Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КАСОДЕКС
Назва: КАСОДЕКС | Шукати КАСОДЕКС в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Bicalutamide
Виробник: "AstraZeneca GmbH Plankstadt" для "AstraZeneca UK Limited", Німеччина/Великобританія
Лікарська форма: Тверді лікарські форми
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 50 мг № 28
Діючі речовини: 1 таблетка містить бікалутаміду - 50.0 мг
Фармакотерапевтична група: Препарати, які застосовуються для лікування онкологічних захворювань
Показання: Поширений рак передміхурової залози у комбінації з аналогом ЛГРГ або хірургічною кастрацією.
Термін придатності: 5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0185/01/01
Термін дії посвідчення: з 11.12.2003 до 11.12.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КАСОДЕКС
АТ код: L02BB03
Наказ МОЗ: 573 від 11.12.2003


Інструкція для застосування КАСОДЕКС

IНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

КАСОДЕКС

(CASODEX)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: bicalutamide;

основні фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі, білого кольору таблетки, вкриті плівковою оболонкою. На таблетках надрукований напис “CDX50” з одного боку та логотип - з іншого;

склад: 1 таблетка містить 50 мг бікалутаміду;

допоміжні речовини: лактоза, натрія крохмальгліколят, полівідон, магніястеарат, гіпромелоза, макрогол 300, титану діоксид.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Анти андроген ні засоби. Код АТСL02B B03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Касодекс єне стероїдним анти андрогеном, який не має іншої гормональної активності. Препарат являє собою рацемічну суміш, в якій анти андроген ну активність має виключно (R)-енантіомер. Він зв’язується з рецепторами для андрогенів, не активізуючи експресію генів і завдяки цьому пригнічує активність андрогенів. Результатом цього пригнічення є регресія пухлин передміхурової залози.

Фармакокінетика. Касодекс добре всмоктується зі шлунково-кишкового тракту після перорального приймання. Немає жодних даних про клінічно значущий вплив їжі на його біодоступність.

(S)-енантіомер виводиться з організму значно швидше (R)-енантіомеру, період напів виведення останнього з плазми становить приблизно 1 тиждень.

При щоденному прийомі Касодексу концентрація (R)-енантіомеру в плазмі зростає приблизно в 10 разів, внаслідок тривалого періоду напів виведення, що зумовлює прийом Касодексу лише 1 раз на добу.

При щоденному прийомі 50 мг Касодексу концентрації (R)-енантіомеру вплазмі становлять приблизно 9 мкг/мл. При цьому майже 99% всіх енантиомерів, що циркулюють у крові, припадає на активний (R)-енантіомер.

Фармакокінетика (R)-енантіомеру не залежить від таких чинників, як вік, стан ниркової функції, порушення функції печінки (легкого чи помірного).

Існують дані про те, що у хворих з тяжкими порушеннями функції печінки уповільнюється елімінація (R) - енантіомеру з плазми.

Касодекс має високу здатність зв’язуватися з білками (рацемат 96%,R-бікалутамід 99,6%) та інтенсивно метаболізуватися (шляхом окислення та утворення глюкуронідних кон’югатів).

Його метаболіти виводяться з сечею і жовчю приблизно в рівних пропорціях.

Показання для застосування. Поширений рак передміхурової залози (пізні стадії), застосовують разом з аналогом ЛГРГ (релізинг гормонлютеінізуючого гормону) або хірургічною кастрацією.

Спосіб застосування та дози. Чоловіки, серед них і літні: одна таблетка (50 мг) на добу. Лікування Касодексом необхідно починати одночасно злікуванням аналогом ЛГРГ або хірургічною кастрацією. Тривалість лікування визначає лікар.

Порушення функції нирок.

Хворим з нирковою недостатністю можна призначати звичайну дозу.

Порушення функції печінки.

Хворим з незначними порушеннями функції печінки можна призначати звичайну дозу. Хворим з помірними та тяжкими порушеннями функції печінки зметою уникнення можливої акумуляції препарату Касодекс треба призначати з обережністю.

Побічна дія. Касодекс добре переноситься більшістю хворих, і лишев поодиноких випадках побічні ефекти вимагали припинення його прийому.

Частота

Органи та системи органів

Небажані явища

Дуже часто (≥ 10%)

Репродуктивна система та молочні залози

Порушення загального характеру

Болючість молочних залоз1

Гінекомастія1

Відчуття жару1

(приливи)

  Часто (≥ 1% - <10%)

Шлунково-кишкові розлади

Розлади з боку печінки

Порушення загального характеру

Діарея

Нудота

Підвищення рівня трансаміназ, жовтяниця2

Астенія

Свербіж

  Рідко (≥0,1% - < 1%)

Імунна система

Респіраторні, тора кальні та медіастинальні розлади

Реакції надчутливості, у тому числі, ангіо невротичний набряк та кропивниця;

Інтерстиціальні легеневі захворювання

Дуже рідко (≥0,01% - <0,1%)

Шлунково-кишкові розлади

Шкіра та підшкірні тканини

Розлади гепато-біліарної системи

Блювання

Сухість шкіри

Печінкова недостатність3

Може бути зменшена проведенням супутньої кастрації.

