Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

РЕФОРТАН®
Назва: РЕФОРТАН® | Шукати РЕФОРТАН® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Hetastarch
Виробник: "BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP)", Німеччина
Лікарська форма: Розчин для інфузій
Форма випуску: Розчин для інфузій 6% по 250 мл, 500 мл у флаконах
Діючі речовини: 100 мл розчину містять гідроксіетилкрохмалю з молекулярною вагою 200000 - 6.0 г
Фармакотерапевтична група: Плазмозамінні та дезінтоксикаційні розчини
Показання: Стани з недостатнім ОЦК, гіповолемічний шок в зв`язку з опіками, травмами, операціями, гемодилюція.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: П.09.02/05280
Термін дії посвідчення: з 10.09.2002 до 10.09.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату РЕФОРТАН®
АТ код: B05AA07
Наказ МОЗ: 335 від 10.09.2002


Інструкція для застосування РЕФОРТАН®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Рефортан®

Refortan®

Склад:

діюча речовина: 1000 мл розчину для інфузіймістять 60,00 г гідроксіетилкрохмалю 200/0,5;

допоміжні речовини: натрію хлорид; вода дляін'єкцій.

Лікарська форма. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Кровозамінники тапер фузійні розчини. Препарати гідроксі-етильованого крохмалю. Код АТС B05A AO7.

Клінічні характеристики.

 

Показання. Профілактика і лікування пониження об’ємуциркулюючої крові і шоку; передопераційна гемодилюція; розрідження крові в терапевтичних цілях при переміжній кульгавості, ішемічному інсульті в гострій фазі, різкому пониженні слуху.

 

Протипоказання. Гіперволемія, гіпергідратація, тяжка серцева недостатність, ниркова недостатність золігуанурією або анурією (креатинін > 2 мг/дл), тяжкі геморагічні діатези, гіпокаліємія, гіперхлоремія, гіпернатріємія, підвищена чутливість догідроксіетилкрохмалю в анамнезі, перебування хворого на гемодіалізі.

 

Спосіб застосування тадози.Перші 10-20 мл потрібно уводити повільно і при суворому контролі стану пацієнта (через можливі анафілактоїдні реакції). Добова доза і швидкість інфузіїзалежать від масштабів крововтрати і згущення крові. Тривалість і об’єм терапії залежать від ефекту розрідження. Значення гематокриту 30 % рахується граничним, при якому показане застосування колоїдних кровозамінників у хворих, що не належать до групи ризику, пов’язану із станом серцево-судинної або легеневої систем. Не слід перевищувати загальну кількість гідроксіетилкрохмалю (ГЕК), яка дорівнює 300 г, що відповідає 5 л Рефортану® на курс лікування (багаторазове уведення). Необхідно уникати перевантаження системи кровообігу, що може мати місце при занадто швидкому уведенні або занадто високій дозі препарату.

Рекомендації стосовно дозування при терапії і профілактиці гіповолемії і шоку (поповнення недостатнього об’єму крові).

Максимальна добова доза: 33 мл/кгмаси тіла на добу або 2500 мл/75 кг маси тіла на добу або 1,2 г ГЕК/кг маситіла на добу. Максимальна швидкість інфузії: 20 мл/кг маси тіла на годину або 1500 мл/75 кг маси тіла на годину або 1,2 г ГЕК/кг маси тіла на годину. Пригемодилюції в терапевтичних цілях можна використовувати багатоденні або багатотижневі інфузійні схеми.

Багатоденні інфузійні схеми застосовуються, в першу чергу, при гострих (ішемічний інсульт в гострій фазі, раптова втрата слуху) абопри хронічних порушеннях кровообігу (переміжна кульгавість). При цьому добова доза становить звичайно від 500 до 1000 мл Рефортану® (при раптовій втраті слуху і переміжній кульгавості частіше застосовують низьке дозування від 500 до 750 мл на добу, а при ішемічному інсульті – високе від 750 до 1000 мл надобу). По цій схемі інфузію проводять зі швидкістю, наприклад 75 – 250 мл нагодину і тривалість його становить, як правило, від 5 до 10 діб. При ішемічному інсульті в гострій фазі на початку терапії можна додатково уводити так звану навантажувальну дозу, що становить 250 – 500 мл, при цьому інфузія проводиться з підвищеною швидкістю, наприклад до 250 – 500 мл на годину.

