Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЕНЗАПРОСТ-Ф
Назва: ЕНЗАПРОСТ-Ф | Шукати ЕНЗАПРОСТ-Ф в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Dinoprost
Виробник: "CHINOIN" Pharmaceutical and Chemical Works Co.Ltd., Угорщина
Лікарська форма: Розчин для ін'єкцій
Форма випуску: Розчин для ін'єкцій, 5 мг/1 мл по 1 мл в ампулах № 5
Діючі речовини: 1 мл розчину містить: динопросту 5 мг
Допоміжні речовини: Натрію ацетат, вода для ін'єкцій
Фармакотерапевтична група: Засоби, які стимулюють мускулатуру матки
Показання: Переривання вагітності, переривання патологічної вагітності, стимулювання пологової діяльності, планові пологи
Номер реєстраційного посвідчення: П.10.00/02302
Термін дії посвідчення: з 27.09.2005 до 27.09.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЕНЗАПРОСТ-Ф
АТ код: G02AD01
Наказ МОЗ: 498 від 27.09.2005


Інструкція для застосування ЕНЗАПРОСТ-Ф

ІНСТРУКЦІЯ

  для медичного застосування препарату

  ЕНЗАПРОСТ-Ф

 (ENZAPROST®-F)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: динопрост;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвий або зеленувато-жовтий розчин;

склад: 1 мл розчину містить 5 мг динопросту;

допоміжні речовини: натрію ацетат, вода дляін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Засоби, які підвищують тонус і скоротливу активність міометрія. Простагландини. Код АТС GO2A D01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Динопрост є простагландином F2-альфа (відновлена форма простагландину Е 2), який in vivo утворюється шляхом спонтанного перетворення простагландину Е 2.

Простагландини присутні в усіх органах і тканинах. Під час вагітності синтез простагландинів в амніоні, хоріоні та плаценті підсилюється, що спричиняє підвищення рівня простагландинів у навколоплідних водах і крові матері.

Динопрост викликає активацію фосфоліпази С, підвищує проникність клітинних мембран для іонів кальцію, що приводить до підвищення внутрішньоклітинного рівня іонів кальцію та скорочення міометрія.

Динопрост також бере участь у процесі “дозрівання” шийки матки. Він має специфічні рецептори на клітинах гладких м’язів, через які здійснюється йогодія.

Динопрост індукує утворення нексусів, які поліпшують передачу сигналівв міометрії та сприяють утворенню та підвищенню регуляції рецепторів окситоцинув матці.

Місцеве введення динопросту приводить до вираженого багато вогнищевогорозпушення сполучної тканини “активними” фібробластами (дрібнозернисте розпушення цитоплазми, збільшення мітохондрій вакуолізованого вигляду, збільшення кількості везикулярних систем у периферичному відділу клітини). Одночасно з цим подвоюється активність колаген ази, активність еластази зростає приблизно у 7 разів, і спостерігається значне збільшення рівня гіалуронідази. Ці фактори грають важливу роль у “дозріванні” (розм’якшенні) шийки матки.

Після введення динопросту в церві кальній стромі у великій кілько стінакопичуються колаген ази (як і при нормальних пологах у строк), які утворюються головним чином із нейтрофільних гранулоцитів.

Опосередковане динопростом підсилення активності природних клітин-кілерів також сприяє стимуляції пологової діяльності та звичного викидня.

Таким чином динопрост, з одного боку, сприяє дозріванню шийки матки, аз іншого боку - стимулює пологову діяльність.

Фармакокінетика. Динопрост повільно всмоктується із навколоплідних вод у системний кровообіг. Максимальна концентрація динопроступри інтраамніальному введенні досягається через 6-10 годин після введення одноразової дози 40 мг. Смакс динопросту становить 3-7нанограмів/мл.

Ферментативне окислювання динопросту відбувається в основному в легенях і печінці матері. Під дією 15-ОН-дегідрогенази динопростперетворюється у проміжний кетон, який окислюється до 2,3-нідор-6-кето-ПГЕ 1-альфа.

Динопрост виводиться у вигляді метаболітів в основному через нирки, близько 5% виводиться з калом.

Період напів виведення динопросту із амніотичноїрідини становить 3-6 годин. Період напів виведення динопросту із плазми становить менше однієї хвилини.

Показання для застосування.

