Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДОКСИЦИКЛІН
Назва: ДОКСИЦИКЛІН | Шукати ДОКСИЦИКЛІН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Doxycycline
Виробник: ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 100 мг № 10 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 капсула містить доксициклiну - 100.0 мг
Допоміжні речовини: Лактози моногідрат, крохмаль картопляний, кальцію стеарат
Фармакотерапевтична група: Тетрацикліни
Показання: Ангіна, скарлатина, амебна дизентирія, бруцельоз, туляремія, гострий та хронічний бронхіт, пневмонія, плеврит, інфекції сечових шляхів, гонорея та ін.
Термін придатності: 3р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3292/01/01
Термін дії посвідчення: з 24.06.2005 до 24.06.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДОКСИЦИКЛІН
АТ код: J01AA02
Наказ МОЗ: 305 від 24.06.2005


Інструкція для застосування ДОКСИЦИКЛІН

IНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДОКСИЦИКЛІН

(DOXYCYCLINE)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: doxycycline; гідро хлорид гемі етанол гемі гідрат (4S,4aR,5S,5aR,6R,12aS)-4-(диметил аміно)-3,5,10,12,12а-пентагідрокси-6-метил-1,11-діоксо-1,4,4а,5,5а,6,11,12а-октагідротетрацен-2-карбоксаміду;

основні фізико-хімічні властивості: тверді капсули з кришечкою та корпусом жовтого кольору, які містять порошок жовтого із зеленуватим відтінком кольору. Допускаються білі вкраплення;

склад: 1 капсула містить 100 мг доксицикліну хіклату в перерахуванні надоксициклін;

допомiжнi речовини: лактози моногідрат, крохмаль картопляний, кальціюстеарат.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Антибактерiальнi засоби для системного застосування. Тетрацикліни. Доксициклiн. Код АТС J01АА 02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Доксициклін – напівсинтетичний антибіотик групи тетрациклінів широкого спектра дії. Зумовлює бактеріостатичну дію за рахунок пригнічення синтезу білка збудників у результаті блокуваннязв’язку аміноацил-транспортної РНК (тРНК) з комплексом “інформаційна РНК (іРНК)– рибосома”.

Активний відносно грам позитивних бактерій: аеробних коків –Staphylococcus spp. (у т. ч. тих, що продукують пеніцилін азу), Streptococcusspp. (у т. ч. Streptococcus pneumoniae); аеробних спороутворюючих бактерій –Bacillus anthracis; аеробних неспороутворюючих бактерій – Clostridium spp. Доксициклін активний також відносно грам негативних бактерій: аеробних коків –Neisseria gonorrhoeae; аеробних бактерій – Escherichia coli; Shigella spp.,Salmonella spp., Enterobacter spp., Klebsiella spp., Bordetella pertussis, атакож відносно Rickettsia spp., Treponema spp., Mycoplasma spp., Chlamydia spp.

До дії доксицикліну стійкі Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp.,Serratia spp., більшість штамів Bacteroides fragilis.

Фармакокінетика. Препарат швидко всмоктується з травного трактуі повільно виводиться з організму; залежно від дози терапевтична концентрація вкрові зберігається протягом 18 – 24 год. Зв’язується з білками крові на 80 –90%. Швидко розподіляється у більшість рідин організму, включаючи жовч, секретнавколо носових пазух, плевральний випіт, синовіальну та асцитичну рідини. Концентрація у спинномозковій рідині варіює і після парентеральногозастосування може становити 10 – 25% концентрації у сироватці крові. Періоднапів виведення препарату – 12 – 22 год. Значна частина виводиться в незміненому стані з фекаліями, приблизно 40 % – із сечею.

Показання для застосування. Інфекції, спричинені чутливими доДоксицикліну мікро організмами, у тому числі: органів дихання і ЛОР-органів, травного тракту, гнійні інфекції шкіри і м’яких тканин (у тому числі вугрові висипання), органів сечостатевої системи (у тому числі гонорея, первинний і вторинний сифіліс), висипний тиф, бруцельоз, рикетсіози, остеомієліт, трахома, хламідіози, тропічна малярія, холера, лептоспіроз.

Спосіб застосування та дози. Призначають Доксициклінвнутрішньо дорослим і дітям від 12 років. Призначають у перший день лікування 200 мг на добу. У наступні дні – по 100 – 200 мг на добу, залежно від тяжкості клінічного перебігу захворювання. Кратність прийому – 1 – 2 рази на добу.

Тривалість курсу лікування встановлюють індивідуально, продовжуючи лікування не менше 24 – 48 годин після зникнення симптомів захворювання і нормалізації температури тіла.

При лікуванні гонореї Доксициклін призначають: хворим нагострий неускладнений уретрит – у курсовій дозі 500 мг (1-й прийом – 300 мг, наступні 2 прийоми – по 100 мг з інтервалом 6 год); при ускладненій формі гонореї курсову дозу антибіотика (800 – 900 мг) розділяють на 6 – 7 прийомів (300 мг на 1-й прийом, по 100 мг з інтервалом 6 год – на 5 – 6 наступних прийомів).

