Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЦИНКТЕРАЛ
Назва: ЦИНКТЕРАЛ | Шукати ЦИНКТЕРАЛ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Zinc sulfate
Виробник: "Polfa" Kutno Pharmaceutical Company, Польща
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 124 мг № 25, № 50
Діючі речовини: 1 таблетка містить cульфату цинку одноводного - 124.0 мг (що еквівалентно 45.0 мг елементарного цинку)
Фармакотерапевтична група: Антисептичні препарати
Показання: Ентеропатичний акродерматит, гніздова та злоякісна алопеція, пустульозні і флегматозні вугреві висипання, свербіж, ламкість волосся та нігтів, при відміні кортикостероїдної терапії, макулодистрофії та ін.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: П.05.03/06660
Термін дії посвідчення: з 21.05.2003 до 21.05.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЦИНКТЕРАЛ
АТ код: A12CB01
Наказ МОЗ: 226 від 21.05.2003


Інструкція для застосування ЦИНКТЕРАЛ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ЦИНКТЕРАЛ

(ZINCTERAL)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: zinci sulfas, цинку сульфат;

основні фізико-хімічні властивості: круглі таблетки, фіолетово-рожевого кольоруз однорідною поверхнею;

склад: 1 таблетка містить цинку сульфату одно водного – 124 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль картопляний, полівінілпіролідон, тальк, магнію стеарат, оксипропілм етилцелюлоза, титану діоксид, поліоксіетиленгліколь, лак з азорубіном.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Мінеральні добавки. Препарати цинку.

Код АТС А 12С В 01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Цинк – важливий мікроелемент, який входить до складу більш ніж 200 метало ензимів (наприклад вуглецевої ангідрази, карбоксипептидазиА, алкогольдегідрогенази, лужної фосфатази, полімер ази РНК та ін.). Цинк залежними є такі життєво важливі гормони, як інсулін, кортикотропін, соматотропін, гонадотропіни. Цинк відіграє важливу роль у синтезі білків, обміні вуглеводів, впливає на ріст та розвиток клітин організму, роботу нервової системи, функціонування імунологічної системи, сприяє збереженню нормального рівня вітаміну А у крові, необхідний під час вагітності.

Загальна кількість цинку в організмі дорослої людини – 1,4 – 2,3 г (21,4-35,1 ммоль), з яких 98% становить внутрішньоклітинний цинк. Добова потреба в елементарному цинку дорівнює: у дорослих та дітей 10–15 років -приблизно 15 мг Zn2+; у дітей молодшого віку - 5-10 мг Zn2+; у жінок під час вагітності та годування немовлят – 15-19 мг Zn2+.

Фармакокінетика. Захисна оболонка таблетки Цинктералу забезпечує їїрозпад у дванадцяти палій кишці. Всмоктування цинку відбувається удванадцяти палій та тонкій кишках. Біодоступність становить приблизно 20 - 30% від вжитої дози. Максимальна концентрація цинку у плазмі крові спостерігається через 2 години. Найвищий рівень цинку реєструється в ерітроцитах та лейкоцитах (75%), шкірі (20%), у незначній кількості -м’язах, кістках, нирках, печінці, підшлунковій залозі, сітчастій оболонці, передміхуровій залозі, сперматозоїдах, волоссі. З організму цинк виводиться головним чином з випорожненнями (90%), у невеликих кількостях з сечею та потом.

Показання для застосування. Цинктерал застосовується при:

ентеропатичному акродерматиті;

гніздовій плішивості та злоякісній алопеції;

пустульозних та флегмонозних вуграх;

генералізованому свербежі (пруриго);

ламкості волосся, цвітінні та ламкості нігтів;

при відміні довго тривалої кортикостероїдної терапії;

комплексному лікуванні ран, що важко загоюються, та ерозій (у томучислі виразкових процесів шлунково-кишкового тракту);

необхідності покращання стану імунної системи при лікуванні та попередженні вірусних, грибкових та протозойних інфекцій, алергічних станів, бронхіальної астми;

некротичних та гнійних панкреатитах у після операційному періоді;

макулодистрофії;

профілактиці розвитку та лікуванні ускладнень при хіміотерапії онкологічних захворювань;

профілактиці добро- та злоякісних процесів передміхурової залози;

профілактиці розвитку сліпоти у старечому віці;

профілактиці та лікуванні передменструальних розладів та дисменореї;

потребі посилення потенції та статевого потягу, лікуванні чоловічої неплідності;

хворобі Вільсона;

  мігрені.

Спосіб застосування та дози. Призначають внутрішньо за 1 год. перед їжеюабо через 2 год. після неї, доза залежить від виду та тяжкості патології.

При ентеропатичному акродерматиті, гніздовій плішивості та злоякіснійалопеції дорослим та дітям старшим 4 років призначають до 4 таблеток на добу; по досягненні клінічного покращання дозу знижують до 3 таблеток на добу, потімдо 1–2 таблеток один раз на добу (лікування препаратом у підтримуючій дозі продовжують до повного зникнення симптомів захворювання).

