Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АЛКАЇН®
Назва: АЛКАЇН® | Шукати АЛКАЇН® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Proxymetacaine
Виробник: "Alcon-Couvreur", Бельгія
Лікарська форма: Краплі очні
Форма випуску: Краплі очні 0,5% по 15 мл у флаконах-крапельницях "Дроп-Тейнер" № 1
Діючі речовини: 1 мл крапель містить проксиметакаїну - 5.0 мг
Допоміжні речовини: Гліцерин, розчин бензалконію хлориду, кислота соляна концентрована та/або натрію гідроксид, вода очищена
Фармакотерапевтична група: Місцевоанестезуючі препарати
Показання: Проведення короткочасних діагностичних та лікувальних процедур на очах, що потребують швидкої та короткочасної анестезії,в т.ч. при тонометрії, видаленні сторонніх тіл тощо.
Термін придатності: 2,5р.
Номер реєстраційного посвідчення: Р.04.00/01687
Термін дії посвідчення: з 14.03.2005 до 14.03.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АЛКАЇН®
АТ код: S01HA04
Наказ МОЗ: 130 від 28.03.2005


Інструкція для застосування АЛКАЇН®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АЛКАЇН®

(ALCAINE®)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: пропаракаїну гідро хлорид, 2-диетиламіноетил 3-аміно-4-пропоксибензоат гідро хлорид;

основні фізико-хімічні властивості: стерильний ізотонічний водний розчин;

склад:1 мл розчину містить 5 мг пропаракаїну гідро хлориду;

допоміжні речовини: гліцерин, розчин бензалконію хлориду, кислота соляна концентрована та/або натрію гідроксид, вода очищена.

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтичнагрупа. Місцеві анестетики. Код АТС S01НА 04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Пропаракаїну гідро хлорид (проксиметакаїну гідро хлорид) – поверхневий анестетик групи складних ефірів. Поверхневі анестетики тимчасово блокують провідність нервових волокон, що призводить до виникнення місцевої анестезії.

Після застосування АЛКАЇНу® анестезуюча дія починається як правило через 30 секунд та продовжується протягом відносно короткого періоду часу (приблизно 15 хвилин).

Фармакокінетика. Пропаракаїн легко проникає в слизові оболонки, що обумовлює його застосування як місцевого анестетика. Після місцевого введення препарат абсорбується в системний кровотік й швидко розкладається в плазмі; проте високі дози можуть викликати небажані ефекти. Пропаракаїн застосовується головним чином в офтальмології, тому рідко викликає подразнення або мідріаз.

Показання для застосування. АЛКАЇН® застосовується в офтальмології при проведенні хірургічних операцій, які потребують швидкої й короткотривалої анестезії: екстракція катаракти, зняття швів з рогівки, а також при проведенні тонометрії, гоніоскопії, видаленні сторонніх тіл, зіскобі епітелію кон’юнктиви з метою діагностики та при проведенні будь-яких інших процедур, при яких показана місцева анестезія.

Спосіб застосування та дози.

Для проведення офтальмологічного обстеження закапати в око 1-2 краплі до початку процедури. Якщо необхідно, кількість крапель можна збільшити.

При проведенні незначних операцій, таких як видалення стороннього тіла або зняття швів, закапувати по 1-2 краплі кожні 5-10 хвилин від 1 до 3 разів.

Для тривалої анестезії, що необхідна при таких операціях, як екстракція катаракти, закапувати по 1-2 краплі кожні 5-10 хвилин від 3 до 5 разів.

Слід зазначити, що місцева анестезуюча дія починається як правило через 30 секунд таможе тривати до 15 хвилин.

Побіч надія. Можуть виникати такі тимчасові симптоми, як поколювання, печіння та почервоніння кон’юнктиви. Рідко може розвинутися тяжка алергічна реакція негайного типу з боку рогівки, яка проявляється у формі гострого дифузного епітеліального кератиту з утворенням філаментів й/або відторгненням великих ділянок некротизованого епітелію. Також повідомлялося про дифузний набряк строми, десцеметит та ірит.

