Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

СУЛЬФАСАЛАЗИН-ЕН
Назва: СУЛЬФАСАЛАЗИН-ЕН | Шукати СУЛЬФАСАЛАЗИН-ЕН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Sulfasalazine
Виробник: "KRKA d.d., Novo mesto", Словенія
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні по 500 мг № 50
Діючі речовини: 1 таблетка містить сульфасалазину - 500.0 мг
Фармакотерапевтична група: Сульфаніламідні препарати
Показання: Ревматоїдний артрит; неспецифічний виразковий коліт; хвороба Крона; для профілактики гострих нападів ульцеративного коліту і проктиту.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.08.03/07219
Термін дії посвідчення: з 01.08.2003 до 01.08.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату СУЛЬФАСАЛАЗИН-ЕН
АТ код: A07EC01
Наказ МОЗ: 363 від 01.08.2003


Інструкція для застосування СУЛЬФАСАЛАЗИН-ЕН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

СУЛЬФАСАЛАЗИН ЕН

( sulfasalaziНe EН)

 

 Загальна характеристика:

міжнародна назва: сульфасалазин;

основні фізико-хімічні властивості: круглі, світло-коричневі, злегка двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою;

склад:1 таблетка, вкрита оболонкою, містить 500 мг сульфасалазину (салазосульфапіридину);

допоміжні речовини: повідон, попередньо клейстеризований крохмаль, магнію стеарат, кремнію діоксид колоїдний безводний, сополімер мета крилату і етил акрилату, тальк, титанудіоксид (Е 171), заліза оксид (Е 172), триетилцитрат, натрію кроскармелоза,  макрогол 6000.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, кишково розчинні.

Фармакотерапевтична група. Протизапальний засіб для лікування кишкових захворювань. Код АТС А 07 ЕС 01.

Фармакологічні властивості.

Сульфасалазин EН містить салазосульфапіридин, який єкишковим протизапальним засобом та анти ревматичним засобом. Завдяки кишковій флорі салазосульфапіридин розпадається до сульфапіридину і 5-аміно саліцилової кислоти. Сульфапіридин зменшує системне запалення і має антибактеріальну дію, а 5-аміно саліцилова кислота зменшує запалення у товстому кишечнику завдяки низькій абсорбції. 

 

Показання для застосування.

Рекомендується призначати:

-         при загостренні хронічного коліту, ульцеративного  коліту, хвороби Крона;

-         для профілактики гострих нападів ульцеративного коліту і проктиту;

-         при ревматоїдному артриті іревматоїдному артриті у дітей (юнацький ревматоїдний поліартрит), на які невпливає лікування не стероїдними протизапальними ліками.

Препарат можна приймати разом із кортикостероїдами таметронідазолом. 

Спосіб застосування та дози.

Таблетки потрібно приймати  під час їжі,  треба ковтати цілими, запиваючи склянкою рідини.

Загострення або погіршення станупри хронічному запаленні кишечнику

Дорослі і діти старше 16 років: по 2-4 таблетки, 4рази на день. При поліпшенні стану дозу слід поступово зменшити до 1 таблетки (500 мг), 4 рази на добу.

Дітям  старше 2 років препарат призначають із розрахунку 40-60 мг/кг сульфасалазину на добу.

Профілактика загостренняульцеративного коліту та простатиту

Дорослі і діти старше 16 років: по 1 таблетці 4 разина день.

Діти старше 2 років можуть приймати від 20 до 30 мгсульфасалазину на 1 кг маси тіла на добу.

Тривалість лікування не обмежена.

Ревматоїдний артрит

Дорослі і діти старше 16 років повинні починати лікування з 1 таблетки на день і потім поступово збільшувати дозу. Звичайна підтримуюча доза становить 2 таблетки, 2-3 рази на день. Ви повинні приймати ліки, принаймні, протягом 6 місяців. Ви відчуєте ефект лікування через 6-10тижнів від початку приймання препарату. 

Дітям старше 6 років дозу препарату визначає лікар, з розрахунку 30-50 мг сульфасалазину на 1 кг маси тіла на добу, в 2-3 прийомина день. Діти будуть краще переносити препарат, якщо початкова доза у три абочотири рази менша за рекомендовану і поступово збільшується. Діти у віці до 16років можуть приймати не більше 4 таблеток (2 г) на добу.

