прийому відбувається швидке і повне всмоктування і повний перед системний метаболізм мофетилу мікофенолату з утворенням активного метаболіту. Біодоступність мофетилу мікофенолату при пероральному прийомі, відповідно до величини AUCМФК (площа під кривою " концентрація-час"), становить у середньому 94 % від такої ж при його внутрішньо венному введенні. Після перорального прийому концентрації мофетилу мікофенолату в плазмі не визначаються у зв'язку з його швидким перетворенням в активні метаболіти – МФК та інші.

У ранньому пост трансплантаційному періоді (до 40 днів після пересадження нирок, серця або печінки) середні величини AUCМФК були приблизно на 30 %, а максимальні концентрації - приблизно на 40% нижчими, ніж у пізньому пост трансплантаційному періоді (3 – 6 місяців після пересадження).

Прийом їжі не впливає на ступінь всмоктування мофетілу мікофенолату (AUCМФК) при його призначенні по 1,5 г два рази на добу хворим після трансплантації нирки. Однак максимальна концентрація МФК при прийомі препарату під час їжі знижується на 40 %.

Розподіл.

Як правило, приблизно через 6–12 годин після прийому препарату спостерігається вторинне підвищення концентрації МФК у плазмі, що свідчить про ентерогепатичну циркуляцію препарату.

У клінічно значимих концентраціях МФК на 97 % зв’язується з альбуміном плазми.

Метаболізм.

МФК метаболізується в основному під дією глюкуронілтрансфер ази з утворенням фармакологічно неактивного фенольного глюкуроніду МФК (МФКГ). In vivo МФКГ перетворюється у вільну МФК у ході ентерогепатичної циркуляції.

Виведення.

Незначні кількості препарату (< 1 % дози) виводяться із сечею у вигляді МФК. Після перорального прийому радіо активно міченого мофетілу мікофенолату 93 % отриманої дози виділяється із сечею, а 6 % – з калом. Велика частина (близько 87 %) введеної дози виводиться із сечею у вигляді МФКГ.


Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули №1, корпус і кришечка кольору слонової кістки, що містять порошок від білого до майже білого кольору.


Термін придатності. 2 роки.


Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.


Упаковка. По 500 капсул у пластиковому контейнері.


Категорія відпуску. За рецептом.


Виробник. ТОВ “Фармацевтична компанія “Здоров’я”, Україна (пакування з упаковки “in bulk” СТРАЙДС АРКОЛАБ ЛТД, Індія). Источник


Місцезнаходження. 61013, Україна, м. Харків, вул. Шевченка, 22.





На сайті також шукають: Окоферон, Сандостатин інструкція, Анальгін застосування, Фукорцин побічні дії, Холензим протипоказання