Гіпо- та авітамінози С і Р; геморагічні діатези, різні кровотечі, передозування антикоагулянтів; гострі та хронічні захворювання печінки; хвороби нирок та сечового міхура; загальнозміцнюючий засіб
основні фізико-хімічні властивості: цілісні, очищені від чашолистиків і плодоніжок плоди різноманітної форми: від кулястої, яйцеподібної або овальної до сильно витягнутої веретеноподібної; довжина плодів 0,7-3 см, діаметр 0,6-1,7см. Колір від оранжево-червоного до бурувато-червоного. Запах відсутній. Смак кислувато-солодкий, злегка терпкий;
склад: шипшини плоди – 100 %.
Форма випуску. Плоди.
Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на метаболізм та систему травлення. АТС А 11G.
Фармакологічні властивості. Плоди шипшини містять кислоту аскорбінову (не менше 0,2 %), каротин, вітаміни В1, В2, РР, К, кислотупантотенову, флавоноїди, фенолокислоти, пектини, цукри, органічні кислоти, солі заліза, марганець, фосфор, магній, кальцій. Препарати із плодів шипшини мають протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновні процеси в організмі, позитивно впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, підвищують опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищують секрецію жовчі, збільшують діурез.
Фармакокінетика. Не вивчалася.
Показання для застосування.
Профілактика і лікування гіпо- та авітамінозі в С і Р;
як загально зміцнюючий засіб (при гострих і хронічних інфекціях, дистрофії, фізичних навантаженнях і т. ін.);
геморагічні діатези, різні кровотечі, передозування антикоагулянтів;
гострі і хронічні захворювання печінки (хронічний гепатит, холецистит, холангіт);
хвороби нирок і сечового міхура (нефрити, нефропатії у вагітних іт. ін.).
Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столову ложку) плодів вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1склянка) кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45-60 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2 рази на день після їди. Діти, залежно від віку, - по 1/4-1/3 склянки 2 разина день після їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Побічна дія. Не виявлена.
Протипоказання. Тромбофлебіт і схильність до нього. Індивідуальнанепереносимість до речовин, які містяться в лікарському засобі.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалася.
Передозування. Не спостерігалося.
Особливості застосування. Приймають у теплому вигляді після їди. Источник
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготовлений настій – у прохолодному місці небільше 2 діб. Термін придатності – 2 роки.