При неускладнених інфекціях уретри, шийки матки і ректальної зони, спричинених Chlamydia trachomatis, – 100 мг 2 рази на добу, неменше 7 днів.

При орхіті або епідидиміті, спричинених Chlamydiatrachomatis або Neisseria gonorrhoeae, – 100 мг 2 рази на добу; тривалість лікування – не менше 10 днів.

При інфекціях статевих органів у чоловіків, спричинених Ureaplasma urealyticum, пацієнт і його статевий партнер повинні пройти курс лікування препаратом у дозі 100 мг 2 рази на добу протягом 4 тижнів.

При первинному і вторинному сифілісі добова доза препарату дорівнює 300 мг удекілька прийомів, курс лікування – не менше 10 днів.

Для лікування тропічної малярії, стійкої до хлорохіну, препарат застосовують удобовій дозі 200 мг не менше 7 днів. Для профілактики малярії – 100 мг на добудля дорослих. Профілактичне лікування можна починати за 1 – 2 дні до поїздки урегіон з ненадійною епідемічною обстановкою і продовжувати протягом 4 тижнів після повернення з нього.

Лікування хворих з поворотним і висипним тифом проводять одноразовим застосуванням препарату у дозі 100 – 200 мг.

Для лікування та профілактики холери у дорослих внутрішньо призначають 300 мгДоксициклін одноразово; для профілактики японської річної пропасниці – одноразово 200 мг препарату.

Для лікування лептоспірозу препарат призначають по 100 мг 2 рази на добу протягом 7днів.

Побічна дія. Можливі зниження апетиту, нудота, блювання, діарея, запор, глосит, дисфагія, стоматит, гастрит, проктит, кандидоз. Можуть виникати алергічні шкірні реакції, набряк Квінке.

Збоку органів кровотворення можливі нейтропенія, тромбоцит опенія, гемолітична анемія.

Слід бути обережними при порушенні функції нирок, печінки (можливі кумуляція препарату і гепатотоксична дія високих концентрацій). Препарат спричинює фото сенсибілізацію, зміну кольору зубів у дітей.

Протипоказання. Препарат протипоказаний при підвищеній чутливості до тетрациклінів, при грибкових захворюваннях, у періоди вагітності та годування груддю, дітям до 8 років.

Обережно застосовують його при порушеннях функції печінки і нирок.

Передозування. Дотепер про випадки передозування препарату не повідомлялося.

Особливості застосування. Препарат приймають внутрішньо, після їди (щоб уникнути подразнення слизової оболонки шлунка), запиваючи великою кількістю води.

Для профілактики розвитку кандидозів одночасно з Доксицикліномрекомендують призначати ністатин або леворин.

Несумісний з препаратами, що мають лужне рН, а також з нестійкими укислому середовищі (амінофіліном, гідрокортизоном, еритроміцином).

При печінково-нирковій недостатності препарат застосовують під контролем функціонального стану печінки і нирок.

Можливо транзиторне підвищення вмісту в крові печінковихамінотрансфер аз, лужної фосфатази, білірубіну.

Не застосовують у період вагітності, оскільки, проникаючи крізь плаценту, препарат може порушити нормальний розвиток зубiв, спричинити пригнічення росту кісток скелета плода, а також жирову інфільтрацію печінки.

У разі необхідності застосування препарату в період лактації слід припинити годування груддю.

Доксициклін не призначають дітям до 8 років, оскільки тетрацикліни, утому числі Доксициклін, спричинюють довготривалу зміну кольору зубів і гіпоплазію емалі, пригнічення подовжнього росту кісток скелета. Дітям від 8 до 12 років препарат у даній лікарській формі не призначають.

Немає посилань нате, що препарат може негативно впливати на водіїв та людей, які працюють зтехнікою.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Гідро карбонат натрію, антациди, що містять солі алюмінію, вісмуту, магнію, препарати заліза, кальцію знижують всмоктуванняДоксицикліну та його рівень у плазмі крові, утворюючи з препаратом неактивніхелати, у зв’язку з чим необхідно уникати одночасного їх призначення.

При одночасному застосуванні з барбітуратами, карбамазепіном, фенітоїном концентрація Доксицикліну в плазмі крові знижується в зв’язку з індукцією мікросомальних ферментів, що може бути причиною зменшення його антибактеріальної дії.

Необхідно уникати комбінації препарату з пеніцилінами, цефалоспоринами, які мають бактерицидну дію і є антагоністами бактеріостатичних антибіотиків, утому числі Доксициклін. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 250С. Термін придатності – 3 роки.

Смотрите также: Цены на Доксициклин в аптеках




На сайті також шукають: Женьшеню настойка, Перитол інструкція, Мутафлор застосування, Седуксен побічні дії, Ехінацея протипоказання