Якщо здійснюють багатотижневу інфузійнусхему, то інфузію проводять 2 – 3 рази на тиждень по 250 – 500 мл, прицьому швидкість інфузії знаходиться в межах від 125 до 250 мл на годину, а тривалість терапії звичайно становить від 3 до 6 тижнів. У багатьох випадках рекомендується адаптація уведеної кількості препарату (за необхідності аж до кровопускання), до гемодинамічних і/та гемореологічних показників, наприклад центральний венозний тиск (ЦВД) = 15 мм рт. ст., гематокрит = від 38 % до 42 % іт. д. При паралельному заборі крові необхідно слідкувати за тим, щоб не виникав стан гіповолемії, інфузія проводилась або паралельно із забором крові, абоперед ним, а уведена кількість була би більшою за кількість відібраної крові. Граничні добові і курсові дози ідентичні тим, що застосовуються при поповненні об’єму. Тривала внутрішньо венна крапельна інфузія. Через можливіанафілактоїдні реакції перші 10-20 мл Рефортану® уводяться повільно, уважно спостерігаючи за станом хворого. Треба враховувати ризик перевантаження системи кровообігу внаслідок занадто швидкого уведення і занадто високої дози препарату. Особлива обережно інфузію проводять хворим із порушенням згортальноїсистеми крові, серцевою недостатністю і набряком легень, нирковою недостатністю і хронічними захворюваннями печінки. Тривалість і масштаби терапії залежать від тривалості і масштабів гіповолемії.

 

Побічні реакції. Були повідомлення проокремі випадки анафілактоїдних реакцій на гідроксіетилкрохмаль (частота, в перерахунку на кількість одиниць інфузії – біля 0,085 %). Такі реакції у більшості випадків проявляються у вигляді блювання, незначного підвищення температури тіла, відчуттям холоду, свербежу шкіри і кропив’янки. Спостерігались: збільшення підщелепної і навколо вушної слинних залоз; легка симптоматика грипоподібного характеру у вигляді головного і м’язового болю; периферичні набряки на ногах. Тяжкі реакції непереносимості, що супроводжуються шоком і загрозливими для життя симптомами, аж до зупинки серцевої діяльності і дихання, виключно рідкісні (частота, в перерахунку на кількість одиниць інфузії – біля 0,006 %). При виникненні реакції непереносимості інфузію негайно припиняють. Інші побічні дії. При тривалому застосуванні може виникати свербіж, що не знімається лікарськими засобами, який може виникати лише по закінченню лікування і тривати декілька місяців. Були повідомлення про рідкі випадки виникнення болю в ділянці нирок. В такому випадку треба припинити інфузію, забезпечити достанє поступлення рідини в організм і ретельно контролю вати показники креатині ну в сироватці.

 

Передозування. При уведенні високих доз препарату Рефортану® не виключається підвищення схильності до кровотеч (ефект розрідження, можливо специфічна дія речовини). Тому перевищувати рекомендовану дозу можна лише у виключних випадках.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не рекомендується застосування препарату під час вагітності, особливо у ранніх стадіях, за виключенням тих випадків, коли, задумкою лікаря, потенційні переваги перевищують можливі загрози. При застосуванні препарату під час вагітності треба з усією серйозністю враховувати можливий ризик анафілактоїдних реакцій і, внаслідок чого, ризик ураження головного мозку плоду. Досвід застосування препарату під час періоду годування груддю відсутній.

Діти. Призначати препарат дітям молодше 10 років не рекомендується внаслідок відсутності достатнього досвіду застосовування.

 

Особливі заходи безпеки. Використовувати тільки прозорі від слабко опалесцентних безбарвних до пофарбованих не більш інтенсивно ніж у слабко жовтий колір розчини у неушкоджених флаконах. Зберігати в недоступному для дітей місці!

 

Особливості застосування. Під час лікування Рефортаном®необхідно слідкувати за тим, щоб хворий отримував достатню кількість рідини. Межі терапії встановлюють, орієнтуючись на ефект розрідження. Показники гематокриту, що рахуються критичними, встановлюються в індивідуальному порядку залежно від клінічної картини. Необхідно звертати увагу на пониження концентрації білків плазми і їх поповнення відповідно до потреб. Треба бути особливо обережним призначаючи препарат хворим із набряком легень, декомпенсованою серцевою недостатністю, порушенням функції нирок, хронічними захворюваннями печінки, геморагічними діатезами або дегідратацією зі зменшеннямзовнішньо клітинного простору; в такому випадку спочатку треба провести поповнення організму рідиною, використовуючи кристалоїд ні розчини. Враховуючи результати проведених на сьогодні досліджень, при нестачі в організмі фібриногену рекомендується бути обережним. На початку терапії треба провести контроль креатині ну в сироватці. При граничних показниках (1,2 – 2,0 мг/дл або 106 – 177 мкмоль/л – компенсована ниркова недостатність) необхідно ретельно зважити необхідність проведення терапії і здійснювати частий контроль балансу рідини, а також показників затримки азотистих шлаків нирками. Рекомендується регулярно проводити контроль електролітів сироватки, зокрема натрію, калію, хлору і контролю вати водний баланс. Під час лікування Рефортаном®рівень амілази в сироватці помітно підвищується. При елетрофорезі сечі із застосуванням ацетилцелюлози ГЕК викликає появу парапротеїноподібногоартефакту, тому треба використовувати альтернативні методи виявленняпара протеїнурії. В літературі описується взаємозв’язок між величиною дози ічастотою появи свербежу при ото неврологічних захворюваннях, таких як різке пониження слуху, шум у вухах і звукова травма (при по стрілоподібних шумах). Тому в таких випадках рекомендується пониження дози максимум до 250 мл на добу. Таким чином можна зменшити частоту появи свербежу. При терапії Рефортаном®необхідно контролю вати функцію нирок і забезпечувати достатнє поступлення рідини в організм. Застосування Рефортану® не завдає шкоди функції нирок. На визначення групи крові препарат не впливає.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або іншими механізмами. Не відомо.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з антибіотиками аміноглікозидами ГЕК може потенціювати їх нефротиксичність.

