основні фізико-хімічні властивості:шматочки листя різної форми, розміром до 10 мм і більше з домішками квіток і бутонів від світло-зеленого до темно-зеленого кольору. Запах сильний, ароматний;
склад:листя м’яти 100 %.
Форма випуску. Листя.
Фармакотерапевтична група. Засіб, що подразнює нервові закінчення.
Код АТС А 04А D20.
Фармакологічні властивості. Препарати із листя м`яти перцевої мають легку заспокійливу і помірну спазмолітичну дію, деякий жовчогінний ефект, антисептичні та знеболювальні властивості. Механізм дії здебільшого обумовлений стимуляцією чутливих нервових закінчень органів і тканин та виникненням внаслідок цього рефлекторних реакцій, які призводять до розвитку специфічного ефекту.
Показання для застосування. Захворювання шлунково-кишкового тракту (нудота різного походження, блювання у вагітних, кишкові коліки, метеоризм, спазми шлунково-кишкового тракту); захворювання печінки (холецистит, гепатит, холангіт, жовчнокам’яна хвороба); як легкий заспокійливий засіб.
Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столову ложку) листя вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв., проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Настій доводять перевареною водою до 200 мл. Приймають в теплому вигляді дорослі по 1/2-1/3 склянки, а діти старші 3 років - по 1-2столові ложки, 2-3 рази на день за 15 хв. до їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.
Побічна дія. В окремих випадках можуть бути алергічні явища (висипання).
Протипоказання. Дитячий вік до 3 років, спазмофілія, круп.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалась.
Передозування. Не виявлено.
Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, приготовлений настій - у прохолодному місці небільше 2 діб. Источник