основні фізико-хімічні властивості: суха подрібнена кора світло-бурого, світло-сірого, сріблястого або жовтувато-бурого кольору, зі слабким своєрідним, сильно в’яжучим смаком;
склад: 1 пачка містить кори дуба 50 г.
Форма випуску. Кора.
Фармакотерапевтична група. Засоби для місцевого застосування в стоматології.
Код АТС А 01А D11.
Фармакологічні властивості. Препарат має в’яжучі, протизапальні та протигнильвластивості, обумовлені дією біологічно активних речовин, що містяться в корідуба: дубильні речовини (8-15 %), галова та елагова кислоти (1,6 %), пентозани (13-14 %), пектини, кверцетин, левулін, крохмаль, слиз, флобафен.
Показання для застосування. Призначають як в’яжучий засіб для полоскання при стоматитах, гінгівітах та інших запальних процесах порожнини рота, а такожпри фарингітах і ларингітах.
Спосіб застосування та дози. Для приготування відвару 20 г (2 столові ложки) кори кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) протягом 30 хвилин, охолоджують протягом 15 хвилин при кімнатній температурі та проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають. Об’єм одержаного відвару доводять перевареною водою до початкового об’єму 200 мл. Полоскання здійснюють 6-8 разів на день.
Побічна дія. Препарат, як правило, переноситься добре, проте удеяких пацієнтів при індивідуальній підвищеній чутливості можливий розвиток місцевих алергічних реакцій (почервоніння шкіри, висипи, свербіж тощо).
Протипоказання. Препарат протипоказаний при індивідуальнійнепереносимості будь-якого з компонентів, що входять до його складу.
Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.
Особливості застосування. Перед використанням відвар рекомендується збовтувати.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія кори дуба з іншими лікарськими засобами невідома.
Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому місціпри кімнатній (15-25°С) температурі. Термін придатності – 5 років. Источник
Приготовлений відвар слід зберігати у прохолодному (8-15°С) місці, небільше 2-х діб.