Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДЕПО-ПРОВЕРА®
Назва: ДЕПО-ПРОВЕРА® | Шукати ДЕПО-ПРОВЕРА® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Medroxyprogesterone
Виробник: Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В., Бельгія
Лікарська форма: Суспензія
Форма випуску: Суспензія стерильна водна, 150 мг/мл по 1 мл у флаконах, у заповнених шприцах
Діючі речовини: 1 мл суспензії містить 150 мг медроксипрогестерону ацетату
Допоміжні речовини: Полісорбат 80, метилпарагідроксибензоат (Е 218), пропілпарагідроксибензоат (Е 216), макрогол 3350, натрію хлорид, вода для ін’єкцій.
Фармакотерапевтична група: Препарати, які застосовуються для лікування онкологічних захворювань
Показання: Прогестоген: для контрацепції.Депо-Провера® є засобом довготривалої контрацепції, придатним для застосування у жінок, яких було відповідним чином проінформовано відносно можливості виникнення менструальних розладів і потенційної затримки відновлення повної фертильності.Також Депо-Провера® може бути застосований для короткотривалої контрацепції за наступних обставин: для партнерок чоловіків, які перенесли вазектомію, для захисту до появи ефекту вазектомії; у жінок, імунізованих проти краснухи, для попередження вагітності протягом періоду активності вірусу; у жінок, які очікують на стерилізацію.У зв’язку з тим, що втрата мінеральної щільності кісток (МЩК) може виникнути у жінок будь-якого віку, які тривалий час застосовують ін’єкції Депо-Провера®, при призначенні препарату необхідно розглянути співвідношення ризик/користь з урахуванням зменшення мінеральної щільності кісток, що відбувається протягом періоду вагітності та/або годування груддю.Дуже важливо надати потенційним пацієнткам адекватні пояснення стосовно довготривалої дії препарату, можливих побічних ефектів і неможливості негайного усунення наслідків дії кожної ін’єкції, а також докласти усіх зусиль для того, щоб переконатись, що кожна пацієнтка одержала необхідні рекомендації, які дають їй можливість повністю зрозуміти ці пояснення. Відповідно до належної клінічної практики, перед призначенням Депо-Провера® і через відповідні проміжки часу слід провести загальний медичний огляд, а також гінекологічне обстеження.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/11244/01/01
Термін дії посвідчення: з 13.12.2010 по 13.12.2015
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДЕПО-ПРОВЕРА®
АТ код: G03AC06
Наказ МОЗ: 1095 від 13.12.2010


Інструкція для застосування ДЕПО-ПРОВЕРА®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДЕПО-ПРОВЕРА®

(DEPO-PROVERA®)



Склад:

діюча речовина: medroxyprogesterone;

1 мл суспензії містить 150 мг медроксипрогестерону ацетату;

допоміжні речовини: полісорбат 80, метилпарагідроксибензоат (Е 218), пропіл парагідроксибензоат (Е 216), макрогол 3350, натрію хлорид, вода для ін’єкцій.


Лікарська форма. Суспензія стерильна водна.


Фармакотерапевтична група. Гормональні контрацептиви для системного застосування. Гестагени. Код АТС G03A C06.


Клінічні характеристики.

Показання.

Прогестоген: для контрацепції.

Депо-Провера® є засобом довго тривалої контрацепції, придатним для застосування у жінок, яких було відповідним чином проінформовано відносно можливості виникнення менструальних розладів і потенційної затримки відновлення повної фертильності.

Також Депо-Провера® може бути застосований для короткотривалої контрацепції за наступних обставин:

− для партнерок чоловіків, які перенесли вазектомію, для захисту до появи ефекту вазектомії;

− у жінок, імунізованих проти краснухи, для попередження вагітності протягом періоду активності вірусу;

  • у жінок, які очікують на стерилізацію.

У зв’язку з тим, що втрата мінеральної щільності кісток (МЩК) може виникнути у жінок будь-якого віку, які тривалий час застосовують ін’єкції Депо-Провера®, при призначенні препарату необхідно розглянути співвідношення ризик/користь з урахуванням зменшення мінеральної щільності кісток, що відбувається протягом періоду вагітності та/або годування груддю.

