Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

СТРЕПТОЦИД-ДАРНИЦЯ
Назва: СТРЕПТОЦИД-ДАРНИЦЯ | Шукати СТРЕПТОЦИД-ДАРНИЦЯ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Sulfanilamide
Виробник: ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0.3 г, 0,5 г № 10 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 таблетка містить сульфаніламіду (стрептоциду) - 0.3 г або 0.5 г
Фармакотерапевтична група: Сульфаніламідні препарати
Показання: Інфіковани рани, виразки, пролежні; пієліти, цистити, ентероколіти, ангіна та інші інфекційні процеси.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: П.02.02/04309
Термін дії посвідчення: з 06.02.2002 до 06.02.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату СТРЕПТОЦИД-ДАРНИЦЯ
АТ код: J01EB06
Наказ МОЗ: 39 від 06.02.2002


Інструкція для застосування СТРЕПТОЦИД-ДАРНИЦЯ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

СТРЕПТОЦИД-ДАРНИЦЯ

Склад лікарського засобу.

Діюча речовина: sulfanilamide, 1 таблетка містить стрептоциду (сульфаніламіду) в перерахунку на 100 % суху речовину – 300 мг або 500 мг;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, кремнію діоксид колоїдний безводний (аеросил), кислота стеаринова.

Лікарська форма. Таблетки.

Таблетки білого кольору з плоскою поверхнею, рискоюі фаскою.

Назва і місцезнаходження виробника. ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця”.

Україна, 02093, м. Київ, вул. Бориспільська, 13.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Сульфаніламід.

Код АТС J01E B06.

Фармакологічні властивості. Стрептоцид, як і інші сульфаніламіди, порушує утворення в мікро організмах факторів росту – фолієвої, дигідрофолієвої кислот, інших сполук, що містять у своїй молекуліпарааміно бензойну кислоту. Через те, що її структура близька до структури стрептоциду, останній, як конкурентний антагоніст згаданої кислоти, включається в метаболічний ланцюг мікро організмів і порушує процеси обміну, що призводить до бактеріостатичного ефекту. Препарат відноситься до сульфаніламідів короткої дії.

Стрептоцид чинить бактеріостатичну дію. За ефективністю значно поступається сучасним антибіотикам. На даний час дуже багато штамівмікро організмів, особливо госпітальні, стійкі до стрептоциду. Діє награм позитивні і грамонегативні коки, грам негативні палички (E.coli,P.mirabilis), хламідії, найпростіші (малярійні плазмодії, токсоплазми), нокардії. Активність стрептоциду зростає в лужному середовищі.

Не чутливі до стрептоциду ентерококи, синьо гнійнапаличка, анаероби.

При застосуванні внутрішньо препарат швидко всмоктується: максимальна концентрація стрептоциду в крові спостерігається через 1-2 години, через 4 години препарат виявляється в спинномозковій рідині. Створює найбільшу концентрацію в крові в порівнянні із сульфаніламідними препаратами середньої і тривалої дії. Зниження максимальної концентрації вкрові на 50 % відзначається менше ніж за 8 годин. Нирками виводиться близько 95% препарату; виділення 50 % препарату із сечею спостерігається менше ніж через 16 годин.

Показання для застосування. Отити і синусити, іноді в поєднанні з еритроміцином для підвищення ефективності.

Інфекції моче вивідних шляхів, переважно гострий цистит.

Токсоплазмоз, малярія (у поєднанні з піриметаміном).

Нокардіоз.

Санація носіїв менінгокока, якщо встановлено, що виявлений штам збудника чутливий до стрептоциду.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Анемія, тяжка ниркова і\або печінкова недостатність, вроджений дефіцитглюкозо-6-фосфатдегідрогенази, азотемія, порфирія, вагітність, період годування груддю. Не можна призначати немовлятам, тому що стрептоцид витісняє білірубін із зв’язку з білками плазми і спричиняє ядерну жовтяницю. В даній лікарській формі препарат протипоказаний дітям до 3 років.

Особливі застереження. При прийомі препарату його необхідно запивати лужною мінеральною водою або розчином питної соди.

При тривалому лікуванні Стрептоцидом-Дарниця необхідно періодично проводити аналізи крові, контроль функції нирок і печінки. Призначення Стрептоциду-Дарниця в недостатніх дозах або передчасне припинення прийому може сприяти підвищенню стійкості мікро організмів до сульфаніламідів. Під час лікування необхідно збільшити споживання рідини.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Препарат протипоказаний в період вагітності та годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або іншими механізмами. Препарат не впливає на швидкість нервово-м’язовоїпровідності, у рекомендованих дозах його можна застосовувати особам, які керують авто транспортом і працюють зі складними механізмами.

Спосіб застосування та дози. Стрептоцид-Дарниця в таблетках призначають внутрішньо. Дорослі приймають по 0,5–1 г 5–6 разів на день (добова доза – 3–6г). Дітям віком від 3-х до 5 років призначають по 0,2–0,3 г, від 6 до 12 років призначають по 0,3–0,5 г на прийом. Вищі дози для дорослих внутрішньо: разова –2 г, добова – 7 г. Курс лікування – 10 днів.

Передозування. Симптоми: нудота, блювання, запаморочення, головний біль, ціаноз.

Лікування: шлунок промивають 2 % розчином натрію гідро карбонату, внутрішньо –суспензія активованого вугілля, іншихентеросорбентів. Показано вживання великої кількості рідини, внутрішньо веннекраплинне введення натрію гідро карбонату. У тяжких випадках – форсований діурез, гемодіаліз.

Побічні ефекти. З боку шлунково-кишкового тракту: диспептичні розлади, транзиторна зміна активності печінкових ферментів.

Алергічні реакції: анафілактичний шок, розвиток синдрому Стівенса-Джонсона або синдрому Лайела, кропив’янка, шкірний свербіж.

З боку сечовивідної системи: кристалурія при кислій реакції сечі.

З боку органів крові: гемолітична анемія, тромбоцит опенія.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами таінші форми взаємодій. Новокаїн, що містить залишок парааміно бензойної кислоти, і деякі інші лікарські засоби подібної хімічної структури можуть виявляти анти сульфаніламідний ефект, що необхідно враховувати при призначенні Стрептоциду-Дарниця.

Термін придатності. 5 років.

Умови зберігання. Препарат необхідно зберігати в недоступному длядітей місці в оригінальній упаковці при температурі від 8 °С до 25 °С. Источник

Упаковка. По 10 таблеток у контурній чарунковій упаковці; по 1контурній чарунковій упаковці без вкладання в пачку, по 1 контурній чарунковій упаковці в пачку.

Смотрите также: Цены на Стрептоцид в аптеках




На сайті також шукають: Ацестад 200, Анданте інструкція, Застосування препарату Фарматон, Інструкція з використання Ярина, Показання для застосування Паноксен, Глюкоза -дарниця побічні дії, Аспетер протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Метотрексат