Фармакологічні властивості.

 

Фармакодинаміка. Рефортан® єплазмозамінником з 6 % гідроксіетилкрохмалю в ізотонічному розчині натрію хлориду. Гідроксіетилкрохмаль (ГЕК) – чужорідний штучний колоїд, який отримують з воскоподібного кукурудзяного крохмалю шляхом часткового гідролізу амілопектину з наступним гідроксіетилюванням. Рефортан® – розчин відізоонкотичного до слабко гіперонкотичного, при вливанні якого досягається об’єм, що відповідає у середньому 100% або дещо вище 100% введеного об’ємурідини. Значних відхилень об’єму не відбувається, тому Рефортан®може застосовуватися у клінічній практиці як ізоволемічний ін фузійний розчин. Колоїдно-осмотичний тиск та центральний венозний тиск помітно підвищуються, залежно від уведеного об’єму, при знижених значеннях відбувається їх підвищення до норми.

 

Фармакокінетика. Середній час перебуванняРефортану® у плазмі становить 5-6 годин при 4 годинній інфузії 500мл розчину пацієнтам зі здоровими нирками (тобто максимальне значення рівняРефортану® у плазмі зменшується вдвічі через 5-6 годин після закінчення інфузії). Завдяки добре керованому ефекту короткочасного досягнення об’єму (приблизно 3 год.), а також сприятливим реологічним властивостям (пониження в’язкості крові та гематокриту, нормалізації підвищеної здатності тромбоцитів до агрегації), Рефортан® придатний як для поповнення об’єму протягом короткого та середнього періоду часу, так і для гемодилюції. ГЕК на короткий час відкладається у тканинах (головним чином, уретикулогістіоцитарній системі (РГС). Хоча й через декілька місяців депонуючівакуолі визначалися у клітинах РГС, даних про те, що завдається шкода функціїРГС немає. Рефортан® безупинно розщеплюється амілазою сироватки і виводиться через нирки. Після 24 годин із сечею виводиться біля 70 % уведеногоГЕК і біля 10 % ще визначається у сироватці. При діалізі ГЕК достатньо не виводиться і значимість його гемофільтрації достовірно не визначена.

Фармацевтичні характеристики.

 

Основні фізико-хімічні властивості. Прозорий до слабко опалесцентного розчин.

Середньо масове значення молекулярної маси (М. м.) = 200000, молекулярне заміщення (МЗ) = 0,5; осмолярність – біля 300 мОсмоль/л, колоїдно-осмотичний тиск – біля 38 мбар =біля 28 мм рт. ст., значення рН 4,0-7,0;

 

Несумісність. Якщо існує необхідність змішування з іншими ліками, то слід звернути увагу на те, щоб препарати були сумісними, додавання препарату відбувалось у гігієнічно бездоганних умовах іпри цьому досягалося добре перемішування. ГЕК може чинити вплив наклініко-хімічні показники (глюкозу, білок, швидкість осідання еритроцитів, біуретову пробу, жирні кислоти, холестерин, сорбіт-дегідрогеназу, питому вагусечі). При домішуванні ін фузійних розчинів, концентратів для розчинів дляінфузій, розчинів для ін’єкцій, порошків для ін’єкцій треба кожен раз ретельно, хоч би візуально, перевіряти сумісність препаратів, проте все ж можлива невидима оку хімічна або терапевтична несумісність.

 

Термін придатності. 5 років Источник

Умови зберігання. Скляні флакони зберігати при температурі не вище 25 °С! Поліетиленові флакони зберігати при температурі не вище 30 °С! Захищати від заморожування! Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності!

Смотрите также: Цены на Рефортан в аптеках




На сайті також шукають: Гептрал, Левобакт інструкція, Застосування препарату Лансопразол, Інструкція з використання Колдрекс, Показання для застосування Ефералган, Фромілід побічні дії, Бронхосан протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Уронефрон