Дуже важливо надати потенційним пацієнткам адекватні пояснення стосовно довго тривалої дії препарату, можливих побічних ефектів і неможливості негайного усунення наслідків дії кожної ін’єкції, а також докласти усіх зусиль для того, щоб переконатись, що кожна пацієнтка одержала необхідні рекомендації, які дають їй можливість повністю зрозуміти ці пояснення. Відповідно до належної клінічної практики, перед призначенням Депо-Провера® і через відповідні проміжки часу слід провести загальний медичний огляд, а також гінекологічне обстеження.

Протипоказання.   Застосування препарату Депо-Провера® протипоказане пацієнткам з відомою підвищеною чутливістю до медроксипрогестерону ацетату або до інших компонентів препарату.

Депо-Провера® не слід застосовувати під час вагітності як для діагностики, так і для лікування.

Застосування Депо-Провера® у якості контрацептива у наведеному вище дозуванні протипоказане при наявності підтверджених або підозрюваних гормонозалежних злоякісних пухлин молочної залози або статевих органів, а також при тяжких порушеннях функції печінки.

При призначенні у якості моно терапії чи в комбінації з естрогенами препарат Депо-Провера® не слід застосовувати пацієнткам з патологічною матковою кровотечею, доки не буде з’ясований діагноз і не буде виключена можливість наявності злоякісних пухлин статевих шляхів.


Спосіб застосування та дози.

Щоб упевнитися, що доза, яка застосовується, являє собою однорідну суспензію препарату Депо-Провера®, стерильну водну суспензію Депо-Провера® слід ретельно збовтати безпосередньо перед застосуванням.

Дози потрібно вводити шляхом глибокої внутрішньом’язової ін’єкції. Слід бути впевненими у тому, що депо-ін’єкція проведена у м’язову тканину, бажано у великий сідничний м’яз, але також можна використати інші м’язи, наприклад, дельтоподібний.

Перед проведенням ін’єкції слід очистити місце ін’єкції, використовуючи для цього стандартні методи.

Дорослі

Перша ін’єкція: для забезпечення протизаплідної дії протягом першого циклу застосування слід провести ін’єкцію 150 мг препарату внутрішньом’язово протягом перших п’яти діб нормального менструального циклу. Якщо ін’єкція була проведена згідно з цією інструкцією, застосування додаткових контрацептивних засобів не потрібне.

Після пологів: для збільшення впевненості, що пацієнтка не є вагітною на час першого застосування препарату, ін’єкцію слід здійснити протягом 5 днів після пологів, якщо жінка не годує груддю.

Існують дані, які вказують на те, що у жінок, які застосовують Депо-Провера® безпосередньо у післяпологовий період, може виникнути тривала і тяжка кровотеча. З цієї причини у післяпологовий період препарат слід застосовувати з обережністю. Жінок, які вирішили застосовувати препарат безпосередньо після пологів або після переривання вагітності, слід проінформувати про підвищений ризик виникнення тяжкої або тривалої кровотечі. Лікарям потрібно нагадати, що у жінок, які не годують груддю, овуляція може відбуватися вже на 4 тиждень після пологів.

Якщо жінка після пологів буде годувати дитину груддю, першу ін’єкцію слід проводити не раніше, ніж через 6 тижнів після пологів, коли ферментативна система новонародженого повніше розвинута. Подальші ін’єкції слід проводити з інтервалами у 12 тижнів.

Наступні дози: слід застосовувати з інтервалом у 12 тижнів, однак якщо ін’єкцію вводять не пізніше ніж через 5 днів після цього часу, додаткові заходи контрацепції не потрібні (наприклад, бар’єрні). (Примітка: для партнерок чоловіків, які перенесли вазектомію, може бути необхідна друга ін’єкція 150  мг препарату внутрішньом’язово через 12 тижнів після першої. Це може бути необхідним для невеликої кількості пацієнток, у партнерів яких   кількість сперматозоїдів не впала до нуля). Якщо з будь-якої причини час від проведення попередньої ін’єкції перевищує 89 днів (12 тижнів і 5 днів), перед наступною ін’єкцією слід виключити вагітність, а пацієнтці слід застосовувати додаткові заходи контрацепції (наприклад, бар’єрні) протягом 14 днів після проведення цієї наступної ін’єкції.

