Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЦЕФОТАКСИМ ЛЕК
Назва: ЦЕФОТАКСИМ ЛЕК
Міжнародна непатентована назва: Cefotaxime
Виробник: "Lek" Pharmaceutical Company d.d., Словенія
Лікарська форма: Порошок для ін'єкцій
Форма випуску: Порошок для приготування розчину для ін'єкцій по 1 г у флаконах № 1
Діючі речовини: 1 флакон містить цефотаксиму - 1.0 г
Фармакотерапевтична група: Антибіотики групи цефалоспоринів
Показання: Респіраторні інфекції; інфекції сечовидільних шляхів, нирок; інфекції вуха, горла, носа; септицемія, ендокардит, інфекції центральної нервової системи; інфекції шкіри та ін., спричинені чутливими до препарату мікроорганізмами.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/1496/01/01
Термін дії посвідчення: з 07.07.2004 до 07.07.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЦЕФОТАКСИМ ЛЕК
АТ код: J01DA10
Наказ МОЗ: 341 від 07.07.2004


    Інструкція для застосування ЦЕФОТАКСИМ ЛЕК

    ІНСТРУКЦІЯ

    для медичного застосування препарату

    ЦЕФОТАКСИМЛЕК

    (CEFOTAXIMELEK)

    Загальна характеристика:

    міжнародна назва: цефотаксим;

    основні фізико-хімічні властивості: кристалічний порошок безбарвного абосвітло-жовтого кольору;

    склад: 1 флакон містить 1 г цефотаксиму (у формі натрієвої солі).

    Форма випуску. Порошок для приготування розчину для ін’єкцій.

    Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування. Цефалоспорини. Код АТС J01D A10.

    Фармакологічні властивості.

    Фармакодинаміка. Цефотаксим є напівсинтетичним цефалоспориновимантибіотиком широкого спектра дії для парентерального введення. Бактерицидна активність цефотаксиму зумовлена інгібуванням синтезу клітинної стінки мікро організмів. Цефотаксим має високий ступінь cтабільності у присутності бета-лактамаз. Він також активний відносно цілого ряду проблематичнихпатогенів, які стійкі до дії інших цефалоспоринів, ампіциліну, гентаміцину таінших антимікробних речовин.

    Цефотаксим, як правило, активний відносно певних мікро організмів вумовах як in vitro, так і в клінічних:

    Грам позитивні аероби: Staphylococcus aureus (включаючи штами, що виробляють та не виробляють пеніцилін ази), Staphylococcus epidermidis,Enterococcus spр., Streptococcus pyogenes (бета-гемолітичні стрептококи групиА), Streptococcus agalactiae (стрептококи групи В), Streptococcus pneumoniae.

    Грам негативні аероби: Citrobacter species, Enterobacter sрр.,Escherichia coli, Haemophilus influenzae (включаючи ампіцилінстійкі H.influenzae), Haemophilus parainfluenzae, Klebsiella sрр. (включаючи K.pneumoniae), Neisseria gonorrhoeae (включаючи штами, що виробляють та не виробляють пеніцилін ази), Neisseria meningitidis, Proteus mirabilis, Proteusvulgaris, Proteus inconstans, Group B, Morganella morganii, Providenciarettgeri, Serratia species і Acinetobacter spр.

    Багато з штамів вищезазначених мікро організмів, стійких до інших антибіотиків, наприклад пеніциліні в, цефалоспоринів та аміноглікозидів, мають чутливість до цефотаксиму натрію.

    Цефотаксим активний відносно до деяких штамів Pseudomonas aeruginosa.

    Анаероби: Bacteroides spр. (включаючи деякі штами B. fragilis),Clostridium spр. (большість штамів C. difficile стійкі), Peptococcus spр.,Peptostreptococcus spр. та Fusobacterium species (включаючи F. nucleatum).

    Цефотаксим в умовах in vitro активний відносно таких мікро організмів:Salmonella species (включаючи S. typhi), Providencia spр. та Shigella spр., однак клінічна значимість цього ще не встановлена

    Цефотаксим та аміноглікозиди в умовах in vitro діють синергічновідносно деяких штамів Pseudomonas aeruginosa.

