Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

РИБ'ЯЧИЙ ЖИР
Назва: РИБ'ЯЧИЙ ЖИР | Шукати РИБ'ЯЧИЙ ЖИР в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Mono
Виробник: АТ "Галичфарм", м.Львів, Україна
Лікарська форма: Олія
Форма випуску: Олія по 50 мл, 100 мл у флаконах, по 100 мл у банках
Діючі речовини: 1 флакон містить жиру риб'ячого, виробленого з печiнки трiскових риб - 50.0 мл або 100.0 мл; 1 банка містить жиру риб'ячого, виробленого з печiнки трiскових риб - 100.0 мл
Фармакотерапевтична група: Гіполіпідемічні засоби
Показання: Гіпо- та авітамінози А, захворювання очей, системна терапія уражень шкіри та слизових оболонок, рахіту, гіпотрофії, гострих та хронічних респіраторних захворювань.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.01.99/00095
Термін дії посвідчення: з 19.01.2004 до 19.01.2009
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату РИБ'ЯЧИЙ ЖИР
АТ код: C10AX06
Наказ МОЗ: 426 від 27.08.2004


Інструкція для застосування РИБ'ЯЧИЙ ЖИР

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

РИБ’ЯЧИЙ ЖИР

(FISH OIL)

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора масляниста рідина від світло-жовтогодо жовтого кольору, зі слабким специфічним не згірклим запахом риби;

склад: жир риб’ячий, вироблений з печінки тріскових риб.

Форма випуску. Олія.

Фармакотерапевтична група. Лікарські засоби, що регулюють метаболічні процеси.

Код АТС A11J C.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. До складу Риб’ячого жиру входять вітамін А (ретинол), вітамін D2 (ергокальциферол), ейкозапентаєнова кислота, ейкозатетраєнова кислота, доксагексаєнова кислота.

Діючими речовинами Риб’ячого жиру є полі ненасичені омега-3 жирні кислоти, вітамін А і вітамін D2.

Омега-3 полі ненасичені жирні кислоти (ейкозапентаєнова кислота – ЕПК ідоксагексаєнова кислота – ДГК), які в значній кількості містяться у жирі печінки тріски, чинять такі біологічні ефекти: ДГК необхідна для нормального розвитку мозку, нервової системи і сітківки дитини; ЕПК є попередником біологічно активних молекул – ейкозаноїдів, до яких належать тромбоксан, лейкотрієни, проста цикліни і простагландини. Ейкозаноїди, утворені з насиченої арахідонової кислоти, значно відрізняються за біологічним ефектом відейкозаноїдів, утворених з омега-3 жирної кислоти (ЕПК). Так, з арахідонової кислоти утворюється тромбоксан (ТХА2), що має виражений судинозвужувальний ефект, тоді як у ТХА2, утвореного з ЕПК, цейефект практично не виражений. Простагландини, утворені з арахідонової кислоти, найактивніші за простагландини, утворені з ЕПК омега-3 жирних кислот. Цим пояснюється зниження активності неспецифічної запальної реакції при прийомі достатньої кількості незамінних омега-3 жирних кислот. Омега-3 жирні кислоти є попередниками деяких ферментів, змінюють фізичні властивості клітинних мембран, включаючись до складу фосфоліпідів, безпосередньо беруть участь у процесі генної транскрипції та у процесі ацеляції (зв’язування білкової молекули з мембраною клітини).

При регулярному вживанні Риб’ячого жиру, що містить омега-3 жирні кислоти, знижується рівень три гліцеридів, холестерину ліпопротеїдів низької щільності і ліпопротеїдів дуже низької щільності, підвищується еластичність мембран клітин крові, зменшується активація тромбоцитів і хемотаксису, що приводить до зниження в’язкості крові і ризику тромбоутворення, судинорозширювальний ефект переважає над судинозвужувальним. Зазначені властивості поліпшуютьмікро циркуляцію, особливо в судинах, уражених атеросклерозом.

Фармакокінетика. Не вивчена.

Показання для застосування. Гіпо- та авiтаміноз А, захворювання очей (пігментний ретиніт, ксерофтальмія, геморалопія, кератомаляція), системна терапія уражень шкіри та слизових оболонок, рахіту, гіпотрофії, гострих і хронічних респіраторних захворювань, запальних та ерозивних уражень травного тракту, сечовивідних шляхів, прискорення загоювання ран і зрощування кісткових переломів; профілактика розвитку атеросклерозу та тромбозу, відновлення нормальної коагуляції після тромбозу; вагітність і період лактації (особливо у північних широтах).

Спосіб застосування та дози. Дозують препарат індивідуально. Звичайно дорослим рекомендують приймати по 1 столовій ложці 2 - 3 рази на добу. Дітям з 4-тижневого віку призначають по 3 - 5 крапель 2 рази на добу, поступово підвищуючи дозу до ½ - 1 чайної ложки на добу. Дітям до 1 року – 1 чайну ложку на добу; до 2 років – по 1 - 2 чайні ложки; від 3 до 6 років – по 1десертній ложці, від 7 років – по 1 столовій ложці 2 - 3 рази на добу. Курс лікування – 2 - 3 місяці. За необхідності курс лікування повторюють через 1місяць.

Побічна дія. При застосуванні рекомендованих доз побічна дія невиявлена.

Протипоказання. Гіпер чутливість до препарату. Гемофілія.

Передозування. При тривалому застосуванні препарату може виникнути сонливість, млявість, головний біль, нудота, блювання, біль у кістках нижніх кінцівок, де мінералізація кісток.

Лікування: зменшити дозу або тимчасово припинити застосування Риб’ячогожиру та призначити симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Слід дотримуватися обережності при призначенні препарату у перші 3 місяці вагітності, оскільки є повідомлення про можливістьтератогенного ефекту при довго тривалому застосуванні великих доз. З обережністю призначають хворим на гострий і хронічний нефрит, при декомпенсації серцевої діяльності, хронічній жовчнокам’яній хворобі і хронічному панкреатиті (можливо загострення процесу).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні препарату зіншими лікарськими засобами, які містять вітаміни А і D, існує можливість розвитку вітамінної інтоксикації. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці, у недоступному для дітей місці при температурі не вище 10°С. Термін придатності –1 рік.

Смотрите также: Цены на Рыбий жир в аптеках




На сайті також шукають: Тебрис, Метамакс інструкція, Застосування препарату Плантекс, Інструкція з використання Тос-май, Показання для застосування Стрептоцид, Ацестад 200 побічні дії, Анданте протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Фарматон