Пацієнти літнього віку: не застосовується.


Побічні реакції.

Під час проведення великого клінічного дослідження, у якому брали участь понад 3900 жінок, які застосовували Депо-Провера® протягом 7 років, повідомлялося про наведені нижче побічні ефекти.

Інфекції та інфікування. Вагініт, інфекції сечостатевих шляхів.

Розлади з боку кровотворної системи. Анемія, дискразія крові.

Розлади метаболізму і обміну речовин. Затримка рідини, зміна маси тіла.

Розлади з боку психічної системи. Зменшення лібідо або аноргазмія, безсоння, депресія, сонливість, зміни апетиту.

Розлади з боку нервової системи. Судоми, запаморочення, головний біль, нервозність, парестезія, синкопе, параліч, параліч обличчя.

Розлади з боку судинної системи. Тромбоемболія, припливи, легенева емболія, варикоз вен, тромбофлебіт, тромбоз глибоких вен.

Розлади з боку травного тракту. Біль або дискомфорт у животі, метеоризм, нудота, здуття, порушення з боку шлунково-кишкового тракту, ректальна кровотеча.

Розлади з боку гепатобіліарної системи. Розлад функції печінки, жовтяниця.

Розлади з боку шкіри і підшкірної тканини. Вугри, алопеція, гірсутизм, свербіж, висипання, кропив’янка, відсутність росту волосся, меланодермія, хлоазма, склеродермія.

Розлади з боку опорно-рухового апарату. Артралгія, біль у спині, судоми ніг.

Розлади з боку репродуктивної системи і молочних залоз. Дисфункціональні маткові кровотечі, аменорея, лейкорея, біль у ділянці таза, тривала ановуляція, галакторея, мастодинія, болючість молочних залоз, кісти піхви, диспареунія, зміни розміру грудей, вузли молочних залоз, кровотеча з сосків, затримка лактації, самопочуття, як під час вагітності, відсутність повернення фертильності, гіперплазія матки, дисменорея, можливість розвитку ерозії шийки матки.

Загальні розлади і розлади в місці введення. Реакції гіпер чутливості (наприклад, анафілаксія і анафілактоїдні реакції, ангіо невротичний набряк), втомлюваність, астенія, реакції у місці введення, пірексія, слабкість, біль у грудях, алергічні реакції, диспное,   спрага, дисфонія, біль у місці ін’єкції, абсцес у місці ін’єкції, набряк пахв.

Особливості результатів обстеження. Зменшення толерантності до глюкози, втрата мінеральної щільності кісток.

У пост маркетинговий період відзначалися рідкі випадки остеопорозу, включаючи повідомлення про переломи внаслідок остеопорозу у пацієнтів, які одержували препарат Депо-Провера®.


Передозування. Не вимагаються ніякі спеціальні заходи, окрім припинення терапії.

Застосування у період вагітності та годування груддю.

Препарат протипоказаний вагітним жінкам.

Лікарям необхідно перевірити пацієнток на наявність вагітності перед проведенням першої ін’єкції Депо-Провера®, а також у разі якщо проведення будь-якої наступної ін’єкції було відкладено на понад 89 днів (12 тижнів і 5 днів).

Діти, народжені внаслідок випадкової вагітності, що наставала через 1-2 місяці після ін’єкції Депо-Провера® , мали вищий ризик народження з низькою масою тіла, що у свою чергу пов’язано з більш високим ризиком неонатальної смертності. Відповідний ризик низький, тому що такі вагітності є рідкісними.