При офтальмологічному застосуванні місцевих анестетик ів дуже рідко може розвинутися системна інтоксикація, яка проявляється збудженням центральної нервової системиз її подальшим пригніченням.

Протипоказання. Гіпер чутливість до діючої речовини або будь-якого з компонентів препарату. Не застосовувати без нагляду лікаря.

Не призначати пацієнтам для самостійного застосування.

Черезте, що АЛКАЇН® містить бензалконію хлорид, препарат не слід застосовувати підчас носіння м’яких контактних лінз.

Передозування. При місцевому передозуванні АЛКАЇНом® необхідно вимити надлишок препарату з окатеплою водою.

Припояві ознак системної дії показане відповідне симптоматичне лікування.

Особливості застосування. АЛКАЇН® призначений тільки для місцевого застосування в око і не застосовується для ін’єкцій.

Тривале застосування місцевого очного анестетика може призвести до зменшення тривалості його дії, внаслідок чого для досягнення бажаного знеболюючого ефекту буде необхідно збільшувати кількість препарату. Збільшення кількості препарату можев подальшому призвести до інфікування рогівки та/або її помутніння, і як наслідок до втрати зору або перфорації рогівки.

Місцеві анестетики мають застосовуватися з обережністю у пацієнтів, хворих на епілепсію, та iз захворюваннями серцевої та респіраторної системи. Хворі наміастенію gravis є особливо чутливими до дії анестетик ів. У пацієнтів з низьким рівнем ацетилхолін естерази у плазмі й таких, що лікуються інгібіторамихолін естерази, існує високий ризик виникнення системних побічних ефектів при місцевому застосуванні анестетик ів групи складних ефірів. Пацієнтам слід порадити не торкатися очей і не терти їх, доки не пройде анестезія.

Уразі виникнення симптомів гіпер чутливості або відчуття подразнення в оці, що посилюється, застосування препарату слід припинити.

Для зменшення системної резорбції після застосування очних крапель слід вжити такі заходи:

заплющити очі на 2 хвилини;

затиснути пальцем слізний мішок на 2 хвилини.

Щоб уникнути забруднення кінчика крапельниці та розчину, необхідно дотримуватисьобережності і не торкатися повік та інших поверхонь кінчиком флакона-крапельниці.

Вагітність і лактація. Дослідження АЛКАЇНу® на вагітних жінках не проводилися, тому препарат має застосовуватися тільки тоді, коли користь для матері виправдовує можливий ризик для плода.

Не повідомлялося про небажані реакції у немовлят, яких годували молоком матерів, що отримували АЛКАЇН®. Не встановлено, чи виділяється АЛКАЇН® в грудне молоко людини, тому призначати АЛКАЇН® матерям, що годують груддю, потрібно з обережністю.

Впливна здатність керувати автомобілем і механізмами. Небажаний вплив на здатність керувати авто транспортом та механізмами невідомий. Проте оскільки після закапування очні краплі можуть викликати тимчасове затуманення зору, не слід керувати автомобілем або виконувати будь-які небезпечні роботи, доки зір не нормалізується.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Специфічна фармакодинамічна взаємодія АЛКАЇНу® зіншими препаратами не описана.

Оскільки відсутні дослідження щодо сумісності, не слід змішувати цей препарат з іншими лікарськими засобами.

Умовита термін зберігання. Зберігати в холодильнику при температурі 2-8°С у захищеному від світла місці. Термін придатності - 30 місяців. Термін придатності зазначений на упаковці після напису “Придатний до” (місяць/рік). Зберігати в місцях, недоступних для дітей.

Не використовувати препарат більше 1 місяця після першого відкриття флакона.

Після кожного використання слід щільно закривати флакон. Источник

Слід перевірити термін придатності препарату перед застосуванням. Не слід застосовувати розчин у разі його помутніння або зміни кольору.

Смотрите также: Цены на Алкаин в аптеках




На сайті також шукають: Граммидин, Зоксан-тз інструкція, Сомазина застосування, Карсил форте побічні дії, Корвалтаб протипоказання