    Фармакокінетика. Цефотаксим легко проникає у рідини та тканини тіла, досягаючи концентрацій, що значно перевищують МІК для більшості патогенних організмів. Після внутрішньом’язового введення одноразово 1 г цефотаксимусередня максимальна концентрація в плазмі крові 23,5 мг/л досягалась протягом 30 хвилин. Період напів виведення цефотаксиму становить 1,2 години. Через 12годин після введення концентрації антибіотика ще досить високі для виявлення бактерицидної активності проти чутливих мікро організмів.

    Цефотаксим виводиться нирками: приблизно 20 - 36 % у вигляді незміненого цефотаксиму; 15 - 25 % - у вигляді дезацетилцефотаксиму, який єосновним метаболітом, що має бактерицидну активність; 20 - 25 % - у вигляді двох неактивних метаболітів. Меншою мірою цефотаксим виводиться з жовчю.

    Показання для застосування. Цефотаксим Лек призначають при лікуванні інфекцій, спричинених чутливими до нього мікро організмами. До таких належать:

    інфекції вуха, горла, носа;

    інфекції дихальних шляхів;

    септицемії;

    ендокардит;

    менінгіт;

    інфекції кісток і суглобів;

    інфекції шкіри і м’яких тканин;

    інфекції черевної порожнини;

    інфекції сечових шляхів;

    інфекції у гінекології;

    хвороба Лайма (особливо при ураженні ЦНС).

    Профілактика розвитку інфекцій у пацієнтів, які мали хірургічні втручання.

    Спосіб застосування та дози. Дози, спосіб введення та інтервал між двома наступними введеннями залежать від тяжкості інфекції, чутливості мікро організмів, що спричинили хворобу, і стану пацієнта.

    ЦефотаксимЛек можна вводити внутрішньо венно або внутрішньом’язово.

    Для внутрішньо венного введення. Розчинити 1 г цефотаксиму у 4 мл, 2 г - у 10мл стерильної води для ін’єкцій. Розчин вводити повільно, протягом 3 - 5хвилин.

    Для внутрішньо венних інфузій. Розчинити 2 г цефотаксиму у 40 мл (для короткої інфузії) або у 100 мл (для більш тривалої інфузії) 0,9% розчину хлориду натрію, 5% чи 10% розчині декстрози, розчині Рінгера з лактатом абоіншому розчині для інфузій (крім натрію карбонату).

    Коротка інфузія (2 г цефотаксиму у 40 мл розчину) вводиться протягом 20хвилин. Більш тривала інфузія (2 г цефотаксиму у 100 мл розчину) вводиться протягом 50 - 60 хвилин.

    Внутрішньом’язовевведення.Розчинити 1 г цефотаксиму у 3 мл, 2 г - у 5 мл стерильної води для ін’єкцій. Розчин слід вводити глибоко у сідничний м’яз.

    Режим дозування

    Дорослі

    Неускладнені інфекції: 1 - 2 г кожні 12 годин.

    Інфекції середньої тяжкості: 1 – 2 г кожні 8 годин.

    Тяжкі інфекції: 2 г кожні 8, 6 або 4 години.

    Діти (від 1 місяця до 12 років) з масою тіла менше 50 кг

    50 – 180 мг/кг на добу внутрішньом’язово або внутрішньо венно, розподілені на 4 – 6 прийомів, залежно від тяжкості інфекції. При масі тіла більше 50 кг слід застосовувати звичайні дози для дорослих; найвища добова доза не повинна перевищувати 12 г.

    Новонароджені

    (від 1 до 4 тижнів)

    (до 7 днів)

    50 мг/кг на одне введення кожні 8 годин, внутрішньо венно.

    50 мг/кг на одне введення кожні 12 годин, внутрішньо венно.

    Максимальна добова доза не повинна перевищувати 12 г, у дітей – 200мг/кг/добу.