Діти, які зазнали впливу медроксипрогестерону ацетату in utero, за якими спостерігали до настання пубертатного періоду, розвивалися без проявів будь-яких побічних ефектів на стан здоров’я, включаючи фізичний, інтелектуальний, статевий або соціальний розвиток.

Медроксипрогестерону ацетат та/або його метаболіти виділяються у грудне молоко, але немає даних, які дозволяють вважати, що це становить небезпеку для дитини. Діти, які зазнавали впливу медроксипрогестерону через грудне молоко, обстежувались на предмет   ефекту препарату на розвиток та поведінку достатевого дозрівання. Не було виявлено жодних побічних ефектів.

Діти. Відсутня достатня кількість клінічних даних щодо застосування препарату Депо-Провера® у дітей.

Особливості застосування.

Попередження

Втрата мінеральної щільності кісток: застосування ін’єкції Депо-Провера® зменшує рівень естрогенів у сироватці крові і пов’язане зі значною втратою мінеральної щільності кісток через відомий вплив дефіциту естрогенів на систему відновлення кісток. Втрата кістками мінералів збільшується при тривалому застосуванні препарату і має принаймні частково оборотний характер при припиненні застосування ін’єкцій Депо-Провера® і підвищенні продукції естрогенів яєчниками.

Втрата МЩК особливо стосується молодих жінок з критичними періодами для росту кісткової тканини. Невідомо, чи призведе застосування ін’єкцій Депо-Провера® у молодих жінок до зменшення піку кісткової маси і зростання ризику виникнення переломів унаслідок остеопорозу у зрілому віці.

Дослідження з метою з’ясування, чи носить процес втрати МЩК оборотний характер у дівчат-підлітків, тривають. У жінок будь-якого віку, які бажають продовжувати застосування препарату більше 2 років, слід ретельно зважити можливі користь і ризик застосування.

Для лікування жінок, які мають медичні або пов’язані зі способом життя фактори ризику виникнення остеопорозу (наприклад, метаболічні захворювання кісток, хронічний алкоголізм або паління, неврастенічна анорексія, випадки остеопорозу в родинному анамнезі або застосування медикаментів, що спричиняють втрату кісткової маси, таких як антиконвульсанти або кортикостероїди), слід рекомендувати інші методи контрацепції, оскільки застосування ін’єкцій Депо-Провера® може бути додатковим фактором ризику у таких осіб. Також слід пам’ятати про необхідність достатньої кількості кальцію і вітаміну D у добовому раціоні жінок, які застосовують препарат.

Розлади менструального циклу: застосування препарату Депо-Провера® зазвичай спричиняє порушення менструального циклу. Останні включають аменорею (відзначають до 30 % жінок протягом перших 3 місяців застосування препарату, до 55 % жінок протягом 12 місяців і до 68 % жінок протягом 24 місяців); нерегулярні кровотечі і кров’янисті виділення; тривалі (> 10 днів) випадки кровотечі (до 33 % жінок у перші три місяці застосування, до 12 % жінок на 12-й місяць). Рідко трапляються випадки тривалої тяжкої кровотечі. Відомо, що випадки тривалої або тяжкої кровотечі, що потребують лікування, можуть трапитися у 0,5-4 випадках на 100 пацієнто-років застосування. Якщо патологічні кровотечі продовжуються або стають тяжкими, слід провести відповідне дослідження з метою виключення органічної патології та, у разі необхідності, провести відповідне лікування. Надмірну або тривалу кровотечу можна контролю вати шляхом додаткового одночасного призначення низької дози естрогенів (30 мікро грамів естрогенів) у вигляді комбінованих оральних контрацептивів у формі таблеток або у вигляді естроген замісної терапії, такої як кон’югований кінський естроген (0,625-1,25 мг на день). Терапію естрогенами можна повторити протягом 1-2 циклів. Довготривалий одночасний прийом разом з естрогенами не рекомендований.

