Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АСПАРАГІНАЗА 10000 МЕДАК
Назва: АСПАРАГІНАЗА 10000 МЕДАК | Шукати АСПАРАГІНАЗА 10000 МЕДАК в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Asparaginase
Виробник: "Medac GmbH", Німеччина
Лікарська форма: Порошок ліофілізований для ін'єкцій
Форма випуску: Порошок ліофілізований для приготування розчину для ін'єкцій по 10000 МО у флаконах № 5
Діючі речовини: 1 флакон містить аспарагінази - 10000 МО
Фармакотерапевтична група: Препарати, які застосовуються для лікування онкологічних захворювань
Показання: Порушення ритму серця, хронічна недостатність кровообігу, ішемічна хвороба серця, шокові стани різного генезу.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3522/01/02
Термін дії посвідчення: з 01.08.2005 до 01.08.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АСПАРАГІНАЗА 10000 МЕДАК
АТ код: L01XX02
Наказ МОЗ: 384 від 01.08.2005


Інструкція для застосування АСПАРАГІНАЗА 10000 МЕДАК

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АСПАРАГІНАЗА 5000МЕДАК, 10000 МЕДАК

(ASPARAGINASE 5000MEDAC, 10000 MEDAC)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: asparaginase;

основні фізико-хімічні властивості: аморфний порошок білого кольору;

склад: 1 флакон містить L-аспарагін ази 5 000 МО або 10 000МО (1 МО аспарагін ази звільняє 1 ммоль амонію з L-аспарагіну за 1 хв при 37оС).

Форма випуску. Порошок ліофілізований для приготування розчину дляін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Антинеопластичні засоби.

Код АТС L 01 XX 02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. L-аспарагін аза– це фермент, який каталізує розщеплення L-аспарагіну до аспартатової кислотита амонію. Максимум її активності щодо пригнічення проліферації відмічається упост мітотичній G1-фазі клітинного циклу.

Вважається, що дія L-аспарагін ази базується на зниженні рівня L-аспарагіну в лейкемічних пухлинних клітинах. ЛікуванняL-аспарагін азою спрямовано на розщеплення не заміненої амін окислоти L-аспарагіну до аспартатової кислоти та амонію. Це приводить до зниження рівня L-аспарагіну та в кінцевому результаті до пригнічення синтезу білка.

Фармакокінетика. Після кількох щоденних ін’єкцій можлива кумуляція L-аспарагін ази у плазмі, утакому разі її рівень реєструється більше тижня.
Біологічний напіврозпад

Після введення внутрішньо венно період напіврозпад установить 14-22 години.

Метаболізм

L-аспарагін аза потрапляє до ретикуло-ендотеліальноїсистеми та як білок розпадається там до пептидів і амін окислот.

Показання для застосування. У складі комбінованої терапії гострої лімфобластної лейкемії у дітей та дорослих і неходж кінськихлімфом у дітей.

Спосіб застосування та дози. Введення Аспарагін ази 5000 (10 000) медак повинен робити тільки спеціаліст, який має досвід з хіміотерапії раку.

Розрахована кількість аспарагін ази розводиться у 250-500 мл фізіологічного розчину або 5% розчині глюкози та вводиться протягом кількох годин.

Під час приготування розчину порошку 2,0 (4,0) млводи для ін’єкцій необхідно повільно влити по внутрішній стінці флакона, але не у сам порошок. При розчиненні порошку флакон необхідно обережно обертати, а не струшувати (уникаючи утворення піни). Приготований таким чином розчин може мати слабку опалесценцію.

При внутрішньом’язовому введенні виготовлений розчин не потребує подальшого розведення.