Переривання вагітності в другому триместрі в таких випадках: незакінчений спонтанний викидень; загибель плода в матці; тяжкі порушення розвитку плода; уродженні порушення розвитку, несумісні із життям, які визначаються за допомогою сучасної діагностики.

Коли штучний аборт неможливий через можливі ускладнення у матері під час його проведення (до другого триместру вагітності).

Локальне лікування тяжкої післяпологовії кровотечі на плацентарній стадії.

Спосіб застосування та дози.

Премедикація: для виключення побічної дії препарату та зменшення болю рекомендується застосовувати такі комбінації:

Комбінація

а

б

в

г

Доларган

100 мг

100 мг

100 мг

50 мг

Піпольфен

-

50 мг

50 мг

 -

Атропін

0,05 мг

 -

 0,50 мг

0,25 мг

Седуксен

10 мг

-

-

-

У підготовчому періоді рекомендується завжди застосовувати доларган і атропін. Одну із зазначених вище комбінацій рекомендується ввести внутрішньо венно, безпосередньо перед введеннямЕнзапросту-Ф.

Інтраамніальне введення може виконуватися через стінку живота (трансабдомінально) або через склепіння піхви.

Транс абдомінальне введення.

Перед втручанням визначають місце прикріплення плаценти за допомогою ультразвукового дослідження.

Перед втручанням хвора повинна спорожнити сечовий міхур.

- Дезінфікується шкіра живота та проводитьсяамніоцентез під місцевою анестезією по білій лінії живота на 3-4 пальця вище симфізу. Для амніоцентезу слід використовувати голку для пункцій 20 G або 22 Gодноразового використання.

- Відсмоктують навколоплідну рідину, аби пересвідчитися, що кінчик голки знаходиться в амніотичному мішку. Якщо при відсмоктуванні появляється кров або навколоплідна рідина з домішкою крові, то препарат вводити не можна.

- В амніотичну порожнину вводиться 25 мг Ензапросту-Ф. За необхідності можна повторно ввести препарат через 8-12 годин через залишену при амніоцентезіпластмасову канюлю.

  Введення через склепіння піхви.

- Перед втручанням хвора повинна спорожнити сечовий міхур.

- Після відкриття піхви дезінфікуються склепіння піхви.

- Фіксується видима частина матки.

  Через заднє або переднє склепіння вводиться голка в амніотичний міхур.

- Відсмоктуванням декількох мілілітрів навколоплідних вод слід пересвідчитись у правильному положенні голки.

- При отриманні чистої рідини (без домішки) вводять 25 мг Ензапросту-Ф. Цю процедуру можна повторити. Постійно треба стежити за моторикою матки: мануально, за допомогою токографа та по ступеню розширення зіва матки. При неефективності препарату через 8-12 годин повторюють введенняЕнзапросту-Ф і, за необхідності, вводять інфузійно окситоцин. Якщо викидень не завершується протягом 12 годин, необхідно ретельно обстежувати вагітну (пульс, температура, кількість лейкоцитів).

Для досягнення постійного рівня препарату в організмі (особливо при патологічній вагітності) необхідно застосовувати ін фузійний насос. Для цього рекомендується застосовувати інфузійну систему Саrdiff.

Вищезазначені втручання повинні проводитися тільки в гінекологічних і пологових відділеннях, які мають умови для інтенсивної терапії.

Введення в порожнину матки.

Тривале спринцювання порожнини матки Ензапростом-Фпроводять, коли препарати, що застосовувалися раніше (окситоцин, метилергометрин), або масаж матки не привели до зупинки тяжкої кровотечі, спричиненої післяпологовою атонією матки.

Катетер Фолея поміщають в порожнину матки, заповнюють балон 5 мл фізіологічного розчину натрію хлориду. Катетер приєднують до ін фузійногобалона, який містить 20 мг Ензапросту-Ф, розчиненого у фізіологічному розчині натрію хлориду (загальний об’єм рідини для спринцювання повинен становити 500мл). Протягом перших 10 хвилин препарат вводять у порожнину матки із швидкістю 3-4 мл/хв, потім швидкість вливання знижують до 1 мл/хв і за необхідності вводять препарат протягом наступних 12-24 годин.

У випадку сильної кровотечі протягом кесарева розтину катетер Фолеяпоміщають в порожнину матки та виводять через піхву. Після цього заповнюють балон і закривають матку.

Побічна дія.