Відновлення фертильності: немає доказів того, що Депо-Провера® спричиняє постійну відсутність фертильності (безпліддя). Вагітність може настати вже через 14 тижнів після проведення попередньої ін’єкції, проте у клінічних дослідженнях середній термін відновлення овуляції становив 5,3 місяця після останньої ін’єкції. Жінку слід проінформувати про те, що існує можливість затримки відновлення повної фертильності, яка не залежить від тривалості попереднього застосування препарату, однак 83 % жінок можуть очікувати настання зачаття протягом 12 місяців від першої «пропущеної» ін’єкції (тобто 15 місяців після останньої проведеної ін’єкції). Середній термін настання зачаття становив 10 місяців (від 4 до 31) після останньої ін’єкції.

Ризик виникнення раку: довготривалі спостереження у випадках контрольованого застосування препарату Депо-Провера® не показали загального збільшення ризику виникнення раку яєчників, печінки або шийки матки, та виявили довготривалий захисний ефект, який полягає у зменшенні ризику виникнення раку ендометрію у популяції, яка застосовує препарат. Мета-аналіз 54 епідеміологічних досліджень у 1996 році повідомляв про незначне збільшення відносного ризику виникнення раку молочної залози, що був діагностований у жінок, які використовують гормональні контрацептиви. Збільшення ризику виникнення раку, що спостерігалося, можна пояснити ранньою діагностикою раку молочної залози у жінок, які використовують гормональні контрацептиви, біологічними ефектами або комбінацією обох цих факторів. Додаткові випадки раку молочної залози, діагностовані у жінок, які постійно застосовують гормональні контрацептиви, або у жінок, які їх застосовували протягом останніх 10 років, переважно локалізовані у молочній залозі, порівняно з жінками, які ніколи не застосовували гормональні контрацептиви.

Рак молочної залози рідко виникає у жінок віком до 40 років, незалежно від того, користуються вони гормональними контрацептивами чи ні.

Результати мета-аналізу застосування прогестогену у вигляді ін’єкцій (1,5 % даних) і прогестогену у формі таблеток (0,8 % даних) не були значущими, хоча не підтведжено, що вони відрізняються від інших гормональних контрацептивів. У той час як фоновий ризик виникнення раку молочної залози збільшується з віком, підвищена кількість діагностованих випадків   раку молочної залози у жінок, які приймають препарат у теперішній час, або які нещодавно приймали прогестоген у формі ін’єкцій, є невеликою по відношенню до загального ризику виникнення раку молочної залози, і, можливо, подібною до ризику при застосуванні комбінованих оральних контрацептивів. Однак, для прогестогену у ін’єкціях дані основані на значно меншій популяції користувачів (менше 1,5 % даних) і є менш вирішальними, ніж дані, отримані для комбінованих оральних контрацептивів. Виходячи із цих даних, неможливо встановити, чи це є результатом ранньої діагностики раку молочної залози у жінок, які коли-небудь застосовували препарат, чи завдяки біологічному ефекту гормональних контрацептивів, або завдяки комбінації обох причин.

Найважливішим фактором ризику виникнення раку молочної залози у пацієнток, які застосовували ін’єкції прогестогену, є вік, у якому жінки припиняли застосування ін’єкцій прогестогену; чим старше був вік, у якому припинялося застосування препарату, тим більше випадків діагностування раку молочної залози спостерігалося. Тривалість застосування препарату менш важлива, і підвищений ризик поступово зникає протягом наступних 10 років після припинення застосування ін’єкцій прогестогену, тобто немає підвищення ризику через 10 років.

Дані вказують, що порівняно з жінками, які ніколи не застосовували препарат, ризик виникнення раку серед 10 000 жінок, які застосовували ін’єкції прогестогену протягом 5 років, але припинили застосування у віці до 20 років, є набагато меншим, ніж один додатковий випадок діагностування раку молочної залози протягом 10 років після прийому. Для жінок, які припинили застосування препарату у віці до 30 років після 5 років застосування ін’єкцій прогестогену, ризик оцінюють на рівні 2-3 додаткових випадків (додатково до 44 випадків виникнення раку молочної залози на 10 000 жінок цієї вікової групи, які ніколи не застосовували гормональні контрацептиви). Для тих, хто припинив застосування у віці до 40 років після 5 років застосування,   ризик оцінюють на рівні 10 додаткових випадків, що були діагностовані протягом наступних 10 років (додатково до 160 випадків виникнення раку молочної залози на 10 000 жінок цієї вікової групи, які ніколи не застосовували гормональні контрацептиви).

