Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЦЕФАЛЕКСИН
Назва: ЦЕФАЛЕКСИН
Міжнародна непатентована назва: Cefalexin
Виробник: "Hau Giang United Pharmaceutical Factory-HG Farm", В'єтнам
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 250 мг, 500 мг № 10, № 20, № 100
Діючі речовини: 1 капсула містить цефалексину - 250.0 мг або 500.0 мг
Фармакотерапевтична група: Антибіотики групи цефалоспоринів
Показання: Гнійно-запальні процеси різної локалізації, спричинені чутливими до цефалексіну мікроорганізмами - інфекції органів системи дихання, шкіри та м'яких тканин, сечостатевого тракту та кісток.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.06.02/04819
Термін дії посвідчення: з 10.06.2002 до 10.06.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЦЕФАЛЕКСИН
АТ код: J01DA01
Наказ МОЗ: 205 від 10.06.2002


    Інструкція для застосування ЦЕФАЛЕКСИН

    ІНСТРУКЦІЯ

    для медичного застосування препарату

    ЦЕФАЛЕКСИН

    (CEFALEXIN )

    Загальна характеристика :

    міжнародна та хімічна назви: cefalexin;(6R,7R)-7-[(R)-2-amino-2-phenylacetamido]-3-methyl-8-oxo-5-thia--1-azabicyclo[4.2.0.]oct-2-ene-2-carboxylicacid;

    основні фізико-хімічні властивості:

    капсули по 250мг: тверді желатинові капсули з кришкою зеленого кольору та оранжевим корпусом, у яких міститься порошок білого або жовтуватого кольору;

    капсули по 500 мг: тверді желатинові капсули зкорпусом кольору слонової кістки, з кришкою зеленого кольору. На зеленій кришці напис логотипу “HG”, на корпусі напис “СЕРНА 500”. Капсули містять білий або зжовтим відтінком порошок;

    склад: 1 капсула містить цефалексинумоногідрат у кількості, еквівалентній 250 мг або 500 мг цефалексину;

    допоміжні речовини: магнію стеарат.

    Форма випуску. Капсули.

    Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування; бета-лактамні антибіотики; цефалоспорини. АТС J01DA01.

    Фармакологічні властивості.

    Фармакодинаміка. Цефалексин проявляє бактерицидну дію відносно таких мікро організмів, як Streptococcusbeta-haemoliticus групи А, Staphylococcus (включаючи позитивні та негативні стафілокіназиі стафілококи, що продукують пеніцилін азу), Streptococcus pneumoniae,Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella sp., Haemophilus influenzae,Moraxella catarrhalis.

    Більшість ентерококів (Enterococcus faecalis) тадеякі види стафілококів резистентні до цефалексину. Антибіотик неефективний також відносно таких мікро організмів, як Enterobacter sp., Morganella morganii,Proteus vulgaris, Pseudomonas, Acinetobacter calacoaceticus.

    Фармакокінетика. Після внутрішнього застосування натщесерце цефалексин швидко та майже повністю (97%) всмоктується, при застосуванні після їжі всмоктування відбувається повільніше. Препарат стійкий у кислому середовищі. Концентрація цефалексину в сироватці крові після одноразового прийому дози 0,5 г через 1 годину досягає 10 - 20 мкг/мл і зберігається у таких межах протягом 4 - 6 год. Цефалексин легко проникає урізні тканини та органи (жовчний міхур, печінку, легені, підшлункову залозу, серце та ін.), перетинає плацентарний бар'єр, проте погано проникає крізь гематоенцефалічнийбар'єр. Практично не метаболізується: 90% введеної дози виводиться із організму в незмінному стані нирками шляхом клуб очкової фільтрації.

    Показання для застосування. Гнійно-запальні процеси різної локалізації, викликані чутливими до цефалексину мікро організмами: фарингіт, тонзиліт, отит, синусит, ангіна.

    Інфекції органів системи дихання: пневмонія, бронхопневмонія, абсцес легень, емпієма плеври.

    Інфекції шкіри та м'яких тканин: фурункульоз, абсцеси, піодермія, лімфангіт та ін.

    Інфекції сечостатевого тракту: гонорея, гострі та хронічні пієлонефрити, цистити, простатити.

    Інфекції кісток - гострий та хронічний остеомієліт.

    Спосіб застосування та дози. Цефалексин призначають дорослим та дітям старше 10 років по 1- 4 г на добу. Стандартна разова доза- 250 мг через кожні 6 годин. При таких інфекціях, як стафілококовий фарингіт, інфекції шкіри та цистит, необхідно призначати по 500 мг кожні 12 год. Тривалість лікування – 7 - 14 днів. При тяжкому перебігу захворювання та при інфекціях, спричинених менш чутливими до антибіотика мікро організмами, може виникнути необхідність у підвищенні доз.

    Хворим з нирковою недостатністю з урахуванням показників кліренсу креатині ну (КК) рекомендують такі дози:

    КК, мл/хв/1,73 м2 Доза, мг Інтервал, годин

     1 - 4 500 48-60

     4 - 15 500 24

     15 - 30 500 8-12

      понад 30 500 4-6

    Дітям віком до 10 років цефалексин призначають у вигляді сиропу.

    При терапії інфекцій, викликаних бета-гемолітичними стрептококами, курс лікування триває не менш ніж 10 діб.

    Препарат рекомендується приймати за 30 - 60 хв. до вживання їжі, запиваючи водою.

    Побічна дія. Найчастіше спостерігається пронос як прояв дизбактеріозу шлунково-кишкового тракту. В окремих випадках можливі сухість у роті, нудота, блювання та біль у шлунку. Дуже рідко спостерігається тимчасове незначне підвищення активності печінкових трансаміназ ( АсАТ, АлАТ).

    Можливе виникнення шкірних алергічних реакцій увигляді лущення, кропив’янки, рідко - ангіоедеми, синдрому Стівена-Джонсона або епідермального токсичного некрозу.

    Більшість симптомів має тимчасовий характер і зникає після відміни препарату.

      Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до цефалексину та інших компонентів препарату; непереносимістьантибіотиків цефалоспоринового та пеніцилінового рядів (перехрест на алергія); вагітність та період лактації (застосування можливе лише за життєвими показаннями).

      Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Поєднання оральних антикоагулянтів з цефалоспоринами може призвести до збільшення протромбі нового часу.

    При одночасному застосуванні цефалоспоринів тааміноглікозидів можливе збільшення нефротоксичності останніх.

    Поєднання цефалексину та холестираміну зменшує всмоктування цефалексину.

    Не допустиме одночасне призначення цефалексину та антибіотиків бактеріостатичної дії.

    Передозування. Передозування цефалексинуможе спричинити виникнення конвульсій. Лікування: негайна відміна препарату, термінове проведення гемодіалізу.

    Особливості застосування. Хворим, які піддаютьсягемодіалізу або перитонеальному діалізу, для лікування інфекцій урогенітальноготракту призначають по 500 мг цефалексину кожні 24 години і додатково по 500 мг препарату після кожного сеансу діалізу. Тест Кумбса у пацієнтів, які приймалицефалоспорини, може виявитися хибно позитивним. Також може спостерігатисяхибно позитивна реакція на глюкозу, якщо застосовуються реактиви Бенедикта, Фелінга або міді сульфат.

    Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі. Источник

    Термін придатності – 2 роки.





    На сайті також шукають: Симепар, Елеутерококу екстракт інструкція, Азарга застосування, Стоматидин побічні дії, Ксарелто протипоказання