Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АСКОРБІНОВА КИСЛОТА
Назва: АСКОРБІНОВА КИСЛОТА | Шукати АСКОРБІНОВА КИСЛОТА в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Ascorbic acid
Виробник: Одеське ВХФП "Бiостимулятор" у формі ТОВ, м.Одеса, Україна
Лікарська форма: Драже
Форма випуску: Драже по 0.05 г № 50, № 100, № 200 у банках скляних; № 200 у контейнерах полімерних
Діючі речовини: 1 драже містить кислоти аскорбінової - 0.05 г
Допоміжні речовини: Цукор, патока крохмальна, борошно, тальк, віск, есенція ароматична харчова, олія соняшникова, тропеолін О
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну С
Показання: Гіповітаміноз С, геморагічний діатез, капіляротоксикоз, кровотеча, інфекційні захворювання, інтоксикації, захворювання печінки та кишково-шлункового тракту, рани, виразки, переломи кісток, фізичні та розумові навантаження, періоди вагітності і лактації.
Термін придатності: 1,5р
Номер реєстраційного посвідчення: П.03.03/06135
Термін дії посвідчення: з 14.03.2003 до 14.03.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АСКОРБІНОВА КИСЛОТА
АТ код: A11GA01
Наказ МОЗ: 269 від 27.05.2004


Інструкція для застосування АСКОРБІНОВА КИСЛОТА

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

аскорбінова кислота

(ACIDI ASCORBICI)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ascorbic acid; гама-лактон 2,3-дегідро-L-гулонової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: драже жовтого кольору;

склад: 1 драже містить 0,05 г кислоти аскорбінової;

допоміжні речовини: цукор, патока крохмальна, борошно, тальк, віск, есенція ароматична харчова, олія соняшникова, тропеолін О.

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтична група. Вітаміни та їх аналоги. Код АТС А 11G А 01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аскорбінова кислота, до складу якої входить діенольна група, має виражені відновлювальні властивості, завдяки чому відіграє основну роль в окисно-відновних процесах, що відбуваються у клітинах. Препарат є активатором білкового обміну ароматичних кислот. Приймає участь у регуляції обміну вуглеводів, процесах згортання крові, біосинтезі стероїдних гормонів, регенерації тканин, синтезі колагену тапро колагену та багатьох інших речовин у міжклітинному просторі, у нормалізації проникності капілярів. Сприяє засвоєнню заліза і синтезу гемоглобіну. Відіграє важливу роль у процесах, які відбуваються при детоксикації організму, при отруєнні екзогенними та ендогенними отрутами.

Фармакокінетика. Аскорбінова кислота швидко всмоктується із шлунково-кишкового тракту в кров і транспортується у тканини. 25% препарату зв’язується з протеїнами крові, перетворюючись спочатку на дегідроаскорбінову кислоту, яка має здатність проникати через клітинні мембрани і швидко відновлюватись у клітині. Кислота аскорбінова проникає через плацентарний бар’єр і в молоко матері. Метаболізується у печінці здебільшого до дегідроаскорбінової кислоти. Кислота аскорбінова та її метаболіти виводяться з сечею та жовчю. Надлишок кислоти аскорбінової, що перевищує потреби організму, виводиться з сечею у формі метаболітів.

Показання для застосування. Аскорбінову кислоту застосовують з метою лікування у всіх клінічних ситуаціях, пов’язаних з необхідністю додаткового введення вітаміну С. Її призначають для профілактики та лікування цинги, при кровотечах (маткові, легеневі, носові та ін.), геморагічних діатезах, кровотечах як синдром променевої хвороби, при різних інтоксикаціях та інфекційних захворюваннях, нефропатії вагітних, хворобі Аддісона, при передозуванні антикоагулянтів, переломах кісток та в’яло гранулюючих ранах, різнихдистрофіях, при вагітності та у період лактації, підвищеному розумовому напруженні та тяжкій фізичній праці.

Спосіб застосування та дози. Аскорбінову кислоту призначають внутрішньо після їжі. Терапевтична доза для дорослих – 0,05 – 0,1 г 3 – 5 разівна добу. Дози для дітей залежать від віку та характеру захворювання: дітям до 3років призначають по 100 – 200 мг на добу; від 4 до 18 років – по 100 – 500 мгу 2 – 3 прийоми на добу. Тривалість визначається характером патологічного процесу і ефективністю терапії (моно- або комплексної).

З профілактичною метою аскорбінову кислоту призначають дорослим удобовій дозі 0,1 г. Вагітним та жінкам після пологів при низькому рівні вітаміну С в грудному молоці призначають препарат у добовій дозі 0,3 г протягом 10 – 15 днів, після чого (профілактично протягом всього періоду годування груддю) – у дозі 0,1 г.

Дітям з профілактичною метою призначають препарат з 4-х років по 50 мгна добу.

Побічна дія. Аскорбінова кислота, як правило, добре сприймається. При тривалому застосуванні у великих дозах не виключений негативний вплив натравний тракт (печія, проноси) та сечовидільну систему (утворення сечових, цисти нових та оксалатних каменів). У хворих з нестачеюглюкозо-6-фосфат-дегідрогенази кров’яних тілець може спричинити гемоліз еритроцитів.

Протипоказання. Надмірна чутливість до препарату. При тромбофлебітах та схильності до тромбозів.

Передозування. Може викликати пригнічення функції інсулярногоапарату підшлункової залози, стимулювати продукцію кортикостероїд них гормонів, прискорити утворення каменів у вигляді уратів, цистину або оксалатів.

Особливості застосування. При застосуванні у великих дозах необхідний контроль функцій нирок та артеріального тиску (стимуляція аскорбіновою кислотою утворення кортикостероїдів), а також функції підшлункової залози (пригніченняінсулярного апарату). Застосування у вагітних та у період лактації – за призначенням лікаря.

Терапію у великих дозах не проводять у хворих зі схільністю до рецидивуючої сечо-кам’яної хвороби.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Аскорбінова кислота зменшує дію гепарину, непрямих антикоагулянтів, підвищує всмоктування пеніциліну, заліза, збільшує ризик виникнення кристалурії при лікуванні саліцилатами. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 1,5 роки.

Смотрите также: Цены на Аскорбиновая кислота в аптеках




На сайті також шукають: Флуоксетин, Крушини кора інструкція, Цефтазидим застосування, Симепар побічні дії, Елеутерококу екстракт протипоказання