Важливо інформувати пацієнток, що застосування всіх гормональних протизаплідних засобів призводить до незначного збільшення ризику виникнення раку молочної залози порівняно з тими особами, які не застосовують гормональні контрацептивні засоби, але цю інформацію потрібно зважити відносно відомих переваг.

Збільшення маси тіла: існує тенденція до збільшення маси тіла у жінок, які застосовують препарат Депо-Провера®. Дослідження показали, що протягом перших 1-2 років застосування середнє збільшення маси тіла становить 5-8 фунтів (приблизно 2,5-4 кг). У жінок, які приймають препарат протягом 4-6 років, середнє збільшення маси тіла становить 14-16,5 фунтів (приблизно 7-8 кг). Встановлено, що збільшення маси тіла є результатом збільшення маси жирової тканини і не є вторинним проявом анаболічного ефекту або затримки рідини.

Анафілаксія: було отримано незначну кількість повідомлень про випадки анафілактичних реакцій.

Тромбоемболічні розлади: якщо у пацієнтки під час застосування препарату Депо-Провера® виникають емболія легеневої артерії, цереброваскулярні розлади або ретинальний тромбоз, застосування препарату потрібно припинити. Стан пацієнток з тромбоемболією або коронарними васкулярними порушеннями необхідно ретельно оцінити до застосування препарату Депо-Провера®.

Психічні порушення: пацієнткам з випадками ендогенної депресії в анамнезі слід перебувати під ретельним наглядом. Під час терапії препаратом Депо-Провера® деякі пацієнти можуть скаржитися на депресію передменструального типу. У жінок у пост менопаузі (віком 65 років і старше) при застосуванні Депо-Провера® було відзначено збільшення ризику можливого розвитку деменції і помірних когнітивних порушень.

Утворення абсцесу: як і для будь-якої внутрішньом’язової ін’єкції, особливо якщо вона була виконана неправильно, існує ризик утворення абсцесу у місці проведення ін’єкції. Виникнення абсцесу може потребувати медичного та/або хірургічного втручання.

Застереження

Наявність в анамнезі або виникнення наступних станів потребує особливої уваги та відповідних обстежень: мігрень або незвичний сильний головний біль, гострі порушення зору будь-якого виду, патологічні зміни функції печінки або гормонального балансу, також може спостерігатися деяка затримка рідини в організмі, тому препарат слід призначати з обережністю хворим із захворюваннями, перебіг яких може погіршуватися внаслідок затримки рідини (наприклад, епілепсія, мігрень, астма, порушення функції серця або нирок).

Рандомізовані проспективні дослідження тривалого застосування комбінованої естроген/прогестинової терапії жінок у пост менопаузі виявили збільшення ризику таких серцево-судинних захворювань як інфаркт міокарда, хвороби коронарних судин, інсульт і венозний тромбоз. До початку гормональної терапії слід детально зібрати медикаментозний і родинний анамнез. Огляд хворих перед початком лікування і протягом застосування препарату повинен включати вимірювання артеріального тиску, дослідження молочних залоз, органів черевної порожнини і малого тазу, в тому числі цитологічне дослідження шийки матки. Зниження толерантності до глюкози може спостерігатися у деяких пацієнток під час лікування прогестогенами. Механізм цього зниження незрозумілий. З цієї причини за пацієнтами, хворими на цукровий діабет, слід ретельно спостерігати під час отримання   терапії прогестогенами.

Повідомлялося про поодинокі випадки тромбоемболії при застосуванні препарату Депо-Провера®, але причинний зв'язок не був встановлений.

