Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

КАЛІЮ ЙОДИД
Назва: КАЛІЮ ЙОДИД | Шукати КАЛІЮ ЙОДИД в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Potassium iodide
Виробник: ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0,25 г № 10 у контурних безчарункових упаковках
Діючі речовини: 1 таблетка містить: калію йодиду 0,25 г
Допоміжні речовини: Магнію карбонат основний, натрію тіосульфат, кальцію стеарат, аеросил
Фармакотерапевтична група: Препарати, які містять йод
Показання: Гіпертеріоз, ендемічний зоб, підготування до операцій при виражених формах тіреотоксикозу.
Термін придатності: 4р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/6190/01/01
Термін дії посвідчення: з 04.04.2007 по 04.04.2012
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату КАЛІЮ ЙОДИД
АТ код: H03CA
Наказ МОЗ: 161 від 04.04.2007


Інструкція для застосування КАЛІЮ ЙОДИД

І Н С Т Р У К Ц І Я

для   медичного   застосування   препарату

КАЛІЮ   ЙОДИД

(Kalii  iodidum)


Загальна характеристика:

міжнародна назва: Potassium iodide;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору; допускається наявність вкраплень та мармуровості;

склад: калію йодид – 0,25 г;

допоміжні речовини: магнію карбонат основний, натрію тіосульфат, кальцію стеарат, аеросил.


Форма випуску.   Таблетки.


Фармакотерапевтична група.   Препарати йоду, що застосовуються при захворюваннях щитовидної залози. АТС Н 0ЗСА.


Фармакологічні властивості. При надходженні йодидів у клітини епітелію фолікула щитовидної залози під впливом ферменту йодид-пер оксидази відбувається окислення йоду з утворенням елементарного йоду, який включаєтся в молекулу тирозину. При цьому одна частина радикалів тирозину в тиреоглобуліні йодується. Йодовані радикали тирозину конденсуються в тиротрони, основними з яких виявляються тироксин (Т 4) та трийодтиронін (Т 3). Утворений комплекс тироніну та тиреоглобуліну виділяється, як депонована форма гормону щитовидної залози, у колоїд фолікула та зберігається в такому стані на протязі кількох днів або тижнів. При дефіциті йоду цей процес порушується. Калію йодид компенсує його дефіцит, сприяє відновленню порушеного синтезу тиреоїдних гормонів.

      Важливими властивостями калію йодиду виявляється його здатність попереджувати накопичення радіо активного йоду в щитовидній залозі та забезпечувати її захист від дії радіації.


Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо швидко всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Широко раз поділяється по всіх тканинах та рідинах організму. Виділяється переважно нирками.


Показання для застосування.   При гіпертиреозі, ендемічному зобі, для підготовки до операцій при виражених формах тиреотоксикозу; при запальних захворюваннях дихальних шляхів, бронхіальній астмі; при очних захворюваннях (катаракта, помутніння рогівки та скловидного тіла, крововиливи в оболонки очей), а також при грибкових ураженнях кон’юнктиви та рогівки. Профілактика та лікування ендемічного зобу; профілактика рецидиву зобу на період проведення комплексного лікування препаратами гормонів щитовидної залози.


Спосіб застосування та дози.  Внутрішньо, після їжі, запиваючи рідиною, по 50 - 200 мкг на день. Для профілактики   зобу: новонарожденим   та   дітям – 50 - 100 мкг;   підліткам та дорослим – 100-200 мкг; при вагітності та годуванні груддю – 150 - 200 мкг; для профілактики повторного росту зобу та після операції з приводу зобу – 100 - 200 мкг;   для лікування зобу: новонарожденним, дітям та підліткам – 50 – 200 мкг на   день.

      При загрозі надходження в організм радіо активного йоду для захисту від опромінення щитовидної залози призначают дорослим та дітям старше 2 років по 0,125 г 1 раз на день; дітям до 2 років – по 0,04 г на день. Таблетку роздрібнюють і дають з невеликою кількістью солодкого чаю. Препарат приймають щодня до зникнення загрози надходження радіо активного йоду в організм.


Побічна дія. Прояви йодизму: набряк слизової оболонки носа, кропивниця, набряк Квінке, еозинофілі я, шок. Можливі також тахікардія, дратівливість, порушення сну, підвищене потовиділення, діарея (у пацієнтів старше 40 років).

      В окремих випадках при застосуванні доз, що   перевищують 300 – 1000 мкг/добу, можливий розвиток гіпертиреозу (особливо у немолодих пацієнтів, за наявності вузлового або дифузного токсичного зобу); при високодозній терапії (більше 1 мкг/добу) може розвиватися спричинений йодом зоб та, відповідно, гіпотиреоз.


Протипоказання. Протипоказаний при туберкульозі легень, нефриті, нефрозі, фурункульозі, вугрових висипаннях, піодермії, геморагічному діатезі, кропивниці, підвищеній чутливості до йоду, вагітності, за винятком випадків загрози поступлення в організм радіо активних ізотопів йоду. У таких   випадках   одночасно   з калію йодидом (0,125 г) призначають калію перхлорат (0,75 г). Виражений гіпертиреоз, латентний гіпертиреоз (при застосуванні доз, які перевищують 150 мкг/добу), токсична аденома, вузловий або дифузний токсичний зоб (при застосуванні в дозах 300-1000 мкг/добу), герпетиформний дерматит  (хвороба Дюринга).


Передозування. Можливий розвиток гіпертиреозу.


Особливості застосування. На фоні терапії у пацієнтів з нирковою недостатністю можливий розвиток гіперкаліємії. Профілактичне застосування препарату в разі недостатності йоду необхідно продовжувати   в період вагітності.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.   При одночасній високодозній терапії йодом та калій зберігаючи ми діуретиками можливий розвиток гіперкаліємії, з препаратами літію – розвиток зобу та гіпотиреозу. Перхлорат та тіоціонат конкурентно гальмують поглинання йоду щитовидною залозою, а ТТГ – стимулює.


Умови та термін зберігання. Зберігають в сухому, захищеному від світла місці.

Термін придатності - 4 роки.


Умови відпуску. Без рецепта.


Упаковка.   По 10 таблеток   в контурних без чарункових   упаковках.


Виробник.   ВАТ “Монфарм” Источник


Адреса. Україна, Черкаська обл., м. Монастирище, вул. Заводська, 8.


Смотрите также: Цены на Калия йодид в аптеках




На сайті також шукають: Урсосан, Сульфацил інструкція, Оспамокс застосування, Папазол побічні дії, Циклодол протипоказання