Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АЛЬФАТЕР
Назва: АЛЬФАТЕР | Шукати АЛЬФАТЕР в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Terazosin
Виробник: "ABC Farmaceutici" S.p.A., Італія
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 2 мг № 14
Діючі речовини: 1 таблетка містить теразозину - 2.0 мг
Допоміжні речовини: Лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, тальк, магнію стеарат
Фармакотерапевтична група: Альфа-адреноблокатори
Показання: Артеріальна гіпертензія, доброякісна гіпертрофія передміхурової залози.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2975/01/01
Термін дії посвідчення: з 07.04.2005 до 07.04.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АЛЬФАТЕР
АТ код: G04CA03
Наказ МОЗ: 156 від 07.04.2005


Інструкція для застосування АЛЬФАТЕР

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

альфатер

(alfater)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: terazosine(2-[4-(2-тетрагідрофуранілкарбоніл)-1-піперазиніл]-6,7-диметокси-4-хіназолінамінумоногідро хлориду дигідрат);

основні фізико-хімічні властивості:

Альфатер таблетки по 2 мг – білі довгасті двоопуклі таблетки із рискоюз одного боку;

Альфатер таблетки по 5 мг – блакитні довгасті двоопуклі таблетки ізрискою з одного боку, можливі білі вкраплення;

склад: 1 таблетка містить еквівалент теразозину – 2 мг або 5 мг;

допоміжні речовини таблетка по 2 мг: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, тальк, магнію стеарат;

допоміжні речовини таблетка по 5 мг: лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, тальк, магнію стеарат, барвник Е 132 ;

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Антагоністи альфа-адренорецепторів.

Код АТС G04C A03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Теразозин вибірково блокує периферичні постсинаптичніα1-адренорецептори. Блокада цих рецепторів викликає розширення резистивних (артеріальних) судин, зниження загального периферичного опору, артеріального тиску та пост навантаження на серце. Тонус венозних судин також знижується, що приводить до зменшення венозного повернення та перевантаження насерце. Тривале лікування теразозином звичайно не супроводжується рефлекторною тахікардією; на серцевий викид, перфузію нирок і швидкість клуб очковоїфільтрації теразозин впливає мало. Препарат сприяє нормалізації ліпідного обміну: знижує рівень загального холестерину, три гліцеридів, ЛПНЩ і ЛПДНЩ, підвищує рівень ЛПВЩ. При систематичному застосуванні препарату спостерігається регресія гіпертрофії лівого шлуночка.

Блокуючи постсинаптичні α1-адренорецептори гладких м’язів трикутника та шийки сечового міхура, проксимальної частини уретри та простати, теразозин зменшує опіртоку сечі та нормалізує сечовипускання у хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози. На розмір простати препарат не впливає.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо препарат швидко та в повному обсязі всмоктується зшлунково-кишкового тракту незалежно від прийому їжі. Біодоступність становить 80-100%. Максимальна концентрація препарату в крові виявляється через годину. Виражений терапевтичний ефект розвивається через 3 години після прийому препарату. Після прийому разової дози препарату гіпотензивний ефект зберігається протягом 24 годин. Теразозин зв’язується з білками плазми крові на 90 – 94 %. Метаболізується в печінці з утворенням неактивних метаболітів. Період напів виведення становить 12 годин. Із сечею виводиться близько 10% препарату в незміненому вигляді та до 30 % – у вигляді неактивних метаболітів;55-60% препарату виводиться з жовчю через шлунково-кишковий тракт у незміненому вигляді та у вигляді неактивних метаболітів.

Показання для застосування.

Затримка сечовипускання, зумовлена доброякісною гіперплазією передміхурової залози.

Артеріальна гіпертензія (у вигляді моно терапії або у складі комбінованої терапії).

Спосіб застосування та дози.

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози. Початкова доза препарату становить 1 мг. Підтримуюча доза становить 5-10 мг і призначається 1 раз на добу. Максимальна добова доза препарату становить 20 мг. Терапевтичний ефект звичайно спостерігається через 2 тижні від початку лікування. Для досягнення стійкого ефекту курс лікування підтримуючою дозою повинен становити 4 – 6 тижнів.