Вивчення впливу медроксипрогестерону ацетату на метаболізм ліпідів не виявило чіткої взаємодії. Під час досліджень спостерігалося як збільшення, так і зменшення рівня загального холестерину, три гліцеридів та холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Застосування Депо-Провера® пов’язано зі зменшенням на 15-20 % рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності у сироватці крові (ЛПВЩ), що може захистити жінку від кардіоваскулярних порушень. Клінічні наслідки цього спостереження невідомі. До застосування препарату необхідно розглянути можливість підвищеного ризику виникнення ішемічної хвороби серця.

Лікарям необхідно ретельно обміркувати застосування Депо-Провера® у хворих, у яких нещодавно виникла трофобластична хвороба, поки рівні хор іонічного гонадотропіну людини не повернулися до нормальних.

Лікарям повинні бути обізнані з тим, що потрібно попередити патогістолога про застосування пацієнткою Депо-Провера®, якщо надається для дослідження ендометріальна або ендоцерві кальна тканина.

Застосування Депо-Провера®може впливати на результати деяких лабораторних тестів, включаючи рівень гонадотропінів (знижений), рівень прогестерону у плазмі крові (знижений), рівень прегнандіолу в сечі (знижений), рівень естрогенів у плазмі крові (знижений), рівень кортизолу в плазмі крові (знижений), тест толерантності до глюкози, тест з метирапоном, функціональні печінкові тести (можуть бути підвищені), тести на функцію щитовидної залози (рівень зв’язування йоду протеїнами може бути підвищеним та рівень поглинання Т 3 може зменшуватися). Показники коагулограми для протромбіну (Фактор ІІ)   і Фактори VII, VIII, IX і X можуть зростати.

Рекомендації щодо збору анамнезу і проведення огляду хворих.

До початку гормональної терапії слід детально зібрати медикаментозний і родинний анамнез. Огляд хворих перед початком лікування і протягом застосування препарату має включати вимірювання артеріального тиску, дослідження молочних залоз, органів черевної порожнини і малого таза, в тому числі   цитологічне дослідження шийки матки.


Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або   роботі з іншими механізмами. Вплив медроксипрогестерону ацетату на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або   роботі з іншими механізмами системно не оцінювався, але слід врахувати імовірність таких побічних реакцій як запаморочення, астенія, сонливість (див. розділ «Побічні реакції»).


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Одночасне застосування аміноглютетиміду з Депо-Провера® може значно зменшити біодоступність останнього.

Про випадки взаємодії з іншими лікарськими засобами повідомлялося рідко (включаючи оральні антикоагулянти), але причини такої взаємодії не були визначені. Можливість взаємодії слід прийняти до уваги у пацієнток, для лікування яких одночасно застосовують інші лікарські засоби.

Кліренс медроксипрогестерону ацетату приблизно дорівнює швидкості печінкового кровообігу. Завдяки цьому факту малоймовірно, що препарати, які індукують ензими печінки, будуть значно впливати на кінетику медроксипрогестерону ацетату. Тому не рекомендується корекція дози у пацієнток, які приймають препарати, відомі своїм впливом на печінкові метаболізуючі ферменти.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Медроксипрогестерону ацетат (МПА) є синтетичною молекулою прогестину (структурально подібна до ендогенного гормона прогестерону) і впливає на ендокринну систему:

  • пригнічує гонадотропіни гіпофіза (фолікулостимулювальний і лютеїнізуючий гормони);

  • зменшує рівні адренокортикотропного гормона і гідрокортизону в крові;

  • зменшує рівень циркулюючого тестостерону;

  • зменшує рівень циркулюючого естрогену (внаслідок пригнічення фолікулостимулювального гормона та ензиматичної індукції редуктази печінки, яка збільшує кліренс тестостерону з подальшим зменшенням конверсії андрогенів у естрогени).

Результати таких властивостей препарату виявляються в чисельних фармакологічних ефектах. При застосуванні для контрацепції внутрішньом’язова ін’єкція МПА, що вводиться в рекомендованій дозі кожні 3 місяці, пригнічує секрецію гонадотропінів, які попереджують дозрівання фолікулів, і овуляцію, що спричиняє потоншення ендометрія.

