Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ОКСИТОЦИН
Назва: ОКСИТОЦИН | Шукати ОКСИТОЦИН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Oxytocin
Виробник: ЗАТ "Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних і лікарських препаратів "Бiолiк", м.Харків, Україна
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій по 1 мл (5 МО) в ампулах № 10
Діючі речовини: 1 мл розчину містить окситоцину - 5 МО
Допоміжні речовини: Хлорбутанолгідрат, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Засоби, які стимулюють мускулатуру матки
Показання: Стимуляція пологової діяльності або її слабкості; неповний або септичний аборт, гінекологічні кровотечі.
Термін придатності: 1,5р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/5369/01/01
Термін дії посвідчення: з 10.11.2006 до 10.11.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ОКСИТОЦИН
АТ код: H01BB02
Наказ МОЗ: 743 від 10.11.2006


Інструкція для застосування ОКСИТОЦИН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ОКСИТОЦИН

(Oxytocin)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: oxytocin;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина, зі специфічних запахом;

склад: 1 мл розчину містить окситоцину синтетичного – 5 МО;

допоміжні речовини: хлорбутанолгідрат, вода дляін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій

Фармакотерапевтична група. Гормони задньої долі гіпофіза. Код АТС Н 01ВВ 02.

Фармакологічні властивості. Окситоцин синтетичний має всі біологічні властивості, що й природний гормон. Препарат спричиняє сильні скорочення мускулатури матки, особливо у вагітних, що обумовлено впливом на мембрани клітин міометрія. Під впливом препарату збільшується проникність мембран дляіонів калію, знижується їхній потенціал та підвищується збуджуваність. Окситоцин синтетичний стимулює секрецію молока, посилює вироблення лактогенногогормону передньої долі гіпофіза – пролактину. Крім того, препарат сприяєшвидкому виділенню молока із молочної залози внаслідок дії на її скоротливі елементи. Препарат чинить слабкий антидіуретичний ефект та суттєво не впливаєна артеріальний тиск. Зміна секреції цього гормону призводить до патологічного перебігу пологів та порушення діяльності молочної залози у період лактації.

Фармакокінетика. Період напів виведення з плазми становить 3–5 хв. Цейгормон ін активується ферментом окситоциназою, що міститься у крові вагітних жінок (фермент зникає з організму через 10–14 днів після пологів), а також специфічними ферментами, які знаходяться в нирках, матці, ретроплацентарнійплазмі крові. Внаслідок відсутності у препараті білків, внутрішньо венне введення його безпечне щодо можливості виникнення анафілактичного шоку тапірог енного ефекту.

Показання для застосування. Окситоцин застосовують для стимуляції пологової дяльності або її слабкості (при передчасному від ходженнінавколоплідних вод). Призначають також для профілактики і лікування гіпотонічних маткових кровотеч у ранньому післяпологовому періоді (в тому числідля прискорення інволюції матки), для штучної стимуляції пологової діяльності при ускладненнях вагітності, посилення скорочувальної спроможності матки при кесаревому розтині, посилення процесу лактації. Неповний або септичний аборт, гінекологічні кровотечі (після встановлення діагнозу).

Спосіб застосування та дози. Окситоцин вводять внутрішньо венно, внутрішньом’язово, а

також у шийку або стінку матки. Для збудження пологів внутрішньом’язово вводять 0,5 – 2,0 МО Окситоцину і при необхідності ін’єкції повторюють кожні 30–60 хв. При слабкій пологовій діяльності рекомендується тривале (протягом всіх пологів) внутрішньо венне краплинне введення Окситоцину в дозі 5 МО. Перед застосуванням 1 мл (5 МО) препарату розводять у 500 мл 5 % розчину глюкози. Введення починають з 5–8 крапель за 1хв з наступним збільшенням швидкості (кожні 5–10 хвилин на 5 крапель, але небільш 40 крапель за 1 хв) до встановлення енергійної пологової діяльності. Після її встановлення кількість розчину, що вводиться, можна зменшити домінімальної підтримуючої. Одномоментне внутрішньо венне ведення препарату в дозі 0,2 мл (1 МО) у 20 мл 40 % розчину глюкози допускається лише при повному розкритті шийки матки та наявності умов для швидкого природного розродження. Для стимуляції переймів звичайно внутрішньом’язово водять по 0,25 – 1,0 МООкситоцину. Для профілактики гіпотонічних маткових кровотеч препарат вводять внутрішньом’язово по 3–5 МО 2–3 рази на добу щоденно протягом 2–3 днів; при кровотечах вводять по 5–8 МО 2–3 рази на день протягом 3 діб. Залежно від клінічної ситуації можна також вводити внутрішньо венно чи в шийку матки. При необхідності як для профілактики, так і для лікування введення препарату можна повторити після 5–денної перерви. При кесаревому розтині (після витягнення плода) з метою профілактики кровотечі Окситоцин вводять внутрішньо венно або вм’язи матки у дозі 3–5 МО. Для посилення лактації Окситоцин вводять внутрішньом’язово по 1–2,5 МО за 30–40 хв до годування протягом 3–5 днів.

Побічна дія. При застосуванні Окситоцину можливі нудота, блювання, екстрасистолія, брадикардія, аритмія серцевої діяльності плода. Можливі також алергічні реакції у вигляді бронхоспазму (у хворих на бронхіальну астму).

Протипоказання. Застосування Окситоцину для стимуляції пологів протипоказане при невідповідності розмірів тазу матері до голівки плода, поперечному та косому положеннях плода, наявності рубців на матці після раніше перенесеного кесаревого розтину або інших операціях на матці, при підозрі на передчасне відшарування плаценти, внутрішньоутробній гіпоксії плода, при передлежанні плаценти, при загрозливому розриві матки, вузькому тазі.

Передозування. Проявляється симптомами гіперстимуляції матки: тетанічні скорочення м’язів матки, перед еклампсія, затримка сечі, підвищення артеріального тиску, а також надмірно активна пологова діяльність, що може спричинити гостру гіпоксію плода, передчасне відшарування нормально розташованої плаценти, розрив матки. При появі ознак ускладнення введення препарату необхідно припинити, зменшити введення рідини, для виведення застосувати форсований діурез та симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Окситоцин застосовують тільки під наглядом лікаря з врахуванням індивідуальної чутливості до препарату. В окремих випадках після введення Окситоцину в дозі 1 МО можуть розвинутись різкі перейми, внаслідок чого виникає внутрішньо маткова гіпоксія плода, в інших випадках загальна доза препарату може становити 4–5 МО. Іноді з метою родо збудженняОкситоцин призначають разом з простагландинами. При внутрішньо венному введенні препарату при пологах з початку краплинного введення рекомендується застосування спазмолітичних та анальгезуючих засобів (промедол, апрофен тощо). Внутрішньо венне введення препарату спричиняє посилення переймів (через 0,5 – 1хвилину) – в’ялі перейми стають сильнішими, а при відсутності переймів (вони, як правило, швидко з’являються). Внутрішньом’язове введення виявляє менш різкудію. Окситоцин необхідно застосовувати для контролю скорочувальної діяльності матки, стану плода, артеріального тиску та загального стану жінки.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Можливе комплексне призначення у комплексній терапії зі спазмолітичними, аналігізуючими засобами та простагландинами. Обережно застосовують у комбінації з симпатоміме тиками. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігають у захищеному від світла місці при температурі від 8 °С до 20 °С. Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Окситоцин в аптеках




На сайті також шукають: Ірин, Авелокс інструкція, Кальцію глюконат застосування, Циклоферон побічні дії, Баралгетас протипоказання