Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

МЕЛАКСЕН®
Назва: МЕЛАКСЕН® | Шукати МЕЛАКСЕН® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Melatonin
Виробник: "Unipharm Inc.", США
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 3 мг № 6, № 12, № 24 у блістерах
Діючі речовини: 1 таблетка містить мелатонiну - 3.0 мг
Фармакотерапевтична група: Серотонінергічні препарати
Показання: Лікування порушень сну, безсоння, негативних наслідків стресових реакцій; полегшення адаптації при зміні часових поясів; лікування сезонних афективних розладів (зимова депресія).
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0660/01/01
Термін дії посвідчення: з 20.02.2004 до 20.02.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату МЕЛАКСЕН®
АТ код: H06А
Наказ МОЗ: 96 від 20.02.2004


Інструкція для застосування МЕЛАКСЕН®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

МЕЛАКСЕН®

(MELAXEN®)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: melatonin;N-[2-(5-метокси-1-Н-індол-5-іл) етил]ацетил амід;

основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою білого кольору, з рискою з одного боку таблетки;

склад: 1 таблетка містить мелатоніну 3 мг;

допоміжні речовини: мікрокристалічна целюлоза, кальцію фосфат, магніюстеарат, тальк, фармацевтична глазур, ізопропіловий спирт.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Препарати гормонів епіфізу (мелатонін).

Код АТС Н 06А А 01**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Мелатонін – гормон, що виробляється в організмі людини епіфізом і регулює добові ритми сну/неспання відповідно до зовнішнього добового ритму (пристосовуючись до зміни дня та ночі). При зменшенні кількості сонячного світла рівень мелатоніну зростає і навпаки. У дорослих людей протягом від 20 до 70 років ендогенна продукція мелатоніну знижується більш ніж на 37%. Застосування екзогенного мелатоніну у цей період допомагає при безсонні, полегшує адаптивні процеси при цілодобовій праці, нічних чергуваннях, частій зміні часових поясів. Крім снодійного ефекту, фізіологічна роль мелатонінуполягає у регулюванні секреції гормону росту і гонадотропіну. Він є сильним антиоксидантом; підвищує активність тимусу та імунної системи, протидієапоптозу.

Фармакокінетика. При внутрішньому застосуванні мелатонін абсорбується швидко і повністю, максимальна концентрація у сироватці крові досягається через 20 хвилин. Він легко проходить гістогематичні бар’єри, включно з ГЕБ і плацентою. Метаболізується печінкою у водорозчинну гідроксильну форму. Періоднапів виведення складає від 30 до 45 хвилин. Екскретується переважно з сечею.

Показання для застосування.

лікування порушень сну, безсоння, негативних наслідків стресових реакцій (особливо у пацієнтів похилого віку);

полегшення адаптації при зміні часових поясів;

лікування сезонних афективних розладів (зимова депресія).

Спосіб застосування та дози. При безсонні дорослим внутрішньо від½ до 2 таблеток за 30 - 40 хвилин перед сном, запиваючи водою. Для адаптації при зміні циркадних ритмів – по 1 - 2 таблетки раз на день о 18годині протягом одного тижня, починаючи прийом за 3 дні до авіа перельоту або переїзду.

Мелатонін не варто застосовувати у першій половині дня за умови яскравого денного освітлення.

Побічна дія. При застосуванні препарату можливі вранішня сонливість, помірні набряки (в перший тиждень лікування). При явищах алергічних реакцій (шкірний висип), порушеннях травлення (нудота), дисфорії (у пацієнтів з депресією), запамороченні, – прийом препарату треба припинити. Може виявляти незначну контрацептивну дію, порушення сексуальної функції.

Протипоказання. Індивідуальна надчутливість до препарату; період вагітності та лактації; значні порушення функції нирок; ауто імунні захворювання, лейкози, лімфома, мієлома.

Передозування. Передозування мелатоніну викликає сонливість іседацію. Серйозні токсичні явища не описані внаслідок швидкого виведення препарату з організму.

При випадковому передозуванні необхідно викликати блювання, промити шлунок. Подальше лікування симптоматичне.

Всi випадки передозування вимагають лiкарського нагляду.

Особливості застосування. Не рекомедується керувати автомото транспортом абоіншою складною технікою після прийому препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Мелатонін не можна застосовувати разом із антидепресантами – інгібіторами МАО та інгібіторами серотоніну через небезпеку розвитку порушень коронарного кровообігу, інсульту. Жінки, що отримують замісну гормональну терапію, перед застосуванням мелатоніну повинні проконсультуватися з лікарем.

Підсилює ефект седативних і пригнічуючих ЦНСзасобів, а також бета-блокаторів.

Ліки, що зменшують активність вітаміну В6, інгібують синтез мелатоніну у триптофан-серотонін-мелатоніновому циклі. До них відносяться пероральні контрацептиви, естроген, гідралазин, петльові діуретики, пеніциламін, теофілін. Бензодіазепіни викликають ензимну інгібіцію мелатоніну. Ізоніазид пошкоджує метаболізм вітаміну В6, обмежуючи синтезмелатоніну. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігають при температурі до 30°C, у недоступному для дітей, захищеному від світла місці. Термін придатності - 4 роки.

Смотрите также: Цены на Мелаксен в аптеках




На сайті також шукають: Продеп, Вес-норма інструкція, Застосування препарату Флора, Інструкція з використання Трентал, Показання для застосування Карніель, Метадол побічні дії, Стугерон протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Кромофарм