Зміни мінеральної щільності кісток у дорослих жінок. При проведенні контрольованого клінічного дослідження ін’єкцій Депо-Провера® у дорослих жінок (внутрішньом’язово по 150  мг) протягом 5 років продемонстровано, що МЩК хребців і стегна знижується в середньому на 5-6 % порівняно з відсутністю значних змін МЩК у контрольній групі. Зменшення МЩК було більш вираженим протягом перших двох років застосування препарату і меншим протягом наступних років. У середньому зміни МЩК у поперекових хребцях становили –2,86 %,  −4,11 %, −4,89 %, −4,93 % і –5,38 % після 1, 2, 3, 4 та 5 років застосування препарату відповідно. Середні значення зменшення МЩК усієї стегнової кістки та її шийки були подібними. Для з’ясування подальших деталей зверніться до даних, наведених у таблиці 1.

Після припинення застосування ін’єкцій Депо-Провера® (внутрішньом’язово по 150 мг), протягом дворічного періоду спостерігалося часткове відновлення мінеральної щільності кісток порівняно з вихідними значеннями. Триваліше застосування препарату супроводжується меншою швидкістю відновлення МЩК.

Таблиця 1. Середній відсоток змін порівняно з вихідними значеннями у мінеральній щільності кісток скелету у дорослих через 5 років застосування препарату Депо-Провера® 150 мг в/м і через 2 роки після припинення застосування або через 7 років спостереження (контрольна група).


Час вивчення Хребці

Стегно в цілому

Шийка стегна


Депо-Провера Контроль Депо-Провера Контроль Депо-Провера Контроль
5 років* n=33
−5,38 %
n=105
0,43 %
n=21
−5,16 %
n=65
0,19 %
n=34
−6,12 %
n=106
−0,27 %
7 років** n=12
−3,13 %
n=60
0,53 %
n=7
−1,34 %
n=39
0,94 %
n=13
−5,38 %
n=63
−0,11 %

* Група лікування складалася з жінок, які отримували ін’єкції Депо-Провера® для контрацепції протягом 5 років; контрольна група складалася з жінок, які не застосовували гормональні контрацептиви протягом цього періоду.

**Група лікування складалася з жінок, які отримували ін’єкції Депо-Провера® для контрацепції протягом 5 років, а після припинення застосування за ними проводилося спостереження протягом 2 років; контрольна група складалася з жінок, які не застосовували гормональні контрацептиви протягом 7 років.

Фармакокінетика. Медроксипрогестерону ацетат (МПА) для парентерального застосування є гестагенним стероїдом тривалої дії. Довготривала дія є результатом його повільної адсорбції з місця ін’єкції. Одразу після проведення ін’єкції 150 мг/мл МПА рівень препарату у плазмі становив 1,7±0,3 нмоль/л. Через два тижні цей рівень становив 6,8±0,8 нмоль/л. Концентрація зменшується до початкового рівня наприкінці 12-го тижня. При нижчих дозах рівні МПА у плазмі прямо залежать від величини введеної дози. Не було виявлено накопичення з часом у сироватці крові. МПА елімінується з фекаліями та сечею. Період напів виведення з плазми становить близько 6 тижнів після однієї внутрішньом’язової ін’єкції. Повідомлялося про щонайменше 11 метаболітів. Всі вони екскретуються з сечею, деякі, але не всі, кон’юговані.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: суспензія білого кольору.

Термін придатності.  5 років.

Умови зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 25  С. Не заморожувати.

Упаковка. По 1 мл суспензії у флаконі або у заповненому шприці, по 1 флакону або шприці в коробці з маркуванням українською мовою.

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник. Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н. В., Бельгія / Pfizer Manufacturing Belgium N.V., Belgium. Источник

Місцезнаходження. Ріджксвег, 12, 2870 Пурс, Бельгія / Rijksweg 12, 2870 Puurs, Belgium.



Смотрите также: Цены на Депо-провера в аптеках




На сайті також шукають: Адаптол, Угресол інструкція, Полькортолон застосування, Мовекс актив побічні дії, Цедекс протипоказання