Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ОКСАМЕТ
Назва: ОКСАМЕТ
Міжнародна непатентована назва: Oxymetazoline
Виробник: "IVAX Pharmaceuticals" s.r.o., Чеська Республіка
Лікарська форма: Спрей назальний
Форма випуску: Спрей назальний 0,05% по 10 мл у флаконах № 1
Діючі речовини: 10 мл спрею містять оксиметазоліну гідрохлориду - 0.005 г (що еквівалентно 0.0044 г оксиметазоліну)
Допоміжні речовини: Кислота борна, натрію тетраборату декагідрат, бензалконію хлорид, динатрію едетату дигідрат, вода очищена
Фармакотерапевтична група: Препарати, які стимулюють альфа- та альфа+бета-адренорецептори
Показання: Гострий риніт, запалення порожнини носа та ії придатків, гострий та хронічний ларингіт, катар євстахієвої труби; гіперемія слизових оболонок після операцій на верхніх дихальних шляхах тощо.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: Р.09.03/07388
Термін дії посвідчення: з 15.09.2003 до 15.09.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ОКСАМЕТ
АТ код: R01AA05
Наказ МОЗ: 230 від 25.05.2005


    Інструкція для застосування ОКСАМЕТ

    ІНСТРУКЦІЯ

    для медичного застосування препарату

    ОКСАМЕТ

    OXAMET

    Загальна характеристика:

    міжнародна назва: oxymetazoline;

    основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина, без кольору та запаху;

    склад:10 мл розчину містять 0,005 г оксиметазоліну гідро хлориду (що відповідає 0,0044 г оксиметазоліну);

    допоміжні речовини: кислота борна, натрію тетраборату дека гідрат, бензалконію хлорид, едетану динатрієвого дигідрат, вода очищена стерилізована.

    Форма випуску. Спрей назальний.

    Фармакотерапевтична група. Проти набрякові засоби для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики. Код АТС R01AA05.

    Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Оксиметазолін – цезасіб, який характеризується безпосередньою стимулюючою дією наальфа-адренергічні рецептори симпатичної нервової системи та відсутністю або мінімальною дією на бета-адренергічні рецептори. Дія на альфа-адренергічні рецептори викликає звуження розширених невеликих артерій з подальшим зменшенням набряку, гіперемії та ексудації, полегшуючи носове дихання. Крім того, спостерігається зменшення набряку, розширення вивідних каналів навколо носових пазух та євстахієвої труби, що сприяє виділенню секрету та попереджує осадження бактерій.

    Терапевтична дія, як правило, настає через 10 хвилин з моменту застосування та триває 6-8 годин.

    Фармакокінетика. Після застосування може спостерігатися всмоктуванняоксиметазоліну слизовою оболонкою носа, що може сприяти появі небажаних

    системних проявів. Дані щодо розподілу, метаболізму та виведенняоксиметазоліну в організмі людини не відомі.

    Показання для застосування. Гострий риніт унаслідок застуди, вазомоторний риніт, алергічний риніт, гайморит, катар євстахієвої труби, середній отит, дляполегшенння проведення риноскопії та інших діагностичних маніпуляцій в ділянці носоглотки.

    Спосіб застосування та дози. Санорин Окси 0,05 % спрей призначається дорослим і дітям старше 8 років.

    Призначають Санорин Окси по 1 дозі, 2-3 рази на добу, у кожну ніздрю. Інтервал між окремими дозами повинен бути не менше 6 годин. Препарат слід застосовувати (в т. ч. при лікуванні у дітей) не більше 7 днів. Якщо носовий хід звільниться раніше, лікування можна закінчити. Препарат можна приймати повторно тільки після припинення лікування на декілька днів.

    Суворо заборонено застосовувати (в т. ч. у дітям) дві дози препарату підряд. Одна доза відповідає 1 натисканню на дозатор.

    Побічна дія. При дотриманнірекомедованих доз пацієнти звичайно добре переносять лікування Санорином Окси.