    При порушенні функції нирок дози повинні визначатися з урахуванням ступеня ураження нирок.

    У початковій стадії анурії (кліренс креатині ну нижче 20 мл/хв) доза цефотаксимуповинна бути зменшена вдвічі.

    Розчин цефотаксиму, приготовлений, як описано вище, стабільний протягом 24 годин при зберіганні у холодильнику.

    Побічна дія. Цефотаксим Лек звичайно добре переноситься. Найбільш частими побічними ефектами є місцеві реакції, що виникають як наслідок внутрішньо венних і внутрішньом’язових ін’єкцій у 4,7% пацієнтів.

    Можуть зустрічатись шкірні реакції (висипання).

    Також можуть відмічатись порушення з боку шлунково-кишкового тракту (втрата апетиту, нудота, блювання, діарея).

    Під час або після лікування антибіотиками може розвинутисьпсевдомембранозний коліт, спричинений Clostridium difficile.

    Рідко відмічаються головний біль, тромбоцит опенія, минущі лейкопенія, еозинофілі я, нейтропенія. В поодиноких випадках спостерігались гемолітична анемія та минущі підвищення сироваткових ферментів (AсT, AлT, лужної фосфатази) і рівня азоту у крові.

    Відмічався також кандидоз слизових оболонок.

    При надто швидкому внутрішньо венному введенні цефотаксиму можерозвинутись аритмія.

    Протипоказання. Цефотаксим Лек протипоказаний пацієнтам з визначеною гіперчутливістю до антибіотиків цефалоспоринової групи.

    Передозування. Клінічними ознаками передозування або надто швидкоїін’єкції є енцефалопатія, в поодиноких випадках спостерігаються судоми.

    Цефотаксим Лек можна вивести за допомогою гемодіалізу.

    Особливості застосування. Тільки для застосування в умовах стаціонару.

    Цефотаксим Лек слід з обережністю призначати особам з гіперчутливістю до пеніциліні в або інших бета-лактамних антибіотиків в анамнезі через можливість перехресної алергічної реакції на цефалоспорини та пацієнтам, у якихспостерігались будь-які форми алергій.

    Для пацієнтів з тяжким порушенням функції нирок слід знизити дозуцефотаксиму або збільшити інтервал між окремими дозами.

    При тривалому лікуванні треба контролю вати формулу крові, а також функції печінки і нирок.

    Застосування в періоди вагітності та лактації. Цефотаксим Лек (категорія В відповідно до класифікації ФДА) слід застосовувати при вагітності тільки за гострої потреби, оскільки безпека його не встановлена.

    Цефотаксим Лек у низьких концентраціях надходить у грудне молоко. За рекомендацією Американської Педіатричної Академії, Цефотаксим Лек можна призначати матерям-годувальницям.

    Вплив на здатність керувати автомобілем або механізмами. Данихщодо впливу цефотаксиму на здатність керувати автомобілем або механізмами немає.

    Попередження. Як і інші цефалоспорини, цефотаксим також може зумовлювати позитивний результат прямого тесту Кумбса.

    При визначенні рівня глюкози у сечі методом відновлення можуть бути одержані псевдо позитивні результати. Для запобігання цьому слід застосовувати ферментний метод.

    Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні цефотаксиму іаміно глікозидних антибіотиків відмічалося збільшення нефротоксичності. Те саме стосується діуретиків – похідних етакринової кислоти, піретадину та іншихдіуретиків (фуросеміду).

    При сумісній терапії розчини цефотаксиму не слід змішувати з розчинамиаміноглікозидів - вони повинні вводитись окремо.

    Одночасне застосування нідедипіну підвищує біодоступність цефотаксимуна 70%.

    Пробенецид блокує канальцеву секрецію цефотаксиму та подовжує його період на півжиття.

    Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі нижче 25 0Су захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

    Термін придатності - 2 роки. Источник

    Препарат не можна застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.





    На сайті також шукають: Літак, Алора інструкція, Мілістан застосування, Глюкоза побічні дії, Цитохром-с протипоказання