Для виключення в подальшому розвитку можливої реакції гіпер чутливості, зумовленої Ig E, проводять тести перед початком терапії та її закінченням: наносять 1 краплю розчину на внутрішню поверхню передпліччя та роблять подряпину під краплею стерильним скарифікатором, уникаючи появи кровотечі. Через 3 хвилини краплю просушують. Через 20 хвилин оцінюють реакцію: за наявності рубчика або набряку терапію аспарагін азоюприпиняють або переходять на внутрішньо шкірну ін’єкцію (з підвищенням концентрації і відповідним розведнням до початку лікування). Оскільки алергічні реакції є не тільки Ig Е-зумовленими, що можна визначити за допомогою тестів нашкірі, а існують і різновиди Ig М– зумовленої чутливості, доцільним є проведення і внутрішньо венного тесту у випадку внутрішньо венного застосування препарату (1 000 МО внутрішньвенно короткою інфузією за годину до початку терапії).

Середня доза під час моно терапії Аспарагін азою 5 000(10 000) медак становить для внутрішньо венного введення 200 МО/кг маси тіла длядітей та дорослих або 6 000 МО/м2 площі тіла на добу.

Доза може бути збільшена до 1 000 МО/кг маси тіла ібільше, залежно від індивідуальної клінічної відповіді.

Вищі дози (1 500 МО/кг або 45 000 МО/м2площі тіла відповідно та вище) призначаються циклічно (наприклад двічі натиждень). Такі високі дози повинні призначатися тільки внутрішньо венно!

У протоколах комбінованої хіміотерапії Аспарагін аза 5 000 (10 000) медак призначається частіше за все разом з іншими цитостатичнимипрепаратами. У зв’язку з цим повинні застосовуватися спеціальні правила відносно дозування, шляхів введення та терміну (періоду) терапії.

Середніми дозами для внутрішньом’язового введення є 100-400 МО/кг на добу і 3 000-12 000 МО/м2 на добу відповідно. При останньому способі введення не можна вводити більше 5 000 МО в 2 мл в однемісце ін’єкції. Тому за необхідності введення понад 5 000 МО за один раз треба робити кілька ін’єкцій.

Побічна дія.

Алергічні реакції

Відмічались звичайно реакції гіпер чутливості (20-35% випадків) у вигляді висипання та уртикарій, а у поодиноких випадках - дихальна недостатність з летальним анафілактичним шоком.

Ризик анафілаксії збільшувався при повторному застосуванні. Але анафілактичний шок можливий також при першому введенні. Шкірні скринінгові тести не виключають анафілактичної реакції.

У цьому випадку введення треба терміново призупинити.

Необхідними є такі заходи: введення глюкокортикоїдіві препаратів, що стабілізують гемодинаміку.

Підвищення температури

Через 2-5 годин після введення можливо підвищення температури, яка звичайно самостійно нормалізується. В окремих випадках спостерігається загрозлива для життя висока температура (гіперпірексія).

Підшлункова залоза

Може виникати дисфункція підшлункової залози, яка призводить до гострого панкреатиту або рідше - до геморагічного панкреатиту.

У деяких випадках відмічалось формування псевдо цист (протягом 4 місяців після закінчення лікування). Тому пацієнт повинен перебувати під наглядом лікаря протягом 4 місяців після останнього введенняАспарагін ази медак з використанням відповідних методик (сонографія).

Відмічаються випадки зниження толерантності доглюкози та зниження рівня інсуліну, а також часті гіперглікемічні кризи, які вимагають введення інсуліну.

Можливий розвиток кето ацидозу.

Тромбопатія

У деяких випадках порушення коагуляції крові та фібринолізу, тобто зниження фібриногену, IX, XI факторів, рівня анти тромбінуIII, протеїну С і плазміногену можуть призвести до тромбоемболічних ускладнень. Можуть виникнути цереброваскулярні ускладнення (тромбози), при цьому ризик тромбозу підвищується після закінчення терапії.

Як правило, порушення коагуляції та фібриноліз умають обмежене поширення, але можуть призвести до утворення тромбів у кровоносних судинах (тромбоемболії) або до кровотечі (особливо у центральній нервовій системі з інсультом та порушеннями свідомості). Ризик кровотечі підсилюється при тромбоцит опенії або сепсисі. Таким чином, необхідний регулярний контроль системи коагуляції. При різкому зниженні вмісту білків системи гемостазу, особливо фібриногену, у випадку клінічної схильності до кровотеч необхідною є замісна терапія свіже мороженою плазмою. В окремих випадках розвивається гемолітична анемія.