Часто спостерігаються: пронос (близько 16%), нудота (близько 25%), біль або спазм у шлунку (близько 25%), блювання (близько 57%).

Можуть спостерігатися зазначені нижче побічні явища.

Серцево-судинна система: спазм периферичних судин, брадикардія, тахікардія, передсердно-шлуночкова блокада другого ступеня, відчуття здавленості або болю в ділянці грудини.

Дихальна система: бронхоспазм.

Центральна нервова система: диплопія, парестезія.

Шлунково-кишкова система: сильний і тривалий біль у ділянці шлунка, параліч кишечнику.

Сечостатева система: порушення сечовипускання, гематурія, затримка сечі; біль у матці під час аборту, гіпертонія матки.

Інші побічні явища: анафілактичний шок, печіння в очах; біль у ділянці спини, ніг і плечових суглобів; збільшення кількості лейкоцитів.

Надто рідко (< 1%) спостерігаються зазначені нижче побічні явища.

Дихальна система: тривалий кашель.

Центральна нервова система: головний біль, сонливість, відчуття напруженості.

Інші побічні явища: “мурашки”; озноб або підвищене потовиділення; минуща пропасниця; почервоніння шкіри; збільшення молочних залоз, спричинене припливом до них крови; відчуття печіння в сосках; запалення та біль у місці ін’єкції; відчуття спраги.

Протипоказання. Підвищена чутливість до динопросту або інших компонентів препарату. Підвищена чутливість до інших утеротонічних лікарських засобів в анамнезі. Анатомічно та клінічно звужений таз або неправильне передлежання плода. Наявна бронхіальна астма або в анамнезі, гострі та хронічні обструктивні захворювання легенів, активна фаза виразкового коліту, хворобаКрона, тиреотоксикоз, гострі інфекції, запалення органів сечостатевої системи або черевної порожнини (наприклад, виражений хоріоамніоніт і клінічно значущийцервіцит спричиняють небажані спазми шийки матки). Порушення цілісності навколоплідної оболонки (підвищений ризик всмоктування Ензапросту-Ф через судини). Серпоподібно-клітинна анемія, глаукома, гіпертензія (160/100 мм рт. ст. і вище).

Передозування.

Клінічні ознаки передозування: нудота, блювання і пронос.

Лікування передозування. За необхідності проводять хірургічний надріз амніотичного міхура, який містить препарат.

Терапія. Внутрішньо венна інфузія великої кількості рідини.

Особливості застосування.

Перед застосуванням препарату необхідно ретельно оцінити співвідношення користь/ризик, особливо в зазначених нижче випадках.

серцево-судинні захворювання: захворювання серця з гострими симптомами; гіпертензія або гіпотензія в анамнезі або в теперішній час.

Центральна нервова система: епілепсія – в теперішній час або ванамнезі.

Захворювання ендокринної системи та обміну речовин: цукровий діабет вданий час або в анамнезі.

Шлунково-кишкові захворювання: жовтуха, гострі захворювання печінки в теперішній час або в анамнезі.

Сечостатева система: гостре захворювання нирок у теперішній час або ванамнезі; пре еклампсія, звуження шийки матки, пухлина м’язової тканини маткиабо сполучної тканини матки; раніше проведені хірургічні втручання на матці (підвищується ризик розриву матки); багатократні пологи.

Інші випадки: анемія в анамнезі.

При випадковому всмоктуванні препарату можуть спостерігатися нудота, блювання, бронхоспазм, спазм периферичних судин, непритомність, загальна слабкість, гіпертензія, відчуття паніки. Оскільки Ензапрост-Ф швидкометаболізується, ці явища швидко зникають (через 15-30 хв) і не мають клінічного значення.

Після викидня необхідне ретельно обстежити пацієнтку для установ лення повноти завершення вагітності, оскільки можливий неповний викидень, який потребує хірургічного втручання. Після того як розпочато переривання вагітності за допомогою Ензапросту-Ф, слід зробити все можливе дляйого завершення, оскільки вплив препарату на плід не відомий.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Ензапросту-Ф зокситоцином і ергометрином можливо посилення його дії, зростає ризик розвитку побічних явищ препарату. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі від 5 до 15 °С. Термін придатності - 3 роки.

Смотрите также: Цены на Энзапрост в аптеках




На сайті також шукають: Мірапекс, Цетрин інструкція, Коаксил застосування, Анальдим побічні дії, Латрен протипоказання