Зміни з боку печінки найчастіше мають транзиторний характер і повністю минають або зменшуються при продовженні лікування або ж після його припинення.

Печінкова недостатність виникала дуже рідко, причинно-наслідковийзв’язок не встановлений. Рекомендується періодично контролю вати функцію печінки.

Крім того, під час проведення клінічних досліджень із одночасним застосуванням Касодексу та аналога ЛГРГ, спостерігались такі небажані явища зчастотою ≥ 1%, які, на думку дослідників, розцінювалися як можливі побічні реакції:

серцево-судинна система: серцева недостатність;

шлунково-кишковий тракт: анорексія, сухість у роті, диспепсія, запори, метеоризм;

центральна нервова система: запаморочення, безсоння, сонливість, зниження лібідо;

дихальна система: задишка;

сечостатева система: імпотенція, ніктурія;

гематологія: анемія;

шкіра та її придатки: алопеція, висипання, підвищена пітливість, гірсутизм;

метаболічні порушення: цукровий діабет, гіперглікемія, набряки, збільшення ваги, схуднення;

порушення загального характеру: біль у животі, грудях, тазу, а також головний біль, лихоманка.

Проте не вдалося ймовірно довести причинно-наслідковий зв’язок між цими ефектами і терапією, що проводилася; крім того, деякі з цих ефектів мають загальний характер та часто виникають у літніх хворих.

Протипоказання. Касодекс протипоказаний дітям тажінкам.

Касодекс протипоказаний хворим із відомою гіперчутливістю.

Касодекс не слід призначати разом з терфенадином, астемізолом тацизапридом.

Передозування. Даних відносно передозування у людей немає. Специфічного антидоту не існує, хворому слід призначити симптоматичне лікування. Діаліз не показаний, оскільки Касодекс має високу здатністьзв’язуватися з білками і його немає в сечі у незмінному вигляді. Показана загальна підтримуюча терапія та моніторинг життєво-важливих функцій.

Особливості застосування. Оскільки Касодекс екстенсивно метаболізуєтьсяпечінкою, його виведення може бути повільнішим у хворих з тяжкою печінковою недостатністю і це, у свою чергу, може призвести до кумуляції Касодексу. ТомуКасодекс таким пацієнтам слід призначати з обережністю.

При терапії Касодексом слід періодично проводити тестування функції печінки. Більшість таких змін очікується в перші 6 місяців лікуванняКасодексом.

При виникненні тяжких порушень з боку печінки лікування Касодексом слід припинити.

Касодекс пригнічує цитохром Р 450 (CYP 3A4), тому слід дотримуватися обережності при призначенні Касодексу з лікарськими засобами, якіметаболізуються CYP 3A4.

Клінічно, у деяких пацієнтів припинення застосування Касодексу може викликати синдром відміни андрогенів.

Вагітність та лактація. Касодекс протипоказаний жінкам в період вагітності і годування груддю.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими рухомими механізмами. Не має даних, що Касодекс порушує цю здатність.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Немає відомостей про лікарську взаємодію між Касодексом та аналогами ЛГРГ.

Дослідження in vitro показали, що R - бікалутамід пригнічує CYP 3A4, меншою мірою він пригнічує CYP 2С 9, 2С 19 та 2D6.

Хоча клінічні дослідження з антипірином маркером активності Р 450 (CYP ) не довели можливість лікарської взаємодії з Касодексом, застосування Касодексупротягом 28 днів на фоні прийому мідазоламу призвело до збільшення площі кривої“концентрація - час” (AUC) мідазоламу на 80%. Таке збільшення може бути важливим для препаратів із вузьким терапевтичним індексом. Тому застосуванняКасодексу разом з такими препаратами як терфенадин, астемізол та цизапридпротипоказано. Необхідно дотримуватись обережності при одночасному призначенніКасодексу з циклоспорином або блокаторами кальцієвих каналів. Можливо треба зменшити дози цих препаратів, особливо у випадку підозри або виникнення небажаних реакцій. За пацієнтами, які приймають циклоспорин, слід ретельно наглядати, особливо на початку лікування Касодексом та при його відміні.

Необхідно дотримуватись обережності при призначенні Касодексу з препаратами, які пригнічують окислення лікарських засобів (циметидин, кетоконазол). Теоритично таке призначення може призвести до підвищення концентрації Касодексу, що може призвести до збільшення частоти виникнення небажаних явищ. Источник

Дослідження in vitro показали, що Касодекс може витісняти антикоагулянткумаринового ряду, варфарин з ділянок його зв’язування з білками. Тому при призначенні Касодексу тим хворим, які отримують антикоагулянти кумариновогоряду, рекомендовано регулярно контролю вати протромбі новий час.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 30оС. Термін придатності -5 років.

Смотрите также: Цены на Касодекс в аптеках




На сайті також шукають: Фозикард, Мальтофер інструкція, Застосування препарату Убретид, Інструкція з використання Форлакс, Показання для застосування Простанорм, Колдфлю побічні дії, Артромакс протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Ревмоксикам