Якщо пропущено  прийомСульфасалазину EН

Якщо  вчасно не прийнято дозу ліків, потрібно  прийняти таку дозу якнайшвидше. Якщо вже наближається час прийому наступної дози за графіком – потрібно  пропустити забуту дозу і продовжити рекомендований графік лікування.

Не потрібно  приймати подвійну дозу для надолуження пропущеної.

 

Побічна дія.

Тяжкі побічні ефекти, які вимагають зменшення дозиабо припинення лікування, виникають дуже рідко: свербіж, висипки, утруднене дихання або ковтання, набряк вік, обличчя або інших частин тіла, жар або озноб, які не мають пояснення, запалення горла, кашель, незвична втомлюваність, блідість, сильний біль у животі, жовтяниця, крововиливи на шкірі, незвичні синці та порушення функції центральної нервової системи (запаморочення, дзвін увухах, порушення координації рухів, судоми, безсоння і галюцинації).

Більшість побічних ефектів Сульфасалазину EН –слабкі. Відносно частими є шлунково-кишкові порушення (особливо нудота, блювання і втрата апетиту) і головний  біль. Під час лікування може також спостерігатися жовто-оранжевий колір сечі та м'яких контактних лінз, нервові захворювання і зниження здатності відтворювання потомство. Як правило, такі ефекти зникають спонтанно після зменшення дози або припинення лікування.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до сульфонамідів або добудь-якого іншого інгредієнта цих ліків, порфірія, недостатня кількість білихкров’яних клітин гранулоцитів.

Ці ліки не рекомендовані дітям із хронічними запальними кишковими захворюваннями у віці до 2 років і дітям у віці до 6років, які хворіють на ревматоїдний артрит, оскільки безпечність і ефективність лікування дітей препаратом не встановлені.

 

Передозування.

Надмірна доза Сульфасалазину EН може спричинити нудоту, блювання, абдомінальний біль,  вертиго. Якщо спостерігаються такі симптоми, треба зменшити дозу.

Крім того, при вживанні дуже великих доз можуть спостерігатися судоми і порушення з боку нервової системи. Необхідно викликати блювання та промити шлунок.

Особливості застосування

Під час лікування потрібно пити багато води.

Перед початком лікування та іноді під час лікування потрібно  досліджувати  кров і сечу. Необхідно з обережністю призначати препарат пацієнтам, у яких в анамнезі спостерігалися  порушення функції нирок або печінки, бронхіальна астма, алергія або дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази. У разі виникнення яких-небудь небажаних проявів лікування потрібно припинити.

Салазосульфапіридин не рекомендується призначати при системній формі юнацького ревматоїдного артриту, оскільки він може спричинити такий стан, який схожий на сироваткову хворобу (гарячка, нудота, блювання, головний біль, висипки й погіршання функції печінки). Такий стан часто буває серйозним.

Вагітність та лактація

За необхідності можливе вживання Сульфасалазину EН, але тільки під медичним наглядом і в найменшій ефективній дозі. Препарат не рекомендується застосовувати в останньому триместрі вагітності, оскільки вінможє спричинити або посилити жовтяницю у новонароджених.

Сульфасалазин EН виділяється в грудне молоко, томувін не рекомендований для застосування в період годування груддю. 

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими технічними засобами

Немає повідомлень про те, що Сульфасалазин EНвпливає на здатність керувати автомобілем або використовувати інші технічні засоби.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні Сульфасалазин EН зменшує абсорбціюфолієвої кислоти і дигоксину. При паралельному застосуванні він посилює дію антикоагулянтів і деяких ліків для зниження концентрації цукру в крові. Антибіотики можуть зменшити ефективність Сульфасалазину EН.

 

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі не вище 25 оС.

Зберігати в недоступному для дітей місці. Источник

Ліки не слід використовувати після закінчення теміну придатності, який наведено на упаковці. Термін придатності – 5 років.

Смотрите также: Цены на Сульфасалазин в аптеках




На сайті також шукають: Мезатон, Цифран інструкція, Застосування препарату Еріус, Інструкція з використання Тіотриазолін, Показання для застосування Амоксиклав, Уролесан побічні дії, Нормакс протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Простамол уно