Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДИКЛОФЕНАК
Назва: ДИКЛОФЕНАК | Шукати ДИКЛОФЕНАК в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Diclofenac
Виробник: ВАТ "ХФЗ "Червона зiрка", м.Харків, Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0.05 г № 10, № 10х3 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 таблетка містить диклофенаку натрію - 0.05 г
Фармакотерапевтична група: Нестероїдні протизапальні препарати
Показання: Запальні та дегенеративні захворювання суглобів, позасуглобові прояви ревматизму, посттравматичний та післяопераційний набряк і запальний процес.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0708/01/01
Термін дії посвідчення: з 17.03.2004 до 17.03.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДИКЛОФЕНАК
АТ код: M01AB05
Наказ МОЗ: 140 від 17.03.2004


Інструкція для застосування ДИКЛОФЕНАК

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДИКЛОФЕНАК

(DICLOFENAC)

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назви: Diclofenac, натрієва сіль 2-[(2,6-дихлорфенил) аміно] –феніл оцтової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору з плоскою поверхнею, рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить диклофенаку натрію 0,05 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, целюлоза мікрокристалічна, цукор молочний, аеросил, кальцію стеарат .

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Не стероїдні протизапальні і протиревматичні препарати.

Код АТС М 01А В 05.

Фармакологічні властивості. Фармакодинамика. Має виражену протизапальну, болезаспокійливу, а також помірну жарознижувальну дію, механізм дії пов’язанийз інгібуванням синтезу простагландинів. Подавляє агрегацію тромбоцитів; при тривалому застосуванні надає десенсибілізуючу дію. Послабляє біль у стані спокою і при русі, ранкову скутість, припухлість суглобів, поліпшує їх функціональну здатність. При запальних процесах, що виникають після операцій ітравм, швидко полегшує як спонтанний біль, так і при русі.

Фармакокінетика. Диклофенак натрію швидко всмоктується в кров –максимальна концентрація в плазмі досягається через 1 – 2 години. Зв’язок збілками плазми крові понад 99 %. Добре проникає в тканини і синовіальну рідину, де його концентрація росте повільно, через 4 ч досягає більш високих значень, чим у плазмі. Їжа може сповільнювати швидкість усмоктування, не впливаючи найого повноту. Біодоступность близько 5 %.

Період напів виведення з плазми складає 1 – 2 години, із синовіальної рідини – 3 – 6 год. Близько 35 % виводиться у виді метаболітів з калом; близько 65 % - метаболізуєтсья в печінці і виводиться через нирки у вигляді неактивних похідних, близько 1 % - у незмінному виді.

Показання для застосування. Запальні захворювання суглобів: ревматоїднийартрит, ревматизм, анкілозируючий спондиліт, хронічний подагричний артрит. Дегенеративні захворювання: деформуючий остеоартрит, остеохондроз. Захворюванняпоза суглобних тканин: бурсит, тенденіт, ревматичні ураження м’яких тканин. Пост травматичні больові синдроми, після операційні болі, гострий напад подагри, дисменорея.

Спосіб застосування і дози. Дорослим і підліткам старше 15 років призначають, звичайно, по 25 – 50 мг 2 – 3 рази на день, іноді добову дозу збільшують до 100– 150 мг у 4 – 6 прийомів. Тривалість курсу лікування 40 днів. Курсова доза препарату від 3000 до 6000 мг.

Дітям у віці 6 – 14 років призначають 0,5 – 2 мг/кг маси тіла на добу в 2 – 3. При лікуванні ювенільного ревматоїдного артриту припустиме підвищення дози до 3 мг/кг/добу, що є максимальною добовою дозою для дітей.

Таблетки приймають під час чи після їди, не розжовуючи, запиваючи водою.

Побічна дія. Шлунково-кишкові розлади: нудота, анорексія, біль вепігастральній ділянці, метеоризм, запор, діарея. У деяких випадках, особливо при частому і тривалому застосуванні препарату, можливі ерозивно-виразкові поразки органів травлення з ознаками шлунково-кишкової кровотечі (дьогтеподібневипорожнення). Іноді можливі – головний біль, депресія і сонливість; гематурія, протеїнурія, нефротичний синдром, гостра ниркова недостатність. У поодиноких випадках можливі порушення системи кровотворення – тромбоцит опенія, анемія (внаслідок прихованих кровотеч з органів шлунково-кишкового тракту). Алергічні реакції (особливо у хворих, що страждають на бронхіальну астму) – шкірна висипка, бронхоспазм, еритема, свербіж.

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка і дванадцяти палої кишки уфазі загострення, захворювання печінки і нирок, вагітність (Ш триместр) ілактація, підвищена чутливість до препарату й іншим не стероїдним протизапальним засобам, бронхіальна астма, кропив’янка, гострий риніт та інші алергічні реакції, пов’язані з прийомом не стероїдних протизапальних засобів, порушення кровотворення неясного генезу, діти у віці до 6 років.

  Передозування. Симптоми: запаморочення, головний біль, запаморочення свідомості, у дітей – міоклонічні судоми, розлад ШКТ (нудота, блювання, болі в ділянці живота), розлад функцій пе-

чінки та нирок.

Лікування: промивання шлунка, активоване вугілля, симптоматична терапія, яка спрямована на усунення підвищення АД, порушення функції нирок, судоми, симптоми подразнення шлунково-кишечного тракту.

Особливості застосування. Диклофенак варто застосовувати тільки під спостереженням лікаря при одночасному лікуванні антикоагулянтами, кортикостероїд ними препаратами, “петльовими” діуретиками, антигіпертензивнимизасобами, метотрексатом, циклоспорином, пероральними противодіабетичнимипрепаратами, при хронічних чи рецидивіруючих диспепсичних симптомах: виразкової хвороби шлунка чи дванадцяти палої кишки в анамнезі; порушеннях функцій нирокі/чи печінки; артеріальної гіпертензії; хронічної серцевої недостатності; схильності до кровотеч. При тривалому лікуванні необхідно періодичне дослідження формули крові і функції печінки, аналіз калу на приховану кров. Не рекомендується керувати авто транспортом і працювати з механізмами.

  У перші 6 місяців вагітності таблетки повинні застосовуватися за суворими показаннями й у найменшому дозуванні за визначенням лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному прийомі диклофенак зменшує ефекти фуросеміду і гіпотензивних препаратів, підвищує концентрацію дигоксину вплазмі крові. Одночасний прийом з калійзберегаючими діуретиками може призвести до розвитку гіперкаліємії. При одночасному призначенні з іншими не стероїднимипротизапальними засобами чи кортикостероїд ними препаратами зростає ризик шлунково-кишкової кровотечі. Небажане сполучення диклофенаку з метотрексатом іциклоспорином. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей сухому, захищеному від світла, місці при температурі не вище 25 о С. Термін придатності - 3 роки.

Смотрите также: Цены на Диклофенак в аптеках




На сайті також шукають: Такстам, Леволет інструкція, Артифлекс застосування, Гепар композитум побічні дії, Трихопол протипоказання