Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

МАКСИБАТ
Назва: МАКСИБАТ | Шукати МАКСИБАТ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Cefoxitin
Виробник: "Bilim Pharmaceuticals A.S.", Туреччина
Лікарська форма: Порошок для приготування суспензії
Форма випуску: Порошок для приготування 50 мл (100 мг/5 мл) суспензії для перорального застосування у флаконах № 1 з мірною ложкою
Діючі речовини: 5 мл готової суспензії містять: цефіксиму 100 мг
Допоміжні речовини: Камедь ксантанова, натрію бензоат, ароматизатор малиновий, сахароза
Фармакотерапевтична група: Антибіотики групи цефалоспоринів
Показання: Цефіксим показаний для лікування інфекцій, спричинених чутливими до нього мікроорганізмами:інфекції дихальних шляхів: тонзиліт, фарингіт, середній отит, пневмонія, гострий та хронічний бронхіт;інфекції сечових шляхів: гострий цистит, уретрит, пієлонефрит
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/5550/02/01
Термін дії посвідчення: з 06.12.2006 до 06.12.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату МАКСИБАТ
АТ код: J01DD08
Наказ МОЗ: 802 від 06.12.2006


Інструкція для застосування МАКСИБАТ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Максибат

(Maxibat)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: цефіксим;(6R,7R)-7-[[(Z)-2-(2-амінотіазол-4-іл)-2-[(карбоксиметокси) іміно]ацетил]аміно]-3-етеніл-8-оксо-5-тіа-1-азабіцикло[4.2.0]окт-2-ен-2-карбонової кислоти тригідрат;

основні фізико-хімічні властивості: гомогенний порошок кремово-білого кольору з малиновим запахом;

приготована суспензія: гомогенна суспензія світло-кремового кольору з малиновим запахом;

склад: 5 мл приготованої суспензії містять цефіксиму 100 мг;

допоміжні речовини: камедьксантанова, натрію бензоат, ароматизатор малиновий, сахароза.

 

Форма випуску. Порошок для приготування суспензії для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування. Цефалоспорини третього покоління. Код АТС J01D D08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Цефіксим є пероральним цефалоспорином ІІІ покоління широкого спектру дії, бактерицидна активність якого поширюється на грам позитивні та грам негативні мікро організми. Спектр активності та значення мінімальної інгібуючої концентрація (МІК) цефіксимуподібні до інших цефалоспоринів.

Бактерицидна дія цефіксимузумовлена пригніченням синтезу білка стінок клітин мікро організмів. Цефіксимвідрізняється високою стійкістю до дії β-лактамаз, внаслідок чого багато мікро організмів, що є резистентними до пеніциліну та деяких цефалоспоринівчерез наявність β-лактамаз, можуть бути чутливими до цефіксиму.

Цефіксим є активним проти наступних мікро організмів:

грам позитивні мікро організми: Streptococcus pyogenes, Streptococcuspneumoniae, Streptococcus agalactiae;

грам негативні мікро організми: Haemophilus influenzae, Haemophilusparainfluenzae, Branhamella catarrhalis, Neisseria gonorrhoeae, Escherichiacoli, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, інші індол-позитивні штами Proteus,Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Enterobacteriaceae, Pasteurellamultocida, штами Providencia, штами Salmonella, штами Shigella, Citrobacteramalonaticus, Citrobacter diversus, Serratia marcescens.

В умовах in vitro цефіксим був неактивним проти штамів Pseudomonas, Streptococcus faecalis, Listeria monocytogenes, багатьох штамів Staphylococcus (що продукують та не продукують коагулазу та резистентних до метициліну), штамів Enterobacter, більшості штамів Bacteroides fragilis таштамів Clostridium.

 

 

Фармакокінетика. Цефіксим швидко абсорбується, причому ступінь абсорбції після перорального застосування не залежить від прийому їжі. Фармакокінетичні властивості цефіксиму не залежать від віку пацієнтів.

У межах дози 200-2000 мг відбувається лінійне зростання пікової концентрації в сироватці та площа під кривою “концентрація –час” (AUC). Через 3-4 години після перорального прийому одноразової дози 200 мгабо 400 мг цефіксиму пікові концентрації в сироватці сягають відповідно 2-4мкг/мл або 3-5 мкг/мл. Ознак акумуляції цефіксиму в сироватці або сечі пацієнтів після багаторазового прийому доз не спостерігалося. 50% абсорбованої дози виводиться у незміненій формі з сечею протягом 24 годин; 10% дози виводиться з жовчю. Цефіксим на 65% зв’язується з білками сироватки.

У здорових дорослих осіб період напів виведенняцефіксиму з сироватки складає 3-4 години. У пацієнтів з помірною нирковою недостатністю (кліренс креатині ну 20-40 мл/хв) або з тяжкою нирковою недостатністю (кліренс креатині ну 5-20 мл/хв) період напів виведення з сироватки зростає відповідно до 6,4 год. та 11,5 год.

Перитонеальний та гемодіаліз видаляє лише невеликі кількості цефіксиму. В умовах in vivo цефіксим не метаболізується.

Показання для застосування.

Цефіксим показаний для лікування інфекцій, спричинених чутливими до препарату мікро організмами:

- інфекції дихальних шляхів та ЛОР-органів: тонзиліт, фарингіт, середній отит, пневмонія, гострий та хронічний бронхіт;

- інфекції сечостатевої системи: гострий цистит, уретрит, пієлонефрит.

Спосіб застосування та дози.

Приготовлена суспензія є антибіотиком для перорального застосування. Застосовують незалежно від прийому їжі. Тривалість застосування 5 – 10 діб.

Дорослі та діти старше 12 років: звичайна доза складає 400 мг на добу. Цюдозу можна приймати за один прийом або розділити на дві дози по 200 мг та приймати кожні 12 годин.

