ІНСТРУКЦІЯ
для медичного застосування препарату
ЛЕПЕХИКОРЕНЕВИЩА
(CALAMIRHIZOMATA)
Загальна характеристика:
міжнародна назва: Аcorus calamus;
основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: шматочки кореневищ різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7мм; колір жовтуватий або блідо-рожевий, іноді зеленуватий з жовтувато-бурими, червоно-бурими або бурими включеннями; запах сильний, ароматний; смакпряно-гіркий;
порошок крупний: шматочки кореневищ різної форми жовтуватого або блідо-рожевого, іноді зеленувато-сірого кольору з жовтувато-бурими, червоно-бурими або бурими включеннями, що проходять крізьсито з отворами діаметром 2 мм; запах сильний, ароматний; смак пряно-гіркий;
склад: лепехи кореневища.
Форма випуску. Кореневища.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що підвищують апетит. Код АТС А 15.
Фармакологічні властивості. Лепехи кореневища містять ефірну олію, до складу якої входять a-пінен, a-камфен, a-камфора, акорон, борнеол, евгенол; гіркий глікозид акорин, кислоту аскорбінову, речовини дубильні, крохмаль, смоли. Цей комплекс біологічно активних речовин, впливаю чина закінчення смакових рецепторів, підвищує апетит, покращує травлення, посилює рефлекторне виділення шлункового соку, посилює жовчовидільну функцію печінки, підвищує тонус жовчного міхура, збільшує діурез. Водні витяжки із лепехи кореневищ виявляють тонізуючу, протизапальну, відхаркувальну, жовчогінну, антибактеріальну і дезинфікуючу дію.
Показання для застосування. Неспецифічні розлади функції травного тракту (відсутність апетиту, розлади травлення і секреції шлунка, ахілія, кишкові коліки, метеоризм). Зовнішньо при запальних захворюваннях порожнини рота і горла.
Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столова ложка) кореневищ вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 30 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 10 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого відвару. Об’єм відвару доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/4 склянки 3-4 рази на день, за 30 хвдо їди. Діти за рекомендацією лікаря, залежно від віку - від 1 столової ложкидо ¼ склянки 3-4 рази на день, за 30 хв до їди.
Приготований відвар у розведеному вигляді (розводять водою у 2-3 рази) використовують для полоскання порожнини рота і горла.
3 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15-20 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 2/3 склянки 3 рази на день, за 30 хв до їди. Діти за рекомендацією лікаря, залежно від віку – від 2 столових ложок до½ склянки 3-4 рази на день, за 30 хв до їди. Приготований настій використовують для полоскання порожнини рота і горла.
Тривалість курсу лікування визначає лікар з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.
Побічна дія. Не встановлена.
Протипоказання. Вагітність; індивідуальна підвищена чутливість до біологічно активних речовин лікарського засобу.
Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.
Особливості застосування. Перед вживанням водну витяжку рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома. Источник
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготовану водну витяжку – у прохолодному (8-15 0С) місці не більше 2-х діб. Термін придатності подрібненої сировини 3 роки, порошка крупного – 1,5 року.