Нудота різного походження, блювання у вагітних, кишкові коліки, метеоризм, спазми шлунково-кишкового тракту; захворювання печінки (холецистит, гепатит, холангіт, жовчoкам'яна хвороба за відсутності обтурації); легкий заспокійливий засіб.
основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: шматочки листя різної форми, розміром до 10 мм і більше, з домішками квіток і бутонів, від світло-зеленого до темно-зеленого кольору. Запах сильний, ароматний;
склад: 1 пачка містить 50 г листя м, яти перцевої.
Форма випуску. Листя.
Фармакотерапевтична група. Спазмолітичний та жовчогінний засіб.
Код АТС А 04А D20.
Фармакологічні властивості. Препарати з м,яти перцевої листя підвищують секрецію травних залоз, збуджують апетит, пригнічують процеси гниттяі бродіння в травному каналі, знижують тонус гладких м,язів кишечнику, жовчно-та сечовивідних шляхів, підвищують виділення жовчі, виявляють седативну і слабку гіпотензивну дію.
Показання для застосування:
захворювання шлунково-кишкового тракту (нудота різного походження, блювання у вагітних, кишкові коліки, метеоризм, спазми шлунково-кишкового каналу);
захворювання печінки (холецистит, гепатит, холангіт, жовчнокам,янахвороба за відсутності обтурації);
як легкий заспокійливий засіб.
Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столова ложка) листя вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять перевареною водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді, по 1/2-1/3 склянки, 2-3 рази на день, за 15 хвилиндо їди. Діти залежно від віку – від 1 столової ложки до 1/4 склянки, 2-3 разина день, за 15 хвилин до їди.
Протипоказання. Ранній дитячий вік (до 3-х років), спазмофілія, бронхіальна астма.
Передозування. Не спостерігалось.
Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалась. Источник
Умови та термін зберігання. Листя зберігають у сухому, прохолодному місці (при температурі 8-15 0С, вологості 30-40%). Приготовлений настій – у прохолодному місці, не більше 2-х діб. Термін придатності – 2 роки.