Добова доза для лікування неускладнених інфекцій сечових шляхів становить 200 мг.

Діти молодше 12 років: для дітей молодше 2 років рекомендована до застановить 8 мг/кг/день. Цю дозу можна приймати за один прийом або розділити надві рівні дози, які приймають кожні 12 годин.

Рекомендовані дози для дітей старше 2 років становлять:

2-4 років

5 мл/день

5-8 років

10 мл/день

9-12 років

15 мл/день

Для дітей з масою тіла більше 50 кг та для дітей старше 12 років рекомендованою є доза для дорослих.

Особи літнього віку: застосовують звичайні дозидля дорослих. Необхідне коригування дози для осіб з нирковою недостатністю.

Особи, в яких діагностовано ниркову недостатність: препарат можна застосовувати за наявності ниркової недостатності. Пацієнтам з кліренсом креатині ну 60 мл/хв та вище призначають звичайні дози та схеми прийому.

Пацієнтам з кліренсом креатині ну від 21 до 60 мл/хв можна призначати 75% від звичайної дози із стандартним інтервалом прийому. Пацієнтам з кліренсом креатині ну < 20 мл/хв або особам, які перебувають на постійному амбулаторному перитонеальному діалізі призначають 50% від звичайної дози із стандартним інтервалом прийому.

Спосіб приготування суспензії: перед приготуванням суспензії кілька разів струснути флакон, щоб розпушити порошок. Додати кип’яченої та охолодженої води приблизно до рівня половини флакона та енергійно струснути. Зачекати приблизно 5хвилин для отримання однорідної суспензії. Додати води до позначки на етикетці флакону та знову добре струснути.

Побічна дія.

Зазвичай препарат переноситься добре, більшість побічних реакцій мають легкий ступінь тяжкості.

Шлунково-кишковий тракт: найбільш поширеним побічним ефектом є діарея від легкого до помірного ступеню тяжкості, що рідко вимагає припинення лікування. До менш поширених побічних ефектів відносяться нудота, біль в животі, диспепсія, блювання та метеоризм. Також існують повідомлення про поодинокі випадки псевдомембранозного коліту.

Нервова система: головний біль, запаморочення.

Реакції гіпер чутливості: висипання на шкірі, свербіж, кропивниця, медикаментозна гарячка та біль у суглобах. Ці ефекти зникають після припинення лікування.

Гематологічні ефекти та вплив на результати лабораторних тестів: тромбоцит опенія, лейкопенія, еозинофілі я. Ці реакції виникають рідко та мають оборотний характер. Існують повідомлення про тимчасові відхилення у результатах тестування функції печінки та нирок.

Протипоказання.

Цефіксим протипоказаний пацієнтам з алергією на бета-лактамні антибіотики та цефалоспорини в анамнезі.

Передозування.

При прийманні до 2 г цефіксиму одноразово не спостерігалося будь-якихознак токсичності.

При появі симптомів, подібних до побічних явищ, може бути показане промивання шлунку.

Специфічного антидоту не існує. Гемодіаліз або перитонеальний діаліз не видаляють значної кількості цефіксиму з системи кровообігу.

Особливості застосування.

Слід дотримуватися обережності при лікуванні пацієнтів з реакціямигіперчутивості до інших лікарських засобів в анамнезі, а також при лікуванні пацієнтів з підвищеною чутливістю до пеніциліні в, що зумовлено перехресною чутливістю цефалоспоринів та пеніциліні в.

При виникненні алергічної реакції лікування цим препаратом слід припинити та призначити відповідну терапію.

Для пацієнтів з тяжкою нирковою недостатністю необхідне коригування дозування.

При тривалому лікуванні цефіксимом може розвинутися суперінфекція, спричинена нечутливими до цефіксиму мікро організмами. Лікування антибіотиками широкого спектру дії, до яких належить цефіксим, впливає на нормальну флору кишечника таможе викликати надмірний ріст клостридальної флори. Дослідження показали, що основною причиною пов’язаної з антибіотиками діареї та псевдомембранозногоколіту є токсин, що виробляється Clostridium difficile.

При виникненні тяжкої діареї прийом препарату слід припинити.

Безпечність та ефективність застосування цефіксиму у дітей до 6-місячного віку не встановлено.

Вагітність і лактація

Оскільки дослідження в контрольованих умовах не проводилися, вагітним жінкам та матерям, які годують груддю, цефіксим можна призначати лише зваживши співвідношення користь/ризик та за наявності прямих показань. Жінкам, які годують немовля груддю, під час лікування препаратом Максибат слід перервати грудне вигодовування.

Вплив на здатність керувати автомобілем та механізмами не описаний.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Повідомлень про взаємодію з іншими лікарськими засобами не існує. Застосування цефіксиму може викликати псевдо позитивні реакції тестів на наявність глюкози в сечі при використанні сульфату міді, зокрема розчинівБенедикта або Фелінга. На методи, що базуються на реакції ферментативного окислення, препарат не впливає. Існують повідомлення про позитивні результати прямої реакції Кумбса на анти глобулін у пацієнтів, які приймали інші цефалоспорини. Втаких випадках позитивні результати прямої реакції Кумбса слід розглядати, як наслідок взаємодії з цефіксимом.

Умови та термін зберігання.

Порошок для приготування суспензії для перорального застосування зберігати у сухому місці при температурі нижче 30°С. Зберігати в оригінальній упаковці в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки. Источник

При зберіганні при кімнатній температурі приготована суспензія зберігає активність протягом 14 днів.

Смотрите также: Цены на Максибат в аптеках




На сайті також шукають: Левоком, Фозикард інструкція, Стадол застосування, Ацик побічні дії, Гайморин протипоказання