При злоякісній алопеції у тяжких випадках дітям призначають до 8таблеток на добу, дорослим до 10 таблеток на добу. Волосся починає рости через кілька місяців від початку лікування. У хворих, які раніше отримували лікуваннякортикостероїд ними препаратами (у тому числі місцеве), цей період може бути довшим. Лікування злоякісної алопеції може тривати до 3-4 років.

Для прискорення загоювання ран приймають 1-2 таблетки на добу, для лікування ерозій та виразкових процесів шлунково-кишкового тракту призначають 1-2 таблетки тричі на добу.

При пустульозному та флегмонозному вугровому висипі, генералізованомусвербежі, відміні довго тривалої кортикостероїдної терапії дітям віком від 3років та дорослим призначають 1-2 таблетки тричі на день. При покращанні перебігу захворювання дозу зменшують до 1–2 таблеток двічі на добу, приймають до повного зникнення симптомів.

При ламкості волосся, цвітінні та ламкості нігтів призначають по 1таблетці тричі на добу.

Для покращання стану імунної системи при лікуванні та запобіганні вірусним,

грибковим та протозойним інфекціям, алергічним проявам, бронхіальній астмі, мігрені призначають по 2-3 таблетки двічі на добу протягом місяця.

Для профілактики розвитку та лікування ускладнень при хіміотерапії онкологічних захворювань приймають по 2-3 таблетки двічі надобу протягом усього курсу хіміотерапії.

У після операційному періоді при некротичному та гнійному панкреатиті після відновлення перистальтики застосовують по 2 таблетки 3 рази на день протягом місяця.

При лікуванні макулодистрофії призначають по 2таблетки на добу 1,5–2 місяці.

Для запобігання розвитку сліпоти у старечому віці призначають 1-2таблетки двічі на добу.

Для посилення потенції та статевого потягу, лікування чоловічої неплідності, профілактики добро-та злоякісних процесів передміхурової залози призначають від 2 до 10 таблеток на добу, залежно від віку та стану хворого, протягом від 3 тижнів до 3 місяців. Підтримуюча доза – 1 таблетка на добу.

При хворобі Вільсона приймають 1-2 таблетки тричі на день.

Побічна дія. Іноді – диспептичні явища (нудота, біль у шлунку, печія), головний біль. металевий присмак у роті, зниження в крові рівня міді. Зрідка гематологічні розлади: лейкопенія (підвищення температури, біль у горлі, озноб), нейтропенія (виникнення виразок або біль у ротовій порожнині та горлі), сидеробластична анемія (відчуття втоми, слабкість.

Протипоказання. Ниркова недостатність, непереносимість компонентів препарату.

Передозування. При передозуванні препарату можуть спостерігатися печія у ротовій порожнині та горлі, відрижка, жовтяниця, водянистий або кривавий пронос, запаморочення, біль у грудях, утруднення дихання (прояви набряку легенів),

кров у сечі, анурія, судоми, гемоліз, колаптоїдний стан.

У разі виникнення симптомів передозування слід дати пацієнту молоко або воду та внутрішньом’язово або у вену застосуватиЕDТА (тетацин-кальцій) у дозі 50-75 мг/кг ваги за добу, розподілений на 3-6разів, але не довше, ніж уздовж 5 діб.

Особливості застосування. Якщо під час застосування Цинктералуспостерігаються диспептичні явища (нудота, біль у шлунку, печія), то приймати препарат слід разом з їжею.

Молочні продукти, хлібобулочні вироби, продукти, багаті на фібрин (наприклад висівки), гальмують всмоктування солей цинку у травному тракті (перерва між вживанням вищезгаданих продуктів та препаратами цинку повинна бутине менш ніж 2 години).

Під час лікування Цинктералом слід уникати вживання алкоголю.

При тривалому застосуванні препарату слід вживати препарати міді (за винятком хвороби Вільсона).

Препарат не впливає на здатність керувати автотранспортними засобами та обслуговувати механічні пристрої.

Вплив Цинктералу на вагітних жінок та у період лактації вивчено недостатньо.

Взаємодія з лікарськими засобами. Цинктерал зменшує абсорбцію тетрациклінів утравному тракті, гальмує всмоктування міді (у разі застосування великих доз препаратів цинку), тому Цинктерал повинен застосовуватися не раніше, ніж через 2 години після прийому цих препаратів.

Великі дози заліза та комплексоутворюючі сполуки (пеніциламін) погіршують абсорбцію цинку (перерва між застосуванням цих препаратів та солей цинку повинна бути не менше, двох годин), фолієва кислота теж незначно порушує всмоктування цинку.

Тіазидні діуретики посилюють виведення цинку зсечею.

При застосуванні разом з Цинктералом полівітамінних препаратів з мінералами, до складу яких входить цинк, слід пам’ятати про можливість передозування. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей місті при температурі 15-25°С. Термін придатності - 3 роки.

Смотрите также: Цены на Цинктерал в аптеках




На сайті також шукають: Бетаметазон, Диклак інструкція, Застосування препарату Флуксен, Інструкція з використання Вітрум, Показання для застосування Ехінацея, Анзибел побічні дії, Флуконазол протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Сульфацил