    Певні небажані реакції, наприклад пекучий біль, сухість слизової оболонки носа та чихання, можуть інколи спостерігатися в особливо чутливих пацієнтів. У виняткових випадках – після закінчення дії препарату – може виникнути сильне відчуття закладеності носа. Дуже рідко можуть виникнути загальні реакції – внаслідок подразнення симпатичної нервової системи, на прикладнервозність, підвищене потіння, головний біль, тремтіння, тахікардія, серцебиття, гіпертензія. Внаслідок тривалого і частого застосування препарату може виникнути миттєвий застій та спричинений ліками риніт (rhinitismedicamentosa). Миттєвий застій характеризується почервонінням слизової оболонки носа з подальшим її набряком, звуженням носових ходів і резистентністю до наступних доз препарату. Тривале застосування препарту може призвести до ушкодження епітелію слизової оболонки з подальшим пригніченням циліарноїдіяльності, що може сприяти необоротному ушкодженню слизової оболонки з подальшою появою сухого риніту (rhinitis sicca).

    Протипоказання. Санорин Окси 0,05% спрей заборонено застосовувати для лікування дітей молодше 8 років. Препарат, крім того, заборонено застосовувати (в т. ч. дітям) у випадку відомої гіпер чутливості до активної речовини або будь-якої іншої складової препарату, а також у випадку сухих запалень слизової оболонки носа (rhinitis sicca).

    Передозування. У випадку передозування препарату можуть виникнути небажані системні симптоми, наприклад нервозність, підвищене потіння, головний біль, тремтіння, тахікардія, серцебиття, гіпертензія. Крім того, спостерігаються інші сиптоми передозування, наприклад нудота, ціаноз, підвищена температура, спазми, припинення серцевої діяльності, набряк легенів, а також розлади дихання та психічні розлади. Крім того, можна спостерігати пригнічення центральної нервової системи, що характеризується сонливістю, зниженням температури тіла, брадикардією, потінням, а також кризом, подібним до гіпотонічного, або зупинкою дихання та комою. У таких випадках рекомендується симптоматичне лікування. Ризик передозування збільшується у дітей, чутливість яких до негативної дії препарату вище, ніж у дорослих пацієнтів.

    Особливості застосування. Тривале застосування препарату може спричинити миттєву вазодилатацію, застій та медикаментозний риніт. Тому слід застосовувати препарат не довше 7 днів.

    Препарат не призначається для лікування хронічного риніту, за винятком загострення хвороби.

    Хворі з тяжкими захворюваннями серця та судин (серцева недостатність, підвищений тиск крові), розладами метаболізму (цукровий діабет, гіперфункція щитовидної залози), пухлиною надниркових залоз (феохромоцитома), гіпертрофією простати, а також хворі, які застосовують препарати для лікування психічних станів, що характеризуються надмірною тужливістю, депресією, або інші речовини, які підвищують тиск крові, можуть приймати препарат тільки за рекомендацією лікаря.

    Слід обережно застосовувати Санорин Окси увипадку одночасного лікування інгібіторами МАО та іншими ліками, які можуть спричинити гіпертензію.

    Поки недостатньо відомо, чи проникає оксиметазолін через плаценту і чи потрапляє в материнське молоко. Томуперед тим як призначати даний препарат вагітним і жінкам, які годують груддю, слід враховувати можливий ризик та ефект лікування і призначати препарат лише у виняткових випадках.

    Препарат не має негативного впливуна діяльність, що потребує підвищеної зосередженості (наприклад, керування транспортними засобами, зокрема машинами, висотні роботи).

    Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Підвищення тиску крові можна спостерігати при одночасному застосуванні препарату та інгібіторів МАО або трициклічних антидепресантів (навіть через декілька дібпісля їх застосування). Источник

    Умови та термін зберігання. Препарат зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі до 25 °С. Не заморожувати. Термін зберігання препарату – 2роки.





    На сайті також шукають: Корвалтаб, Здоровий сон інструкція, Мегаплекс застосування, Кука побічні дії, Салофальк протипоказання