основні фізико-хімічні властивості: кулясті кошики, одиночні чи по декілька разом на коротких шерстисто-поветяних квітконосах. Колір лимонно-жовтий чи оранжевий. Запах слабкий, ароматний, смак пряно-гіркий;
склад: 1 пачка містить 50 г цмину піщаного квітів.
Форма випуску. Квіти.
Фармакологічна група. Засоби, що застосовуються при захворюваннях печінкита жовчовивідних шляхів. Код АТС А 05А Х 10*
Фармакологічні властивості. Цмину піщаного квіти посилюють утворення жовчі і жовчних кислот. Механізм дії пов´ язаний з рефлексами на рівні слизової оболонки кишечнику та із впливом на секреторну функцію паренхіми печінки. Спостерігається збільшення кількості секретованої жовчі, підвищення осмотичного градієнта у системі жовч - кров, що посилює осмотичну фільтрацію води та електролітів у жовчні капіляри. При цьому збільшуються відтікання жовчіпо жовчних шляхах та рівень холатів у жовчі, знижується можливість випадання холестерину жовчі в осад (запобігання утворенню жовчних конкрементів). Препарати із квіток цмину посилюють секреторну та рухову активність шлунково-кишкового тракту.
Показання для застосування. Призначають як жовчогінний засіб при хронічних холециститах, гепатитах, дискінезії жовчних шляхів, при жовчнокам’яній хворобі.
Спосіб застосування та дози.Призначають у вигляді настою (10 г квіток цмину на 250 мл води після кип’ятінняпротягом 15 хвилин, охолоджують 45 хвилин і проціджують).
Дорослі вживають настій у теплому вигляді по 0,5 склянки, 2-3 рази вдень, (за півгодини до їди). Діти - по 1/8-1/4 склянки на прийом, 2-3 рази надень (за півгодини до їди).
Жінки, в період вагітності та годуванні груддю приймають по 1/8-1/4склянки на прийом, 2-3 рази на день (за півгодини до їди).
Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Побічна дія. Не встановлена.
Протипоказання. Гострі запальні захворювання печінки, жовчного міхура та підшлунко-вої залози.
Передозування. Не спостерігалося.
Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.
Умови та термін зберігання. Квітки зберігають у сухому, прохолодному (при температурі 8-15 0С, вологості 30-40 %), захищеному від світлата недоступному для дітей місці, приготовлений відвар – у прохолодному місці, не більше 2 діб. Источник