Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ
Назва: ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ | Шукати ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Comb drug
Виробник: ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, № 10 у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 таблетка містить: атенололу - 0.1 г, хлорталідону - 0.025 г
Фармакотерапевтична група: Бета-адреноблокатори
Показання: Артеріальна гіпертензія
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.05.02/04674
Термін дії посвідчення: з 08.05.2002 до 08.05.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ
АТ код: C07CB03
Наказ МОЗ: 164 від 08.05.2002


Інструкція для застосування ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ

(DINORIK-DARNITSA)

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, білого кольору, із двоопуклою поверхнею, рискою;

склад: 1 таблетка містить: атенололу -0,1 г, хлорталідону - 0,025 г.

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, аеросил, тальк, магнію карбонат основний, магнію стеарат, натріюлаурилсульфат, оксипропілм етилцелюлоза, полі етиленгліколь 1500.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Комбінованіантигіпертензивні засоби. Блокатори бетаадренорецепторів у комбінації здіуретиками. Код АТС: С 07С В 03.

Фармакологічні властивості. Комбінованийанти гіпотензивний препарат, який містить атенолол та хлорталідон. Атенолол -кардіоселективний бета1-адреноблокатор. Не має внутрішньоїсимпатоміметичної активності та мембраностабілізуючої дії і виявляєантигіпертензивний, антиангінальний та анти аритмічний ефекти. Блокує переважно бета-адренорецептори серця і зменшує стимулюючий вплив на серце симпатичної нервової системи та циркулюючих у крові катехоламінів. Зменшує автоматизмсинусового вузла, зменшує ЧСС, уповільнює AV провідність, знижує скоротливість міокарда, знижує потребу міокарда в кисні. Хлорталідон - діуретик тривалої дії. Блокує реабсорбцію іонів натрію, хлору та відповідно води у дистальнихканальцях нефрону. Збільшує виведення з організму іонів калію, магнію. Затримує виведення іонів кальцію та сечової кислоти. Знижує артеріальний тиск за рахунок зменшення об’єму циркулюючої крові, зниження серцевого викиду, а також зменшення загального периферичного опору судин за умови тривалого застосування. Антигіпертензивний ефект триває протягом 24 год. після прийому препарату. Стабілізація терапевтичного ефекту - після 2 тижнів лікування препаратом.

Фармакокінетика. Фармакокінетичноївзаємодії препарат немає, тому кожна діюча речовина метоболізується своїм шляхом. Атенолол після перорального прийому абсорбується з шлунково-кишкового тракту не повністю (приблизно 50% прийнятої дози). Максимальна концентрація досягається через 2-4 год. Зв’язування з білками плазми незначне (6-16%). Проникає через плацентарний бар’єр і виділяється з грудним молоком. Не проникає через гемато-енцефалічний бар’єр. Не метаболізується у печінці. Виводиться з організму переважно нирками (85-90%) у незмінному вигляді. Періоднапів виведення - 7-9 год. При порушенні функції нирок цей показник зростає. Хлорталідон після прийому всередину всмоктується досить швидко, біодоступність становить майже 60%. Зв’язування з білками плазми та еритроцитами до 90%. Проникає через плацентарний бар’єр і виділяється з грудним молоком. Виводиться у незміненому стані переважно нирками. Період напів виведення тривалий (близько 50 год).

Показання для застосування. Артеріальна гіпертензія.

Спосіб застосування та дози. Режим дозування наведений у перерахуванні на атенолол. Початкова доза становить 50 мг/добу (1/2таблетки)1 раз на день. При відсутності клінічного ефекту можна збільшити дозу до 100 мг/добу (1 таблетка) 1 раз на добу. Пацієнтам похилого

віку та хворим з порушенням функції нирок дозу знижують і визначають залежно від ступеня зниження клуб очковоїфільтрації та показників кліренсу креатині ну (при кліренсі креатині ну 35 мл/хвпрепарат призначають по 1/2 таблетки на добу ).

Побічна дія. Брадикардія, прогресу вання серцевої недостатності, порушення AV провідності, синдром “відміни”, бронхоспазм, порушення мікро циркуляції у кінцівках, гіпоглікемія (у хворих на цукровий діабет), гіпокаліємія, гіпохлоремічний алкалоз, гіперурикемія, нудота, запор, диспепсія, головний біль, запаморочення, депресія, посилення потовиділення, загальна слабкість, зменшення секреції сльозної рідини. При підвищеній чутливості до компонентів препарату можливі алергічні реакції (еритема, свербіж).

Протипоказання. Синусова брадикардія, AVблокада II, III ступенів, кардіогенний шок, хронічна серцева недостатністьІІБ-ІІІ стадії, гостра серцева недостатність, артеріальна гіпотензія, метаболічний ацидоз, обструктивні захворювання верхніх дихальних шляхів, виражена ниркова та печінкова недостатність, подагра, вагітність, період лактації, підвищена чутливість до компонентів препарату та сульфоніламідів. Препарат не призначають дітям.

Передозування. При перевищенні рекомендованих доз можливе посилення описаних вище побічних явищ. У такому разі промивають шлунок, приймають активоване вугілля, здійснюють підтримуючу та симптоматичну терапію: атропін (при неефективності - ізопротеренол), глюкагон, вазопресори (добутамін або норадреналін), селективні бета-адреноміметики. Контролюють артеріальний тиск, підтримують нормальний водно-електролітний баланс.

Особливості застосування. Застосовують з обережністю у пацієнтів з AV блокадою І ступеня, емфіземою легенів, порушенням водно-електролітного балансу, цукровим діабетом та гіпоглікемією, порушеннями функцій нирок тапечінки. Препарат не призначають для лікування нападів стенокардії. Слід дотримуватись обережності при призначенні препарату хворим, таким, що приймають препарати наперстянки, та пацієнтам з захворюваннями стравоходу. При необхідності призначення препарату пацієнтам з бронхообструктивним синдромом можливе одночасне застосування бета2-адреноміметиків. Перед проведенням хірургічних операцій необхідно повідомити анестезіолога про прийом препарату і відмінити його за 48 годин до введення наркозу. Відміняють препарат поступово.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.Препарати дигіталісу при одночасному застосуванні з Динориком-Дарниця можуть уповільнити ЧСС, АV провідність. Одночасне застосування з гіпотензивними засобами, етанолом, трициклічними антидепресантами, барбітуратами, діуретиками, фенотіазинами, а також периферичними вазодилататорами може призвести до різкогота надмірного падіння артеріального тиску. Засоби для наркозу підсилюютькардіодепресивну активність. Не стероїдні протизапальні засоби, естрогени, симпатоміметики знижують гіпотензивний ефект препарату. При одночасному застосуванні з інсуліном та пероральними гіпоглікемічними засобами дія останніх може посилюватися. Динорик-Дарниця не рекомендовано поєднувати з верапамілом. Источник

Умови та термін зберігання. У сухому та захищеному відсвітла та недоступному для дітей. місці, при температурі від 150С до 250С. Термін зберігання – 2 року.

Смотрите также: Цены на Динорик в аптеках




На сайті також шукають: Доксазозин, Капсиол інструкція, Дикрасин-1 застосування, Наком побічні дії, Уролесан протипоказання