Печінка

Спостерігаються дисфункції печінки у вигляді підвищення трансаміназ сироватки, лужної фосфатази, лактатдегідрогенази і білірубіну. Під час терапії Аспарагін азою 5 000 (10 000) медак може знижуватисьальбумін сироватки. У разі підвищення амілази у сироватці крові застосування препарату треба припинити (підвищення амілази у сироватці крові можливо також після закінчення терапії аспарагін азою).

Низка випадків констатує холестаз. Були повідомлення про один випадок жовтухи та про один випадок некрозу клітин печінки.

Інші побічні ефекти.

Гастроінтестинальний тракт

Можуть відмічатися нудота, блювання та анорексія.

Нирки

Ниркова дисфункція відмічається рідко. Відмічається порушення азотистого обміну в крові, що, як правило, є відображенням метаболічного дисбалансу. Може відмічатись підвищення рівня сечової кислоти укрові.

Нервова система

Можуть відмічатися побічні ефекти, пов’язані з центральною нервовою системою, у вигляді летаргії, патологічної сонливості або збудження, іноді судом.

Щитовидна залоза

В окремих випадках відмічається транзиторний і вторинний гіпотиреоз і зниження тироксинзв’язуючого білка.

Шкіра

Спостерігався один випадок токсичного епідермальногонекролізу (синдром Лайєлла).

Протипоказання. Аспарагін аза не повинна призначатися хворим на панкреатит (гострий або в анамнезі), оскільки після лікуванняаспарагін азою може виникнути геморагічний панкреатит.

Аспарагін аза 5 000 (10 000) медак не повинна призначатися пацієнтам з алергічними реакціями на аспарагін азу Е. coli.

Аспарагін аза 5 000 (10 000) медак протипоказана вперіод вагітності та лактації.

Передозування.

Під час терапії аспарагін азою можуть виникнути такі загрозливі для життя ситуації:

анафілаксія;

гіперглікемічний статус, який може бути ліквідованийінсулінотерапією;

порушення коагуляції, які можуть потребувати замісної терапії свіжомороженою плазмою для зниження ризику геморагій.

Особливості застосування.

Аспарагін аза може вводитись окремо або у складі комбінованої терапії протягом усього циклу лікування. Відміна препарат уздійснюється при появі протипоказань відносно аспарагін ази – побічних ефектів або ураження органів.

Через імовірність зниження толерантності до глюкози під час застосування препарату необхідно регулярно контролю вати вміст цукру вкрові і сечі.

Під час лікування аспарагін азою змінюється швидкість реакції, тому здатність брати участь у дорожньому русі та керувати механізмами погіршується, особливо на фоні вживання алкоголю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Терапія вінкристином безпосередньо перед або одночасно підсилює ризик токсичності та анафілактичних реакцій.

Одночасне застосування преднізолону підвищує ризик розладів коагуляції.

Вплив метотрексату і цитарабіну: попереднє їх використання може синергічно підсилювати ефект аспарагін ази. Якщо аспарагін азавводиться першою, її ефект може знижуватися метотрексатом або цитарабіном.

Аспарагін аза може підсилювати токсичність інших препаратів через вплив на функцію печінки.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в сухому, захищеному від світла тав недоступному для дітей місці при температурі 15-25°С.

Термін придатності – 2 роки при зберіганні уфірмовій упаковці. Приготовлений розчин придатний для використання протягом 6годин. Можливо тільки одноразове використання! Источник

Не можна застосовувати після закінчення терміну придатності.

Смотрите также: Цены на Аспарагиназа в аптеках




На сайті також шукають: Цефограм, Гастал інструкція, Сенадексин застосування, Баклофен побічні дії, Циталам протипоказання