основні фізико-хімічні властивості: шматочки листя різної форми, розміром до 10мм і більше, з домішками квіток і бутонів; колір листя від світло-зеленого дотемно-зеленого; запах сильний, ароматний; смак злегка пекучий, охолоджувальний.
склад: листя м’яти перцевої 100 г.
Форма випуску. Листя.
Фармакотерапевтична група. Засіб, що подразнює нервові закінчення. Код АТСA04A D20.
Фармакологічні властивості. Препарати з листя м’яти перцевої мають легку заспокійливу і помірну спазмолітичну дію, деякий жовчогінний ефект, антисептичні та знеболювальні властивості. Механізм дії, в основному, обумовлений стимуляцією чутливих нервових закінчень органів і тканин та виникненням внаслідок цього рефлекторних реакцій, які призводять до розвитку специфічного ефекту.
Показання для застосування. Застосовують як заспокійливий, спазмолітичний, жовчогінний, а також як засіб проти нудоти.
Спосіб застосування та дози. Для приготування настою 5 г (1 столова ложка) листя із пачки заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, настоюють в закритому емальованому посуді протягом 30 хвилин, проціджують, сировину, що залишилася, віджимають.
Приймають по 1 столовій ложці через кожні 2-3 години.
Побічна дія. В окремих випадках можуть бути алергічні явища.
Протипоказання. Ранній дитячий вік, спазмофілія, круп.
Передозування. Не встановлено.
Особливості застосування. Приготовлений настій зберігають у прохолодному місці, не більше 2 діб. Перед використанням настій рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Часто комбінують з іншими седативними та жовчогінними засобами. Источник
Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей, сухому, прохолодному місці. Термін зберігання – 2 роки.