Артеріальна гіпертензія. Рекомендується індивідуальний підбір добової дози для кожного хворого. Початкова добова до застановить 1 мг та призначається на ніч. Збільшення добової дози треба проводити поступово – подвоювати її 1 раз на тиждень до досягнення підтримуючої дози, враховуючи клінічний ефект препарату. Звичайно підтримуюча доза при артеріальній гіпертензії становить 1 – 5 мг та призначається 1 раз на добу.

Побічна дія.

На початку лікування можливий розвиток “ефекту першої дози” –ортостатичної гіпотензії, аж до непритомності.

Крім того, під час лікування теразозином можуть виникати запаморочення, головний біль, астенія, втомлюваність, сонливість, тахікардія, нудота, закладеність носа, порушення зору (амбліопія), периферичні набряки, збільшення маси тіла, рідко – кашель, бронхіт, біль у грудній клітці, артралгія, міалгія, інфекції сечовивідних шляхів, постуральна гіпотензія, імпотенція, явищагемодилюції, зниження рівнів гемоглобіну, гіпоальбумінемія та гіпопротеїнемія, алергічні реакції.

Протипоказання.

Вагітність.

Лактація (годування груддю).

Дитячий вік.

Гіпер чутливість до компонентів препарату.

Передозування.

Симптоми: ортостатичний колапс, артеріальна гіпотензія, тахікардія, порушення координації рухів, непритомність.

Лікування: проводиться симптоматична терапія. Тілу хворого необхідно надати положення лежачи, ноги підняти догори. За необхідності – збільшити об’єм циркулюючої крові та застосувати вазопресорні препарати. Через високий ступінь зв’язуваннятеразозину з білками плазми крові гемодіаліз неефективний.

Особливості застосування.

Таблетки слід приймати цілими, не розжовуючи, незалежно від прийому їжі.

Після першого прийому теразозину або на початку лікування можерозвинутись “ефект першої дози”, який виявляється вираженим зниженням артеріального тиску та часто ортостатичною гіпотензією (запаморочення, порушення координації рухів, непритомність). Зменшення об’єму рідини в організмі та обмежене споживання солі підвищують ризик розвитку постуральноїгіпотензії. Для запобігання розвитку “ефекту першої дози” лікування завжди потрібно розпочинати з добової дози 1 мг та приймати препарат перед сном наніч. Необхідно пам’ятати, що такі явища можуть виникати і під час поновлення лікування теразозином після його перерви на кілька днів. У таких випадках поновлювати лікування необхідно з дози 1 мг.

Теразозин слід з обережністю призначати людям, в анамнезі яких є показання на схильність до ортостатичної гіпотензії, а також хворим на ішемічну хворобу серця або з іншими хворобами серця, з порушеннями мозкового кровообігу, хворим на гіпертензивну ретинопатію III-IV ступеня, інсулінозалежний діабет, з печінковою та/або нирковою недостатністю.

Хворим з нирковою недостатністю та пацієнтам похилого віку корекція дози не потрібна.

Перед початком лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози необхідно виключити діагноз “рак передміхурової залози”.

При застосуванні теразозину хворими з доброякісною гіперплазією передміхурової залози необхідно контролю вати рівень артеріального тиску на початку лікування та щоразу при зміні дози препарату протягом лікування. Ефективність препарат упри доброякісній гіперплазії передміхурової залози доцільно оцінювати після 4-6тижнів лікування підтримуючими дозами.

На початку лікування та при підвищенні дози не рекомендується займатися потенційно небезпечними видами діяльності, що потребують підвищеної уваги та швидкості психомоторних реакцій (такими як керування транспортними засобами). В подальших етапах лікування такі обмеження встановлюються індивідуально.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Препарат необхідно з обережністю комбінувати з іншими гіпотензивними засобами групи сечогінних, антагоністів іонів кальцію, адреноблокаторів та інгібіторів АПФ (можливо підсилення антигіпертензивного ефекту). Рекомендується знижувати дозутеразозину при додатковому включенні в схему лікування діуретиків або інших гіпотензивних препаратів, а додатковий препарат доцільно застосовувати в найнижчих дозах. Коли Альфатер є додатковим препаратом, його початкова добова доза неповинна перевищувати 1 мг.

Адреноміметикипослаблюють гіпотензивний ефект Альфатеру. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С. Термін придатності - 3 роки.

Смотрите также: Цены на Альфатер в аптеках




На сайті також шукають: Бромгексин, Кофекс інструкція, Енат 400 застосування, Дипроспан побічні дії, Міразеп протипоказання